‘Ondernemerschap zit in ons DNA’

NIBC Bank maakt het verschil met maatwerkfinanciering voor snelgroeiende ondernemingen en met woninghypotheken en spaarproducten voor consumenten. Als relatief kleine speler is NIBC wendbaar en staat de bank dicht bij zijn klanten. In partnerships komt het ondernemende DNA naar voren.

‘Ondernemerschap zit in ons DNA’

Snel, creatief en dynamisch. Zo typeert CEO Paulus de Wilt de werkwijze van NIBC. Zijn bank verzorgt maatwerkfinanciering voor snelgroeiende ondernemers, veelal met een omzet tussen de vijftig en vijfhonderd miljoen euro, die geld nodig hebben voor het realiseren van hun toekomstplannen. “Dit vraagt vaak net een wat andere aanpak en mentaliteit. Een ‘THINK YES’-mentaliteit, die zowel kenmerkend is voor succesvolle ondernemers als voor ons. Wij vinden het ontzettend leuk om die puzzel creatief en professioneel voor onze klanten op te lossen. Klanten hebben binnen twee dagen een afspraak. Binnen een week geven we uitsluitsel of samenwerking mogelijk is.”

Naast maatwerkfinanciering biedt NIBC spaarproducten en woninghypotheken aan voor particulieren. “We hebben daar inmiddels een plek in de top tien veroverd.”

‘Voor de financieringspuzzels van klanten bedenken we creatieve, professionele oplossingen’

Wendbaar

NIBC kan onder meer heel snel schakelen, omdat de bank kleiner is dan grootbanken. “Dat maakt ons heel wendbaar”, aldus De Wilt. “Als we vandaag iets bedenken, kunnen we het morgen uitvoeren.” Dit geldt bij beslissingen over concrete financieringsvragen, maar ook bij het verbeteren van producten en diensten. “Een ander groot voordeel van onze omvang is dat we dichter bij de klant zitten.”

Een nadeel is dat NIBC schaalvoordelen mist, zegt hij. Maar op dat punt komt het ondernemerschap bij de bank van pas. Sinds de oprichting in 1945, met als doel om geld te verstrekken aan visionaire ondernemers, zit dat in het DNA.

Partnerships

Het ondernemerschap blijkt bijvoorbeeld uit partnerships die NIBC sluit, zodat het toch kan profiteren van schaalvoordelen. Zo zijn er bij hypotheken partnerships voor de financiering met langlopende rentevastperiodes en voor de administratieve afhandeling.

Treffender komt het ondernemerschap naar voren bij de deelnames in bedrijven. “Wij leveren niet alleen leningen en achtergestelde leningen, maar kunnen ook meedoen in het eigen vermogen van een bedrijf. We geven dan niet alleen geld, maar nemen ook een deel van het risico voor onze rekening. Zo geven we aan dat we echt een partner zijn van de onderneming voor de lange termijn.”

Recente stories