Onder de motorkap van de digitale overheid

“De Rijksoverheid werkt steeds digitaler,” vertelt algemeen directeur Gerdine Keijzer-Baldé, “intern, maar ook richting burgers en bedrijven. Onder de motorkap zorgt DICTU ervoor dat de aangesloten ministeries en overheidsdiensten hun werk op een goede manier digitaal kunnen uitvoeren.”

Onder de motorkap van de digitale overheid

De Dienst ICT Uitvoering, ofwel DICTU, is een rijksbrede ICT-dienstverlener en fullservice ICT-provider specifiek voor de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Er werken 1300 mensen bij DICTU in Den Haag, Assen en Zwolle. Rijksbreed levert DICTU onder meer websites, apps en toegangsverleningsdiensten. Keijzer-Baldé: “Daarnaast beheren we grote applicaties als TenderNed en doen we het technisch beheer van de Basisregistratie Personen, het burgerservicenummer en e-Cert.”

Ze vervolgt: “We zijn niet zo bekend, maar als mensen eenmaal binnen zijn, horen we altijd: ik wist niet dat het hier zó leuk is, of zó interessant. Waar we de laatste tijd meer bekendheid door krijgen is RijksZaak, een set gestandaardiseerde applicaties waarmee kleine en middelgrote overheidsorganisaties snel procesondersteunende diensten kunnen inrichten.”

‘Als mensen eenmaal binnen zijn, horen we altijd: ik wist niet dat het hier zó leuk is’

App Loket en Web Loket

In Noord-Nederland zit een groot deel van de contentdiensten met een maatschappelijk belang, waaronder een App Loket en een Web Loket. “We hebben ontdekt dat we samen met de Belastingdienst de grootste appbouwer zijn voor de Rijksoverheid”, vertelt Corien Potkamp, productleider App Loket, enthousiast. “Alle rijksoverheidsdiensten kunnen bij ons aankloppen. Zo hebben we voor het RIVM een app ontwikkeld voor de deskundigen van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, die alle richtlijnen voor preventie en bestrijding van infectieziekten bij elkaar brengt. Voor de NVWA hebben we een app gemaakt die inzichtelijk maakt welke horeca-inspecties er zijn uitgevoerd en, in hoofdlijnen, wat het resultaat was.”

Ze vervolgt: “We hebben een inventieve club mensen die goede contacten onderhouden met de klant. Alle kaders en richtlijnen van de overheid zitten ingebakken in het proces. We zorgen dat de apps ‘secure by design’ zijn. We hebben samen met een aantal architecten binnen de Rijksoverheid de referentiearchitectuur Mobiel geschreven. Die is breed beschikbaar en wordt ook geadopteerd door provincies en gemeenten.”

Keijzer-Baldé: “Meervoudig gebruik is een uitgangspunt voor ons. Daardoor kun je met een relatief kleine groep efficiënt werken. We passen bijvoorbeeld een basissite toe voor eenvoudige websites en we hergebruiken veel code. Verbeteringen passen we dan in meerdere apps tegelijk toe.”

 

 

DICTU Security Center

CSO Sjoerd Verheijden is blij met deze ontwikkeling: “Laatst zei een van onze hackers dat hij er niets aan vindt om onze apps te hacken, omdat er nooit iets te vinden is. Dat is natuurlijk precies waar je naartoe wilt.” Het DICTU Security Center heeft hackers en analisten in dienst die de boel in de gaten houden. Met het team security officers houden ze toezicht op de ICT van EZK en LNV. “Het ICT-landschap bij DICTU varieert van legacy tot state-of-the-arttechnologie”, vertelt Verheijden. “Dat genereert allemaal verkeer. Daarnaast heb je het politieke aspect. Zo is binnen luttele weken de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen opgezet, de organisatie die belast is met de uitkering van vergoedingen voor aardbevingsschade. Die mensen willen snel aan het werk, maar dat moet wel veilig. Dan is het aanpoten om te zorgen dat alles én vooruitgaat én binnen de kaders blijft.”

Bij het Security Center werken verder netwerkspecialisten, beheerders, informatiebeveiligingsspecialisten en -coördinatoren, alsook een klein team cryptospecialisten die cryptografische oplossingen maken en beheren, waaronder identificatie, informatieversleuteling en digitale handtekeningen. Verheijden: “Als je iets met crypto wilt doen, moet je dat hier doen. We hebben een state-of-the-art-3-tiersysteem staan.”

Hij vervolgt: “Had ik bij mijn vorige werkgever moeite om de juiste mensen binnen te halen, hier krijg ik alleen maar relevante reacties op een vacature. Voor dertigers met ervaring die op zoek zijn naar stabiliteit is dit dan ook een perfecte plek. Je kunt hier doen wat je interesseert, zeker op het gebied van security, met collega’s die net zo gepassioneerd zijn als jij. En dat tegen een marktconform salaris in een hoogtechnologische omgeving waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen.”

 

Werving

“Voor al die verschillende werkzaamheden zijn we voortdurend op zoek naar medewerkers”, haakt Keijzer-Baldé in. “We maken nu de omslag van inhuur naar meer vaste contracten, omdat deel uitmaken van de organisatie helpt bij de betrokkenheid bij het werk en bij de maatschappelijke opdracht. Bovendien verdwijnt met ingehuurde medewerkers specifieke kennis na afloop van de opdracht de deur uit. Er lopen verschillende initiatieven: onlangs zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met de Amsterdamse Hogeschool, waar zijinstromers die bij ons willen werken een deeltijd-hbo ICT kunnen volgen. Zo proberen we bij meer hogescholen en universiteiten de deuren open te zetten. En in de noordelijke provincies presenteren we ons op de site werkenvoornederland.nl samen met andere overheidsorganisaties als één werkgever. We moeten als overheidsorganisaties niet met elkaar concurreren, maar samen een aantrekkelijk loopbaanperspectief bieden. En dan is het natuurlijk fantastisch dat we zijn gekozen tot aantrekkelijkste werkgever in ICT.”

Samenwerken met de top in crypto, monitoring en hacking

Maatschappelijk relevante apps

Gekozen tot aantrekkelijkste werkgever in ICT

Recente stories