Nieuw pensioen heeft keiharde deadline

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt zich op voor de grootste financiële verbouwing ooit – het nieuwe pensioenstelsel dat 1 januari 2027 ingaat. Dat lijkt ver weg, maar bedrijven moeten nu aan de slag om die deadline te halen. Aegon Cappital staat klaar om hen van dienst te zijn.

Nieuw pensioen heeft keiharde deadline

Eenvoudig gezegd worden alle pensioenen begin 2027 omgezet in een pot met geld, waarmee deelnemers bij hun pensionering een uitkering kopen. Veel ondernemings- of bedrijfstakpensioenfondsen bieden deelnemers nu nog een pensioen op basis van vaste afspraken.

‘Als er meer te kiezen is, moet je deelnemers meer uitleggen. Wij zijn daaraan gewend’

Aegon Cappital startte tien jaar geleden als premiepensioeninstelling (PPI) en levert deelnemers precies wat in het nieuwe pensioenstelsel de nieuwe standaard is. Het belegt de pensioenpremies voor deelnemers en die bouwen daarmee een persoonlijke pensioenpot op. Hoe hoger het rendement van de beleggingen, hoe beter het pensioen dat daarmee uiteindelijk kan worden gekocht. Aegon Cappital beheert inmiddels ruim 6 miljard euro voor zo’n 300.000 deelnemers.

Nieuw stelsel is een kans

“Wij hebben een voorsprong van tien jaar op bedrijfstak- en ondernemingspensioenfondsen”, zegt CEO Marianne de Boer van Aegon Cappital. “Het premiepensioen biedt deelnemers meer keuze bij de besteding van hun opgebouwde pensioenpot. En als er meer te kiezen is, moet je deelnemers meer uitleggen. Wij zijn daaraan gewend.”

Voor Aegon Cappital is de komende verandering in het pensioenstelsel een kans, zegt De Boer. “Wij willen deelnemers tegen de laagste kosten het beste pensioen bieden. Schaalgrootte is daarbij van belang. Doordat de pensioenmarkt groeit, kunnen wij veel waarde toevoegen.”

Koop adviestijd in

Nog lang niet alle ondernemingen zijn bezig met de overgang naar het nieuwe stelsel, weet De Boer. “Dat is risicovol. Pensioenafspraken zijn namelijk een belangrijke arbeidsvoorwaarde; de waarde komt doorgaans overeen met een zesde dag salaris in de week.”

De deadline van 1 januari 2027 is hard. Haalt een onderneming die niet, dan is de door de werkgever betaalde premie niet langer fiscaal aftrekbaar en wordt de waarde van de pensioenpot bij de deelnemer belast. “Het vertalen van bestaande afspraken naar het nieuwe stelsel is complex. Bedrijven doen er verstandig aan om nu vast tijd in te kopen bij adviseurs die hen daarbij kunnen helpen.”

Recente stories