Next generation HRM

“Wat doen we met de personeelscapaciteit in het midden- en hoger kader? Vandaag te veel mensen, straks weer te weinig. Vijf jaar vooruitkijken is meestal niet mogelijk. Hoe maak ik mijn organisatie stuurbaar, schaalbaar en flexibel, dus fit voor de nieuwe economie?”

Directeur van Associates Arno Zondag verklaart zijn visie: “Door te groeien naar de organisatiestructuur van de toekomst. Je corebusiness voer je uit met je vaste medewerkers. De rest vul je in met interimprofessionals met wie je zo kort mogelijke lijnen onderhoudt. Die flexibele capaciteit optimaliseer je qua prijs, beschikbaarheid en expertise. Met ons systeem kun je dat zelf doen – of laten doen – tegen het laagste tarief van Nederland. Daarmee heb je grip op je volledige workforce, nu en in de toekomst.”

Volledig transparant

Waarom dat allerlaagste tarief; is Zondag idealist? Zondag haalt zijn schouders op: “De wereld verbeteren. Misschien wel. Ik ken de interimproblematiek vanuit corporate perspectief: een aantal jaar ben ik strategisch, tactisch en operationeel verantwoordelijk geweest voor de flexibele capaciteit van een van de grote Nederlandse corporates. Daar zag ik gewoon dat niet alleen wij, maar eigenlijk alle grote partijen die stelselmatig interimprofessionals aan het werk hadden via intermediairs, tegen dezelfde problemen aanliepen. De kosten moesten omlaag, het risico moest omlaag en er was te veel ruis in de communicatie. Anderzijds kon de opdrachtnemer een heel stuk beter worden bediend, en zoiets zie je als opdrachtgever altijd vroeg of laat terug. Daarom ben ik begonnen met het ontwikkelen van een internetplatform. Ik had iets voor ogen zoals Funda, LinkedIn of Google; iets wat vraag en aanbod volledig transparant bij elkaar brengt. Het moest overal plaats voor bieden: hard skills, soft skills, competenties, alles. Ik wilde het laagst mogelijke intermediairstarief, maximale toegevoegde waarde en geen enkel risico, zowel voor opdrachtgevers als opdrachtnemers.”

Rick Kruiswijk, directeur van strategisch partner HeadFirst, glimlacht: “Dat systeem is er nu. En het was precies wat wij zochten: nu kunnen wij ook dit segment bedienen.” Ook Zondag toont zich bijzonder gelukkig: “Ik ben gepokt en gemazeld, maar Associates bestaat pas twee jaar. HeadFirst geeft ons een impuls aan kwaliteit, kwantiteit, kennis, ervaring en een betrouwbare, soepele administratieve ruggengraat.” Kruiswijk legt uit: “Als marktleider levert HeadFirst al achttien jaar hoogwaardige kwaliteit van externe capaciteit, onder maximale afhechting van risk & compliance. Het voordeel van onze samenwerking telt voor opdrachtgevers én opdrachtnemers: het systeem ontsluit ons volledige capaciteitsaanbod rechtstreeks voor alle partijen, naast de traditionele wijze, wat we natuurlijk ook blijven doen.”

Wat voegen Associates en HeadFirst toe aan het systeem? Zondag antwoordt: “Alle interimprofessionals in ons systeem hebben wij uitgebreid persoonlijk gesproken. Zo nodig vindt een pre-employmentscan plaats: kloppen de papieren, zijn de genoemde diploma’s ook daadwerkelijk behaald? We kijken naar hard skills én soft skills. Is deze persoon geschikt voor het ondernemerschap? Vindt hij of zij aansluiting bij onze cliënten? De interimprofessional krijgt advies van ons, maar vult zijn profiel zelf in. In dat profiel vragen wij juist ook veel naar de mens achter de professional. Zodat opdrachtgevers echt de beste man of vrouw kunnen vinden.”

Flex en control

Waarom dit systeem? Zondag verklaart: “Het sluit perfect aan op de vraag naar transparantie en kostenbesparing. Opdrachtgevers willen zelf rechtstreeks kunnen zoeken. Bij ons kan dat. Zoals consumenten de keuze hebben om hun boodschappen te doen bij Albert Heijn in de winkel of via Albert.nl, hebben klanten van HeadFirst en Associates de mogelijkheid om uit hetzelfde uitgebreide assortiment te kiezen op traditionele wijze of rechtstreeks via internet. Met de tool kun je snel filteren naar de juiste kandidaat; je kunt zelfs benchmarks en forecasts uitvoeren, op elke beschikbare functie. Het grootste gedeelte is open toegankelijk en er komt ook een besloten gedeelte waar opdrachtgevers zelf hun flexibele capaciteit kunnen managen. We bieden daarom maximale flexibiliteit en grip, voor elke inlener.”

Preferred supplier

Wie zijn nu de tevreden klanten? “Wij zijn de preferred supplier van twintig bedrijven uit de top honderd van Nederland en daarnaast bedienen wij een tiental (semi)overheden. Wij leveren alle rollen op het gebied van finance, IT, marketing & communicatie en HRM. Op dit moment zijn er 2200 interimprofessionals via ons aan het werk; 45.000 zijn er op ons internetplatform geregistreerd. Die zien wij ook als onze klanten. Zij doen het werk; zij zijn onze toegevoegde waarde. Wetenschappelijk onderzoek toont aan, en ik zie het ook, dat (zelfstandige) interimprofessionals enorm ambitieuze, eagere werkers zijn. Zij maken voor iedereen het verschil. Dus doen wij er alles aan om ook voor hen dat verschil te maken. Het is prachtig om te zien dat dat lukt; steeds vaker dragen interimmers zelf contracten aan. Zij stellen hun opdrachtgever voor de keuze: via Associates of niet.” Wat biedt Associates hen dan? “Wij behandelen iedereen zoals we zelf ook behandeld willen worden. Wij bieden eenvoudigweg een faire deal. Het begint met respect, dan komt begrip en dan volgt de handdruk. Dat lijkt idealistisch, maar dat is het niet alleen. Het tarief dat wij hanteren is een bodemtarief; de toegevoegde waarde evident. Dus onze continuïteit is pas geborgd als zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers tevreden zijn. Nu en in de toekomst.”

Next generation HRM

Recente stories