Mobiliteit van 1 minuut tot 5 jaar

Christel Reynaerts werkt nu 25 jaar in de automotive en leasebranche; sinds 2005 bij Alphabet. Inmiddels staat ze alweer twee jaar aan het hoofd van Alphabet Nederland. Je zou denken dat zij inmiddels bezadigder zou zijn als het om mobiliteit gaat, maar niets is minder waar.

Mobiliteit van 1 minuut tot 5 jaar

Het enthousiasme spat er bij Christel Reynaerts van af als ze de strategie van Alphabet uitlegt aan de hand van de begrippen die op de muur achter haar staan afgebeeld: “We moeten voortdurend blijven nadenken en aan de knoppen draaien”, vertelt ze gedreven. “De veranderingen gaan zo snel, en er gebeurt heel veel tegelijk! Juist daarom is ‘purpose’, oftewel zingeving, belangrijker dan ooit. Twee jaar geleden, toen ik aantrad als CEO van Alphabet Nederland, stond het element purpose voor ons team dan ook centraal bij het bepalen en uitzetten van ons strategische kader.”

Hokjesgeest verdrijven

Wat ís die purpose? Reynaerts maakt een handgebaar naar de muur. “Welnu, ‘we believe mobility is freedom’ en we hebben een passende oplossing voor elke kilometer. Bij het ontwikkelen van oplossingen moet je de hokjesgeest verdrijven. Anders kun je erop wachten dat er een partij opstaat als Uber of Airbnb die je markt op zijn kop zet. Ik vind het daarom belangrijk dat we ook onze eigen medewerkers de vrijheid bieden om hun visie te geven. We hebben de afgelopen jaren veel talent aangetrokken uit allerlei marktsegmenten. Je hebt vrijheid aan de binnenkant nodig om vrijheid aan de buitenkant mogelijk te maken.”

Ze vervolgt: “De auto blijft een belangrijke rol spelen in onze mobiliteitsstrategie, maar is niet het enige antwoord. Feitelijk moeten wij een leverancier zijn in het overbruggen van afstanden. Daarbij zien we een overvloed aan mogelijkheden om mobiliteitsdiensten te combineren op een manier die de maatschappij meer vrijheid oplevert.”

Alternatieven elektrificatie

De doelstelling van de regering is dat in 2030 alle nieuwe auto’s die op de weg worden gezet emissieloos zijn. Na Noorwegen heeft Nederland een voortrekkersrol binnen Europa. Reynaerts: “Gezien het percentage elektrische wagens in onze vloot zijn wij nu marktleider in de Nederlandse leasemarkt, met de laagste CO2-uitstoot. De mate waarin wij elektrisch rijden kunnen faciliteren wordt onder meer bepaald door de levertijd van de auto’s. Als een merk snel kan worden geleverd, zoals de BMW i3, zien we dat terug in de samenstelling van onze vloot. Komend jaar komen er ook goedkopere elektrische auto’s op de markt.”

Ze vervolgt: “Maar ook hier moet je oppassen voor hokjesdenken: elektrificatie is niet de enige oplossing. Onze moedermaatschappij BMW neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door te werken aan technologie op basis van waterstof. Daarnaast helpt autodelen om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Je lost er meteen ook de stedelijke parkeerproblematiek mee op. Alphabet heeft een voorsprong op andere leasemaatschappijen wat betreft corporate car sharing en heeft met AlphaRent de grootste B2B-huurvloot van Nederland.”

Flexibele oplossingen

Reynaerts vindt het belangrijk om naar buiten te blijven kijken en creatief te denken om disruptie voor te zijn. “Voor alle verschillende mobiliteitsbehoeften heeft Alphabet een flexibele propositie”, vertelt ze, “met als motto ‘van 1 minuut tot 5 jaar’, om mensen naadloos en op betrouwbare wijze te ontzorgen. Wij zien de mobiliteitstransitie als een kans om leaserijders meer keuze te bieden, met combinaties van leasen, huren, ov-gebruik en autodelen. Dus niet óf óf, maar én én. We geven wagenparkbeheerders advies voor de oplossing die het best bij hun organisatiedoelen past. Zo hebben we AlphaFlex, een maandelijks mobiliteitsbudget waarmee werknemers per dag zelf kunnen kiezen hoe ze reizen: met openbaar vervoer, de leaseauto of liever de fiets. Bewustere keuzes van berijders kunnen de totale mobiliteitskosten verlagen. Onze Mobility Wallet biedt nog meer keuzemogelijkheden die aan en uit kunnen worden gezet in een app. De werkgever bepaalt welke diensten beschikbaar komen, en werknemers kiezen per dag welke diensten ze gebruiken. Met de Wallet kunnen ze brandstof tanken of laden en diverse mobiliteitsdiensten afrekenen – denk aan parkeren, taxi, ov, enzovoort. Bovendien biedt deze oplossing te allen tijde zekerheid over de kosten. Zo bieden we altijd één vast tarief per kilowattuur. Verder hebben we AlphaCity, een online platform voor zakelijk autodelen binnen een organisatie. Ik zei het al: mobiliteit is vrijheid.”

Waardering

De Vereniging Zakelijke Rijder heeft Alphabet uitgeroepen tot de beste leasemaatschappij van 2018. Dit jaar kwam Alphabet bij wagenparkbeheerders als beste uit de bus en ook in de categorie Autoleasing van de MT1000 staat Alphabet in de top. Reynaerts ziet er een bevestiging in dat creatief denken loont, en citeert in dit verband graag Einstein: “Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.”

Mobility is freedom

Recente stories