Midden in de maatschappij

Na bedrijven maken ook steeds meer overheden werk van digitalisering. Met Amsterdam als trendsetter. “Je bent hier als IT’er niet de hele dag bezig om systemen draaiende te houden, nee, je helpt gewoon volop mee om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.”

Midden in de maatschappij

“Amsterdam heeft een ambitieuze digitale agenda”, zegt Mark Crooijmans, CIO en lid van het gemeentelijk managementteam. “Zo zijn er tienduizenden stadsgenoten die digitaal nog niet goed mee kunnen doen. We willen hen letterlijk toegang tot een pc en internet geven, eventueel aangevuld met een gebruikerscursus. Een ander voorbeeld: we zijn lid van de Cities Coalition for Digital Rights, een internationale coalitie die bevordert dat stedelijke overheden democratisch en transparant digitaliseren. In dit kader hebben we als een van de eerste steden ter wereld een openbaar algoritmeregister geopend, waarin we laten zien wat we precies met AI doen.”

‘Hier bouw je aan een mooie toekomst: voor de stad en voor jezelf’

Cloud

Amsterdam maakt bewust de stap naar de cloud, zowel op het gebied van infrastructuur als applicaties. “We kunnen makkelijker schalen, zijn flexibeler en hoeven geen eigen datacenter te onderhouden”, zegt Crooijmans. “Waar eerst iedere afdeling haar eigen informatiesilo vormde, wisselen we nu onderling beter gegevens uit – natuurlijk binnen de kaders van wet- en regelgeving. Met als gevolg dat we niet meer versnipperd, maar integraal en dus met meer daadkracht aan uitdagingen werken. Bovendien zijn we dankzij digitalisering, zoals op het gebied van data science en AI, beter in staat om uiteenlopende overheidsmaatregelen te evalueren en effectiever te maken. We doen dat bijvoorbeeld op het gebied van armoedebestrijding, mobiliteit en crowdmanagement in het uitgaansgebied. Als we daarbij AI inzetten, is dat na zorgvuldige ethische toetsing.”

Podium

Om haar ambities waar te maken, wil Amsterdam veel nieuwe IT’ers binden, met name cloud- en data-experts. “De komende tijd gaan we binnen de gehele IT-organisatie een agile manier van werken uitrollen die echt de norm wordt”, zegt Crooijmans. “Als IT’er krijg je hier veel opleidingsmogelijkheden. Bovendien werk je in een dynamische organisatie, waarbij je door onze innovatieve aanpak een directe connectie hebt met het dagelijks leven in de stad waar je werkt. Je zit met specialisten uit heel diverse disciplines aan tafel: business, IT, partners in de stad en bestuur. Door onze samenwerkingsverbanden krijg je hier een mooi podium om je binnen de gemeente, maar ook landelijke en internationale organisaties te laten zien. Zo bouw je aan een mooie toekomst: voor de stad en voor jezelf.”

Recente stories