Midden in de maatschappij

Hiemstra & De Vries werkt samen met de klant aan maatschappelijke vraagstukken. Het adviesbureau combineert domeinkennis met diepgaande expertise over veranderen. “We zijn echte verbinders.” Een gesprek met Ralph Hanekamp en Janneke Oudenhoven, managers van Hiemstra & De Vries.

Midden in de maatschappij

In 2004 begonnen Jaring Hiemstra en Joscha de Vries een adviesbureau voor de publieke sector. Hun drive: het moest anders. “Externe adviseurs hoorden niet in een ivoren toren te zitten om een rapport te schrijven”, zegt Oudenhoven. “Ze moesten juist samen met de klant de modder in. Die pragmatische, op samenwerking gerichte filosofie zie je nog steeds terug in onze werkwijze. We danken er al vijftien jaar ons succes aan.”

Maatwerk

“Organisatieontwikkeling is ons vak”, vult Hanekamp aan. “Kijk naar de invoering van de Omgevingswet. De inhoud van de wet begrijpen we. En vanuit dit begrijpen, hebben wij daar een eigen opvatting over. Een overtuiging wat een organisatie moet willen en wat gaat werken: wat is nodig om de bedoeling achter de wet te realiseren? Dat is waar wij ons op richten. En dat vraagt om maatwerk. Naast kennis en ervaring brengen we een passie voor maatschappelijke vraagstukken mee. Met die complete uitrusting komen we samen met de klant tot innovatieve inzichten en oplossingen.”

Volgens Hanekamp blijft het niet bij een advies. “Dat is te vrijblijvend, een rapport kun je zo naast je neerleggen. Daarom ondersteunen we klanten in het doen: het implementeren van oplossingen. We zijn gespecialiseerd in de vertaalslag van strategische vergezichten naar hoe je veranderingen vastlegt in alle lagen van de organisatie. Uiteindelijk willen we onszelf overbodig maken, zodat een opdrachtgever op eigen kracht verder kan.”

Open blik

De publieke sector ziet zich gesteld voor snelle veranderingen, zoals de digitalisering, energietransitie en complexe nieuwe wet- en regelgeving. “Hiemstra & De Vries kan hierbij toegevoegde waarde bieden door te inspireren en juist ook oplossingen werkend te krijgen”, zegt Oudenhoven. “Dat doen we echt samen met onze opdrachtgevers. Ondanks al onze expertise zijn we geen alwetende adviseurs. We blijven leren, ook van opdrachtgevers, die regelmatig zelf met mooie initiatieven en inzichten komen. Door met open blik te kijken en nieuwe oplossingen te ontwikkelen, kunnen we maatschappelijk het verschil maken – samen met de publieke sector.”

Recente stories