Met Bull 3.0 naar vijftig procent groei

Een succesvol transformatieproces heeft Bull weer nadrukkelijk op de kaart gezet als toonaangevende Europese IT-producent en -leverancier. Met het ambitieuze groeiplan Bull 3.0 wordt nu een nieuwe fase ingeluid, die moet leiden naar een groei van vijftig procent in de komende drie jaar.

“De transformatie naar Bull 2.0 die we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd, heeft geresulteerd in een forse aanwas van nieuwe klanten en orders”, vertelt Dick Fens, Algemeen Directeur van Bull Nederland. “Nu zijn we in een nieuwe fase, Bull 3.0, aanbeland waarin we nog sterker willen doorgroeien. Die beoogde groei van vijftig procent in drie jaar gaan we bereiken door ons portfolio aan te passen en verder uit te breiden met nieuwe producten en diensten.”

Verbreden markt

“Een belangrijk element in dit groeiscenario is de reorganisatie die het afgelopen jaar is doorgevoerd”, licht Commercieel Directeur Henny van Galen toe. “Binnen de Bull-organisatie is er nu een onderverdeling in vier Business Lines: Innovative Products (R&D), Computing Power (alles in en rond het datacenter), Security en System Integration. In Nederland is Bull nu voornamelijk actief op het terrein van High Performance Computing (HPC), Managed Services en als System Integrator. In het kader van het nieuwe groeiplan gaan we ons portfolio in Nederland verder verbreden en verdiepen waardoor we onze bestaande klanten nog beter kunnen bedienen, maar ook nieuwe markten kunnen aanboren en nieuwe klantgroepen kunnen bereiken.”

Van Galen werd bij zijn aantreden bij Bull een halfjaar geleden aangenaam verrast door de ‘goed bewaarde geheimen van Bull’ zoals hij het omschrijft. “Bull beschikt over ongekend veel technologische kennis en kunde op verschillende vakgebieden en in uiteenlopende marktsegmenten. Mijn taak als commercieel directeur is om dat duidelijker en breder in de markt kenbaar te maken. De focus zal daarbij liggen op de producten en oplossingen op het vlak van computing power, security en het managen van IT-omgevingen.” Op het gebied van High Performance Computing kan Bull zich volgens Van Galen nu meten met de toenmalige marktleiders. “Vijf jaar geleden bestond HPC nog niet bij Bull en nu is deze businessline goed voor een omzet van meer dan 125 miljoen en hebben we wereldwijd toonaangevende referenties. We gaan onze computing-poweractiviteiten nu ook in Nederland verder uitbouwen, met een aanbod dat varieert van midrange systemen tot HPC-configuraties met enkele tienduizenden processors.”

‘To be the European leader in mission critical solutions geeft de ambities van Bull perfect weer’

Technologyprovider

Bull is de enige Europese leverancier die nog zijn eigen servers bouwt, vertelt Fens. “Computing power wordt daarbij steeds meer gekoppeld met de andere kant van dataverwerking: hoe ga je om met de enorme groei van data. Virtualisatie, opslag, back-up en uitwijk is een complete stack geworden. Je ziet daarin ook dat Bull een shift maakt van een bedrijf dat point solutions levert naar een technologyprovider die een compleet aanbod van producten en diensten in een bepaalde bedrijfskolom aanbiedt. Afhankelijk van de applicatie-omgeving en de wensen, behoeften en het groeiperspectief dat de klant voor ogen heeft, vullen we dat in met een totaaloplossing op maat.

Als je die oplossing ook nog gaat managen voor de klant dan creëer je daar een privatecloudomgeving, waarin diensten on demand worden afgenomen. De volgende stap is dan outsourcing. Onze filosofie is dat outsourcing gebaseerd moet zijn op customer intimacy. Voor ons is het uitermate belangrijk dat we zakendoen met klanten die controle willen houden. Misschien halen ze dan niet helemaal de besparing die ze kunnen realiseren bij de grote outsourcers die hun datacenters en callcenters in bijvoorbeeld Bratislava of Bhopal hebben staan. Maar onze klanten behouden wel de volledige controle en maken gebruik van een datacenter en callcenter dat in Nederland is gevestigd en is ingericht zoals de klant dat zelf wil. Bull richt zich met outsourcing dan ook op het middensegment van bedrijven die zich te klein voelen voor de grote outsourcers en graag zaken willen doen met een betrouwbare, flexibele partner en in een vertrouwde omgeving.”

Toegevoegde waarde

Een andere belangrijke pijler in de dienstverlening van Bull is Security, vertelt Van Galen. “Bull heeft onlangs de securityspecialist Amesys in Frankrijk overgenomen. Gebundeld met de activiteiten die Bull al ontplooide op securitygebied kunnen we nu een heel mooi portfolio met hoogwaardige securityoplossingen aanbieden. Het aanbod varieert van Application Based security solutions (identititymanagement, single-sign-on) en Security Appliances (encryptie, data leak protection) tot hoogtechnologische Target Defence solutions op basis van geavanceerde ‘jamming’ technologie.”

Bull wil als technology integrator waarde toevoegen op basis van kennis en kunde, ervaring en betrouwbaarheid, vat Fens samen. “De kracht van Bull is dat we de componenten (producten, diensten, oplossingen) uit de markt kunnen halen en kunnen samenstellen tot de optimale oplossing voor de klant. Bull kan bijvoorbeeld ook support bieden in een multivendoromgeving. Omdat we daarvoor alle kennis en expertise in huis hebben kunnen we flexibeler opereren en vaak tegen veel lagere tarieven, ook omdat we geen legacyballast hebben.”

Bij een nieuwe groeistrategie hoort ook een nieuwe pay-off, merken de Bull-directieleden tot slot op. “Het nieuwe credo To be the European leader in mission critical solutions geeft Bulls ambities als toonaangevende Europese technologyprovider perfect weer.”

Met Bull 3.0 naar vijftig procent groei

Recente stories