Meer dan alleen juridisch advies

NautaDutilh is een naam die weinig introductie nodig heeft. Veel overheden, (internationale) ondernemingen en financiële instellingen maken graag gebruik van de juridische ervaring en expertise die het onafhankelijke advocatenkantoor hen biedt. Het leveren van innovatieve oplossingen in het belang van de cliënt staat voorop.

De relatie tussen cliënt en jurist verandert voortdurend. Juridische advisering en ondersteuning blijven uiteraard de kern vormen van NautaDutilh’s dienstverlening, maar een cliënt leiden en begeleiden naar begrip en inzicht in de relatie tussen business en wetgeving zal steeds vaker aan de orde komen. De relatie tussen cliënten en NautaDutilh is al sinds geruime tijd veel meer een businesspartnerschap geworden. Er verandert zo veel op sommige rechtsgebieden en dat gaat zo snel, dat het voor een bedrijf bijna ondoenlijk is om de veranderingen goed bij te houden. “Onze juristen, notarissen en fiscalisten zijn in de loop van de tijd veel meer een klankbord geworden voor ondernemers en overheidsmedewerkers”, vertelt Erik Geerling, managing partner bij NautaDutilh. “Ze zijn niet enkel wetten en regelgeving aan het interpreteren en juridische ondersteuning aan het bieden; onze juristen zijn echte gesprekspartners geworden, van wie een cliënt werkelijke betrokkenheid verwacht. Het contact tussen een juridisch adviseur en een cliënt is veel persoonlijker geworden, wat een goede zaak is. Coaching is een cruciaal onderdeel geworden van onze serviceverlening. Vaak gaat het om uiterst complexe zaken waarbij een hechte samenwerking en openheid niet alleen gewenst zijn, maar ook noodzakelijk. Bij NautaDutilh juichen we deze sterkere verbondenheid toe.”

‘Coaching is een cruciaal onderdeel geworden van onze serviceverlening’

Wederzijds belang

Het spreekt voor zich dat cliënten bepaalde verwachtingen hebben wanneer ze om juridisch of fiscaal advies vragen. Wetten zijn niet in steen gehouwen en regelgeving is vaak voor meerderlei uitleg vatbaar, zodat een adequate interpretatie essentieel is. Uitleg en advies dienen uiteraard to the point en van hoge kwaliteit te zijn. Maar daarmee houdt de ondersteuning van NautaDutilh niet op. “Het gaat erom onze dienstverlening naadloos af te stemmen op de behoeften en wensen van onze cliënten”, benadrukt Geerling. “Alleen op die manier kun je een langdurige relatie onderhouden. Ondanks de huidige financieel roerige tijden en teruglopende economie is er bij ons geen sprake van afnemende juridische dienstverlening. Wel is er bij bedrijven een sterker prijsbewustzijn ontstaan en wordt er meer van ons dienstverleners verwacht. Het is daarom in het wederzijdse belang van de cliënt en dienstverlener om een zaak snel en correct af te ronden. Onze cliënten verwachten terecht dat ze topkwaliteit in ondersteuning krijgen en bij NautaDutilh betekent dat meer dan alleen juridisch advies.”

NautaDutilh weet wat er speelt in de verschillende zakelijke en financiële markten en weet ook wat een voorgenomen wet inhoudt en aan consequenties heeft voor de sector. Steeds vaker uiten cliënten het verzoek om die specifieke kennis bij te houden en hen daarover te berichten en te adviseren. Het advocatenkantoor gaat uiteraard mee met de tijd en gebruikt daarvoor verscheidene digitale middelen, waaronder speciaal ontwikkelde webapplicaties. Dankzij NautaDutilh’s ondersteuning kunnen cliënten zich focussen op hun kerntaak: ondernemen en het succesvol beheren van hun bedrijf.

Op de hoogte

Voortdurend op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de markt is niet alleen de taak van een ondernemer, maar ook die van zijn adviseurs. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in het komende jaar? “Het is niet nodig om een kristallen bol te raadplegen om te weten dat de markt, zowel nationaal als internationaal, nog wel even aan sterke schommelingen onderhevig zal blijven”, legt Geerling uit. “Ook hebben we te maken met een krimpende financiële sector en neemt de toezichtwetgeving hand over hand toe, wat van grote invloed zal zijn op het bedrijfsleven.”

Voor NautaDutilh is dat reden genoeg om als internationaal kantoor te blijven opereren. Het in 1724 opgerichte advocatenkantoor heeft daadwerkelijk eeuwenlange ervaring in het adviseren bij en ondersteunen van grensoverschrijdende transacties en procedures. Aan het internationale front werkt NautaDutilh als lead counsel of co-counsel samen met andere advocatenkantoren. In de afgelopen jaren heeft de organisatie haar samenwerking met advocatenkantoren in China, India en andere opkomende landen verder uitgebreid. Multinationals, financiële instellingen en private-equityondernemingen kunnen daardoor rekenen op eersteklas juridisch advies.

Kennis

NautaDutilh beschikt over een wereldwijd netwerk van correspondenten met de beste lokale wetskennis en uiteraard begrip van de cultuur waarin ze werken, wat betekent dat de organisatie rekening kan houden met eventuele voorkeuren van cliënten en kan voldoen aan de specifieke lokale eisen die elke zaak met zich meebrengt. “We onderhouden al decennialang duurzame relaties met vooraanstaande advocatenkantoren in alle belangrijke jurisdicties en financiële centra van de wereld”, maakt Geerling duidelijk. “Dat maakt onze organisatie betrouwbaar, waardoor wij per zaak de beste juridische specialisten kunnen selecteren op basis van reputatie en kwaliteit van advies en dienstverlening. Bovendien investeren we in al onze relaties met praktijk- en opleidingsinitiatieven, het organiseren van internationale werkgroepen en detacheringen. Om dat hoge niveau van dienstverlening te kunnen blijven vasthouden zijn we ook voortdurend op zoek naar talenten, die we scouten, monitoren, opleiden en begeleiden. Zo houden we onze vakinhoudelijke expertise op peil en blijven we bouwen aan de verdieping van de kennis van onze medewerkers.”

Meer dan alleen juridisch advies
  • René Moscou
  • Fjodor Buis

Recente stories