Maatwerk in staal rendeert bij familiebedrijf

Precies maken wat de klant vraagt én exact op tijd leveren. Daaraan dankt Van Merksteijn International zijn ijzersterke positie in een staalmarkt die wordt gedomineerd door volumegedreven concurrenten. “Elke dag is er hier wel een mijlpaal. Een nieuwe machine of robot: we investeren fors om maatwerk te blijven bieden”, vertelt de enthousiaste eigenaar Peter van Merksteijn.

Maatwerk in staal rendeert bij familiebedrijf

Vrachtwagens rijden er de hele dag af en aan. In Almelo is een van de grootste producenten van bouwstaalmatten en dubbelstaaf hekwerken ter wereld gevestigd. Daarnaast heeft dit succesvolle familiebedrijf productielocaties in België en Frankrijk, en diverse logistieke hubs. Hét bewijs dus dat de maakindustrie in Europa levensvatbaar is. Van Merksteijn: “Daar zijn wij ontzettend trots op. De maakindustrie verdient in Nederland meer respect, zowel door de werkgelegenheid als door potentiële milieukansen.” Het ruim 70-jarige bedrijf heeft grootse plannen met een spectaculair lagere CO2– en stikstofuitstoot.

Bij Van Merksteijn International werken 1250 mensen, van wie 800 in Almelo. De jaarlijkse productie van een miljoen ton eindproduct bouwstaal gaat naar betonfabrieken, industriële verwerkers en de klassieke staalhandel. 25 jaar geleden startte de productie van gelast hekwerk, waarvan de wereldwijde afzet sterk groeit. De huidige jaarproductie hiervan bedraagt 120.000 ton.

‘Je kunt het niet alleen: we varen op enorm trouwe lokale partners én medewerkers’

Omslagmomenten

Sinds 1987 is Van Merksteijn gehuisvest in Almelo, aan het Twentekanaal. Daar was toen op vijftien hectare grond voldoende ruimte voor uitbreiding, iets wat in Hengelo en Raalte niet mogelijk bleek. In 2006 nam Peter van Merksteijn het door zijn vader opgerichte bedrijf over van zijn broer. 2015 bracht een nog belangrijker omslagmoment, aldus Van Merksteijn. “Onze vaste leverancier van walsdraad werd ineens onze grootste concurrent, maar wij vonden meerdere nieuwe leveranciers. Die leveren ons basisproduct nu vooral aan via de havens van Amsterdam, Antwerpen en vooral de Eemshaven. Sindsdien zijn de marges aanzienlijk verbeterd en nam onze financiële slagkracht toe.”

Klantbehoefte centraal

Dankzij een uiterst modern machinepark is Van Merksteijn International enorm flexibel in de productie van verschillende soorten bouwstaalmatten en in kleinere aantallen. “Net díe flexibiliteit is de reden waarom wij nog steeds bestaan”, overtuigt Van Merksteijn. “Maar ook de logistiek, organisatie én onze medewerkers spelen een belangrijke rol. We hebben fantastische mensen, die de klant centraal stellen.”

Dat kenmerkt de mentaliteit volgens Kris van Ginderdeuren, Group Commercial Director. “De concurrentie produceert en kijkt vervolgens of er afzet is. Wij draaien dit proces helemaal om. We kijken naar de behoefte van de klant, denken met hem mee en produceren vervolgens op maat. Hebben klanten bijvoorbeeld wensen omtrent afmetingen, dan schaffen wij daarvoor nieuwe machines aan. Soms als eerste in de wereld.” Zo zijn er coatinglijnen, met een capaciteit van duizenden hekwerkpanelen per dag, die zodanig geïntegreerd zijn, dat het hele proces vlot verloopt, inclusief de vrachtwagenbelading.

Leveringsbetrouwbaarheid

Ook het tijdstip van levering telt zwaar. Volgens Van Merksteijn moet de bouwer erop kunnen vertrouwen dat ’s morgens vroeg om zes uur alle materialen klaarstaan. “Een standaardproduct leveren we binnen 24 uur, een maatwerkproduct kunnen we binnen vijf dagen bij de klant hebben. Daarvoor produceren en laden we al tien jaar ook ’s nachts”, vertelt Van Ginderdeuren.

Van Merksteijn roemt zijn loyale partners: “We werken in veel gevallen al vijftig jaar samen met vaste transporteurs die met ons zijn meegegroeid. Je kunt het dus niet alleen. We varen op enorm trouwe lokale partners die dag en nacht voor ons klaarstaan.”

Loyaliteit medewerkers

Het personeelsverloop is minimaal bij dit unieke maakbedrijf. Van Merksteijn benadrukt trots te zijn op zijn medewerkers. De dienstverbanden zijn lang, vaak van generatie op generatie. Arno Westerhof, Director Operations: “Mensen werken hier graag en zijn er ook trots op om deel uit te maken van een boeiend en innovatief bedrijf. Door de korte lijnen is de betrokkenheid enorm, kent Peter veel medewerkers persoonlijk en is het wederzijdse respect groot. Bovendien biedt Van Merksteijn ook stabiliteit en grote baanzekerheid.”

Nieuwbouwplan walsdraadfabriek

De gewenste nieuwe productielocatie in de Eemshaven zou walsdraad voor de eigen fabrieken moeten produceren. De vergunningsprocedure loopt nog. Van Merksteijn: “De bouw van de 60.000 m2 grote staal- en walsfabriek zal twee jaar duren. Daarna leveren we door de inkoop van schroot ook een substantiële bijdrage aan de recycling van het Nederlands schrootoverschot.”

Volgens zijn zoon Peter van Merksteijn wordt dit de groenste staalfabriek van de wereld: “De stikstof- en CO2-uitstoot zijn extreem laag, met tot wel 90% reductie van CO2. Wij omarmen de trend dat bedrijven productie terughalen uit Azië. De importheffing stijgt en het lange transport belast het milieu. We ontwikkelen hypermoderne technologie in ons land.”

Zijn vader hoopt vurig dat de vergunning rondkomt: “We creëren werkgelegenheid voor veel Groningers, maar bovendien is deze walserij essentieel om de toekomst van ons maakbedrijf veilig te stellen.”

Recente stories