Life long learning wordt de bepalende factor

De naam Nyenrode Business Universiteit staat. Veel opleidingen leveren de beste kwaliteit, zo blijkt ook dit jaar weer uit de Keuzegids Masters 2017. ‘For business by business’ is niet alleen het credo, maar ook een gevolg van jarenlange en krachtige binding met de praktijk. De businessopleider focust op persoonlijke leiderschapsvorming en vult ook stewardship betekenisvol in.

Life long learning wordt de bepalende factor

‘Serving society by shaping responsible leaders’, luidt de missie van Nyenrode. De maatschappij vraagt nadrukkelijk om een nieuw type leider. Daarom heeft Nyenrode Business Universiteit naast haar kernwaarden leadership en entrepreneurship de waarde stewardship stevig verankerd in haar opleidingen. Remmelt Vetkamp, Member of University Board: “Nyenrode staat midden in de dagelijkse praktijk en vult zo heel goed de opleidingsbehoeften van organisaties in. We werken met ervaren docenten en facultymembers die ook in het bedrijfsleven werken. Persoonlijke vorming staat centraal en we ontwikkelen leiders die ook verantwoordelijkheid voor de maatschappij en toekomstige generaties dragen. Daarbij zijn onder meer duurzaamheidsdenken en ethisch handelen belangrijke thema’s.”

Nyenrode is in 1946 opgericht voor én door het bedrijfsleven. De enige particuliere universiteit van Nederland kenmerkt zich van oudsher door een sterke internationale oriëntatie.

Dynamisch opleiden

Het kwaliteitsniveau ligt hoog en het verschil maakt Nyenrode met dynamisch opleiden. Miša Džoljic, Rector Magnificus: “De groepsdynamiek is een essentieel aspect. We formeren kleine groepen met mensen die bij elkaar passen en elkaar kunnen versterken. Ervaren praktijkdocenten laten de personen buiten hun comfortzone treden. Zo maken we persoonlijke groei en vorming op effectieve wijze mogelijk, in relatie tot onze drie bepalende kernwaarden.” Vetkamp vult aan: “Leiders gaan aan de slag met wat ze dagelijks ervaren. Ze leren het échte ondernemerschap. We laten ze sparren en inzien hoe ze kunnen inspelen op praktijkontwikkelingen.”

Naast academische degree-opleidingen binnen de vakgebieden business, management, accountancy, controlling en fiscaal recht biedt de marktleider in businessopleidingen korte en lange programma’s voor professionals. Deze executive-educationprogramma’s ontwikkelt Nyenrode tevens op maat voor bedrijven (customized programs).

De twee bestuursleden profileren de opleidingsinhoud als academische theorie in combinatie met praktische relevantie en persoonlijke ontwikkeling. Daarmee creëren studenten en deelnemers meerwaarde voor zichzelf en hun omgeving. De keuze voor impactvolle programma’s heeft een toenemende marktvraag opgeleverd. Dankzij dit succes besloot Nyenrode tot een nieuwe strategische richting en opende een tweede vestiging in Amsterdam (september 2017). Vetkamp: “In Breukelen zijn we gehuisvest op een indrukwekkend landgoed. Deze prachtige natuurbeleving willen we behouden; daarom geen grootschalige uitbreiding. Bovendien is Amsterdam (Keizersgracht) voor veel mensen aantrekkelijk, zowel de stad als het internationale bedrijfsleven. Zo bieden we een prachtig alternatief.” Nyenrode verzorgt er inmiddels een fulltime MBA.

In 2018 start een tweede track fulltime Master of Science in Management in Amsterdam, als alternatief voor deze studie op de campus in Breukelen. In de loop van het nieuwe jaar volgen executiveprogramma’s voor bedrijven en instellingen.

Persoonlijke sfeer

De onderlinge verbondenheid blijkt groot. Studeren aan Nyenrode levert een omvangrijk alumninetwerk op. Waar iemand ook in de wereld verblijft: hij kan altijd een beroep doen op het aantrekkelijke alumninetwerk van Nyenrode. Tijdens én na de carrière. “Korte tijd geleden mocht ik spreken op een bijeenkomst van alumni uit de beginjaren van onze universiteit. Mensen van tachtig tot negentig jaar, die tientallen jaren in contact zijn gebleven, kwamen uit diverse delen van de wereld voor een ontmoeting in Breukelen. Dit voorbeeld kenmerkt de persoonlijke sfeer die we bij Nyenrode ervaren”, benadrukt Džoljic. Uit dankbaarheid dat de basis van hun persoonlijke ontwikkeling bij Nyenrode ligt, geven velen zelfs financiële ondersteuning. Vetkamp: “Alumni willen wat terugdoen en doneren voor studiebeurzen voor studenten of het onderhoud van ons mooie landgoed.”

‘We laten leiders sparren en inzien hoe ze kunnen inspelen op ontwikkelingen’

Topscores onderzoeken

Al jaren de hoogste scores bevestigt de hoge kwaliteit van Nyenrode. In de NSE, Financial Times en recent nog in de Keuzegids Masters 2017. Deze laatste riep Nyenrode onlangs uit tot beste master voor de opleidingen Management (vol- en deeltijd in de categorie Bedrijfskunde), Accountancy, Controlling en Fiscaal Recht. Master of Science in Management bleek zelfs voor het achtste jaar op rij de beste master van Nederland; Controlling het zevende jaar en Accountancy het zesde jaar op rij. De Master Fiscaal Recht (deeltijd) deed voor het tweede jaar mee aan de ranking en kwam opnieuw als beste opleiding uit de bus. “Dat we al zoveel jaren zo fantastisch scoren, leert mij dat deelnemers onze persoonlijke benadering en interactie waarderen”, stelt Džoljic vast. “Dat is mooi, maar geen reden om op onze lauweren te rusten. We werken constant aan het verbeteren van onze programma’s.”

In deze snel veranderende wereld moeten organisaties up-to-date blijven via executive education. Nyenrode Business Universiteit zorgt voor de juiste verdieping met veel praktische waarde. Džoljic: “Bedrijven moeten scherp blijven en meegaan met de ontwikkelingen. Dit vraagt om specialisatie in bepaalde skills. Life long learning is een must voor het behoud van voorhoedeposities.”

Recente stories