Krachtige nieuwe combinatie in consulting

De consultingmarkt heeft er een ‘nieuwe’ ambitieuze speler bij sinds februari. Het samengaan van het middelgrote BOLD met het wereldwijd opererende FTI Consulting levert een unieke combinatie op. “Een prachtige springplank om een sterke marktpositie in Nederland en Europa op te bouwen.”

Krachtige nieuwe combinatie in consulting

Klaas Wagenaar, die BOLD samen met Gerrit van Munster acht jaar geleden oprichtte, vertelt over de acquisitie. “Dit verbreedt ons aanbod aanzienlijk. BOLD is uitgegroeid tot een prachtig bedrijf en we kunnen als onderdeel van een groter geheel de turbo zetten op onze slagkracht. Bovendien bieden we onze mensen nu veel meer mogelijkheden.”

Gebalanceerd pakket

BOLD startte in 2013 als adviesbureau gespecialiseerd in transformaties en turnarounds. Sindsdien is het gegroeid tot een bedrijf van ruim dertig professionals die zich naast de oorspronkelijke specialisatie richten op transacties (aan- en verkoop van bedrijven), interimmanagement en IT en digitalisering. “Enerzijds ging de uitbreiding min of meer autonoom; anderzijds beseften we al in een vroeg stadium dat we moesten verbreden”, betoogt Wagenaar. “Uiteindelijk hebben we een prima uitgebalanceerd pakket ontwikkeld, waarmee we in alle economische omstandigheden door konden groeien.”

Hij legt uit: “Als de economie groeit, houden we ons voornamelijk bezig met zaken als transacties en transformaties en als het minder gaat, dan gaat de turnaround-motor aan. Daarnaast gaan zaken als interimmanagement, IT en digitalisering altijd door.” De stevige groeicijfers bevestigen al jaren dat dit goed werkt.

‘We blijven investeren in het aantrekken en ontwikkelen van talent’

Europa

FTI Consulting behoort tot de toonaangevende consultancybureaus in de wereld. Het concern telt meer dan 6900 professionals, is actief in 30 landen en genereerde in 2021 een omzet van circa 2,7 miljard dollar. Wagenaar: “Belangrijker dan de omvang: het is een perfecte match; wij passen hier naadloos in wat ons portfolio betreft, maar ook als land.”

FTI Consulting was volgens Wagenaar vooral geïnteresseerd in de turnaround-activiteiten van BOLD en raakte gaandeweg ook geïnteresseerd in de bredere propositie. “Dit paste perfect bij hun doelstellingen. Dankzij de acquisitie krijgt het bedrijf nu voet aan de grond in Nederland én op het vaste land in Europa. FTI Consulting heeft de wens zich verder te ontwikkelen op dit continent – te beginnen met Nederland, Frankrijk en Duitsland – en in lijn met hun bredere groeistrategie.”

Toen Wagenaar werd benaderd door FTI Consulting, was zijn eerste reactie dat ze twee jaar te vroeg waren. “Ik had gedacht dat we nog iets meer moesten groeien, meer richting de grote corporates. Maar tijdens de gesprekken die volgden, bleek dit toch een unieke kans die we niet konden laten liggen.”

Warme ontvangst

Wagenaar vervolgt: “De twee organisaties blijken wonderwel op elkaar aan te sluiten. De breedte van de dienstverlening van FTI Consulting is indrukwekkend en kan wedijveren met die van de bekende grote bureaus in Nederland. En wat bedrijfscultuur betreft vullen we elkaar aan. Beide organisaties hebben een open, transparante cultuur. We werden warm ontvangen en we merken bij alles de drang om samen dingen op te pakken. De samenwerking is vlot en gemakkelijk van de grond gekomen.”

BOLD stond bekend om z’n ondernemerschap en wendbaarheid. “Dat werd enorm gewaardeerd”, zegt Wagenaar. “Dit willen we absoluut behouden nu we onderdeel zijn van een internationale organisatie. We zijn nu een paar maanden verder en de samenwerking bevalt uitstekend. We opereren met alle steun en we beschikken dankzij de overname over de middelen en mogelijkheden om verder te groeien.”

Zuidas

Die groei vraagt ook om een nieuw onderkomen. Het pand in Baarn begon al te krap te worden en nu de groei versneld wordt voortgezet, zal worden uitgeweken naar een vestiging met meer ruimte. Hiervoor is de keuze gevallen op de Zuidas in Amsterdam. Eind dit jaar vindt de verhuizing plaats. Wagenaar: “Het wordt dan weer een uitdaging om onze flexibiliteit en onze mentaliteit van het kort op de bal zitten te behouden en voldoende mensen naar ons toe te trekken. Het doel is om echt anders te zijn dan de partijen die daar al zitten, zonder institutioneel te worden. We blijven nadrukkelijk investeren in het aantrekken en ontwikkelen van talent om onze klanten in Nederland en wereldwijd te ondersteunen en kansen te bieden aan onze mensen.”

De aansluiting bij FTI Consulting heeft voor een versnelling gezorgd, stelt hij. “Voor onze bestaande klanten een voordeel, want wij beschikken als FTI-BOLD over meer gespecialiseerde resources. En voor onszelf, omdat we nu in staat zijn om de grotere, internationaal opererende concerns ten dienste te zijn. We hebben op het gebied van innovatie en technologie nu meer te bieden dan ooit. We waren als BOLD al een disruptor van de markt vanwege onze aanpak; ik weet zeker dat we nu onder de nieuwe paraplu dit nog veel meer gaan zijn.”

Recente stories