‘Jongeren zijn sociaal betrokken’

Organisaties zijn hard op zoek naar jonge, veranderingsgezinde en verbindende mensen. Jonge talenten met leiderschapskwaliteiten laten hun baankeuze steeds meer afhangen van zingeving, mogelijkheden tot verdere ontwikkeling en maatschappelijk nut, ziet ORMIT-directeur Hetty van Ee.

‘Jongeren zijn sociaal betrokken’

“Een reden waarom bedrijven ORMIT’ers willen aannemen”, vertelt Van Ee, “is dat zij niet alleen zelf bijdragen aan transformaties, maar vanuit hun verbindende kwaliteiten juist ook andere medewerkers bij transformaties betrekken. Zo kunnen bedrijven de ervaring van oudere collega’s combineren met de kennis en het enthousiasme van jongeren.”

‘Jonge talenten willen in hun werk een wezenlijke bijdrage leveren aan een betere wereld’

Jongeren gaan echt niet alleen voor start-ups, weet Van Ee, maar denken heel bewust na over op welke werkplek ze iets kunnen betekenen, zich kunnen waarmaken en verder kunnen ontwikkelen. “Je denkt misschien dat bijvoorbeeld de Belastingdienst voor jongeren niet zo spannend is om voor te werken”, stelt ze, “maar voor hen is het kunnen bijdragen aan een betere maatschappij enorm belangrijk. Hetzelfde geldt voor opdrachten bij banken of grote technische bedrijven. Door de schaalgrootte van deze organisaties is de impact van wat ze bijdragen direct groot.”

Van Ee is vaak positief verrast over de sociale betrokkenheid van ORMIT’ers. “Ze waarderen het enorm als ze de ruimte krijgen om onbezoldigd iets te kunnen organiseren voor een goed doel dat hen aanspreekt.”

Waardecreatie

“Die houding past bij de traineeships die ORMIT aanbiedt”, vindt Van Ee. “We leren jongeren met hoofd en hart te leiden, en niet te oordelen, maar anderen vooral uit te nodigen tot dialoog. We dagen jongeren uit om al op jonge leeftijd bewust na te denken over wie ze zijn en wat ze voor anderen kunnen betekenen. Dat is levenskunst, en daar heb je ook buiten je werk heel veel aan. Er is veel enthousiasme over onze aanpak en over de ORMIT’ers. We zien dat kinderen van klanten solliciteren. Zij zien wat ORMIT voor jonge mensen doet en dat onze aanpak veel waarde toevoegt, niet alleen voor de trainees, maar ook voor de organisaties waarvoor ze werken.”

 

Maatgemaakte traineeships

Van Ee merkt dat steeds meer bedrijven samen met ORMIT een traineeship voor hun organisatie op willen zetten om daarmee het beste van twee werelden samen te brengen. “Organisaties doen de selectie van trainees samen met ons, maar laten het aan ORMIT over om mensen goed te begeleiden en hun persoonlijke leiderschap verder te ontwikkelen. Dat heeft ermee te maken dat HR-afdelingen kleiner worden, maar ook met de aantrekkingskracht van ORMIT op de arbeidsmarkt, met onze aanpak en de inspiratie die jonge mensen brengen binnen organisaties als ASML, Philips, Dela, DSM of de NS. En ik mag hier elke dag aan werken! Ik heb gewoon de leukste baan van Nederland.”

Recente stories