IT staat nu op de agenda van de CEO

“Technologische innovatie drijft de businessinnovatie”, is de overtuiging van Maarten Spijkers, Vice President en Managing Director bij Hewlett Packard Enterprise Nederland. “IT is de motor onder die innovatie, maar blijft voor velen complex. Daar spelen wij op in met ons GreenLake Platform.”

IT staat nu op de agenda van de CEO

Het IT-beleid van ondernemingen wordt steeds vaker op bestuursniveau besproken, weet Spijkers. “In het verleden automatiseerden bedrijven veel administratieve processen, maar nu ziet de board dat IT meer kan betekenen dankzij de ongekende mogelijkheden die het biedt.”

Impact van IT

Tegelijkertijd moeten ondernemingen rekening houden met zaken als duurzaamheid, data-security en opkomende innovaties als AI. “Dit maakt dat IT-gerelateerde beslissingen impact hebben op de gehele bedrijfsvoering. Dat brengt het beleid rondom IT rechtstreeks op de agenda van de CEO.”

‘IT wordt niet langer als kostenpost gezien; het biedt onderscheidende voordelen’

HPE ontwikkelde het GreenLake Platform, waarmee de leverancier de complexiteit van IT in een multi-vendor of multi-cloud dramatisch vermindert. Bedrijven krijgen hierdoor meer ruimte om te innoveren. Spijkers: “Dit platform weerspiegelt het veranderde belang van automatisering en digitalisering. IT wordt niet langer als kostenpost gezien. Het biedt ook aanzienlijke voordelen aan de bedrijfskant. Bedrijven die data-driven zijn, gebruiken IT om zich te onderscheiden van de concurrentie.”

Spagaat

De uitdaging ligt daarbij in het feit dat ondanks de voordelen van IT de complexiteit ervan niet is afgenomen. “Ook verduurzaming en security kosten geld en tijd”, legt Spijkers uit. “Beide thema’s kunnen een uitdaging zijn voor de reputatie van een onderneming. Dit zorgt voor een spagaat tussen het gebruik van IT voor innovatie en de noodzaak om compliant en veilig te blijven.”

Datarevolutie

Meer dan ooit realiseren bedrijven zich dat data het verschil kunnen maken. Om die reden groeit de aandacht voor machinelearning en AI. “Dankzij sensoren en technologie is er een datarevolutie gaande, met meer beschikbare data dan ooit tevoren. De hoeveelheid data die men genereert explodeert. Dat kan bedrijven overweldigen”, geeft de Managing Director aan.

Volgens IDC- en HPE-onderzoeken wil 80% van de CEO’s dat hun organisatie meer datagedreven wordt. Maar slechts 24% heeft daarvoor een daadwerkelijke IT-strategie geïmplementeerd. Een belangrijke uitdaging is het tekort aan gespecialiseerd personeel, vooral voor het mkb, de zorg en de overheid. “Het GreenLake Platform kan helpen bij het vergroten van efficiëntie”, is de overtuiging van Spijkers. “Het biedt oplossingen om complexe IT-uitdagingen aan te pakken en businessinnovatie te realiseren.”

Recente stories