IT om je tanden in te zetten

Na grote vernieuwingsslagen is de digitalisering van het spoor in volle gang. Om die te versnellen, heeft ProRail communicatief sterke teamworkers nodig met ontwikkel- en architectuurskills. Directeur ICT Henk Bothof belooft hun volop afwisseling en maatschappelijke relevantie.

IT om je tanden in te zetten

Volgens Henk Bothof bestaat het unieke karakter van de IT bij ProRail in hoge mate uit de diversiteit ervan. “Wist je dat wij ons eigen GSM-R-netwerk hebben dat de communicatie tussen machinisten en treindienstleiders verzorgt, ons eigen zevenduizend kilometer lange glasvezelnetwerk en dertien verkeersleidersposten met hun eigen rekencentra en realtime verkeersleidingssysteem?

‘Je ziet buiten meteen wat de impact van je werk is’

Dan zijn er onze eigen geografische informatiesystemen (GIS), die het spoornetwerk weerspiegelen, beveiligingssystemen en -interfaces voor het spoor. Er zijn intrinsiek complexe planningssystemen voor de dienstregeling, plansystemen voor alle infrawerken, business intelligence tools, workflowsystemen voor afhandeling van incidenten. Security, business continuity en kantoorautomatisering. Zo kan ik nog wel even doorgaan. En veel moet voldoen aan 99,998% beschikbaarheid. We voeren de meeste IT-werkzaamheden zelf uit, met 650 mensen. Daarnaast werken we nauw samen met partners voor onder meer softwareontwikkeling. Per jaar besteden we 200 miljoen aan IT. Dat maakt ProRail een ‘place to be’, ook gezien de maatschappelijke betekenis die ProRail heeft. Bij IT-storingen is de impact enorm.”

Innovatieslagen

Toen Bothof in 2007 bij ProRail aantrad, bedroeg het aandeel van IT in storingen nog 25%. “Dankzij grote vernieuwingsslagen bedraagt het nu minder dan 1%”, vertelt hij. “In de eerste fase hebben we netwerken vernieuwd en dubbel uitgevoerd, bugs uit de software gehaald, alle rekencentra geüpgraded en nieuw management aangesteld. In de tweede fase moesten we – zonder storingen – voor een kwart miljard aan softwareontwikkeling implementeren. Inmiddels zitten we in de derde fase, waarin we het spoor digitaliseren en verder innoveren. Data worden steeds belangrijker voor de prestaties op het spoor. Zo spelen ze een rol om, samen met aannemers, storingen te voorkomen en te voorspellen wanneer infrastructuur moet worden vervangen.”

Teamworkers gezocht

Om die digitalisering verder door te voeren heeft ProRail teamworkers nodig met ontwikkel- en architectuurcapaciteiten die goed communiceren, aldus Bothof. “We bieden IT om je tanden in te zetten, ook omdat het maatschappelijk zoveel impact heeft. Je ziet buiten meteen het resultaat en de betekenis van je werk. Dankzij de breedte van IT, de diversiteit aan technologieën en de pittige uitdagingen waar we voor staan, hoef je je als professional niet te vervelen. Dat maakt dat ook ik nog steeds met veel plezier, topcollega’s en partners dit gave werk doe!”

IT om je tanden in te zetten

Recente stories