Industriële automatiseerder wordt internationale speler

ICT Group bestaat veertig jaar en is springlevend. Sterker nog, de industrieel automatiseerder draait als nooit tevoren. Omzet, winst en personeelsbestand zitten al jaren in een sterke opgaande trend. CEO Jos Blejie wil dit momentum kapitaliseren met buitenlandse expansie en de opzet van een nieuwe entiteit voor digitale transformatie, genaamd OrangeNXT.

Industriële automatiseerder wordt internationale speler

Blejie: “Wij bestaan dit jaar veertig jaar en dat is tamelijk uniek voor een Nederlands IT-bedrijf.” Het feit dat ICT Group al zo lang bestaat komt volgens Blejie door de permanente specialisatie in industriële en procesautomatisering voor smarter cities, industries en health, gekoppeld aan kwaliteit. Klanten weten dat te waarderen; er zijn er zelfs bij die al vanaf het begin zakendoen met het bedrijf. Zoals ECT en Philips (ASML). Ook Volkswagen is een grote klant. Blejie: “Dan heb je bestaansrecht, dan doe je goede dingen. Je kunt geen veertig jaar bestaan met broddelwerk. Je moet ook weten wat je níet moet doen, in ons geval administratieve automatisering. Wij hebben domeinkennis, we kennen sensoren, begrijpen de software in machines en daar blijven we ook bij. Wij zitten echt aan de kant van de operationele technologie (OT) en brengen de IT- en OT-werelden samen. Dát is onze focus.”

‘We hebben veel momentum in de onderneming’

Oude wijn in nieuwe zakken
Blejie vervolgt: “In die veertig jaar hebben we veel kennis opgebouwd. Neem Internet of Things (IoT), om even een containerbegripje te noemen. Wij zitten daar al sinds jaar en dag in de sweet spot en hebben op dit terrein een enorme knowhow vergaard. Voor ons is daar niet zoveel nieuws onder de zon; gekscherend zeg ik weleens: IoT is oude wijn in nieuwe zakken. Nieuw is wel dat er nu een enorme versnelling in de volumes plaatsvindt die gepaard gaat met een shift van de gesloten fabrikantprotocollen naar een open omgeving.”

Hij vervolgt: “Wij hebben bij IoT een grote voorsprong op de concurrentie. De kennis die wij hebben opgebouwd zit in de mensen en in ons bedrijf. Dat is onze waarde. Die gaan wij nu systematisch uitbouwen. Uit onze omvangrijke kennis en ervaring rond IoT en digitale transformatie hebben wij inmiddels diverse producten ontwikkeld. Die gaan we vanaf dit najaar breed als service aanbieden in onze nieuwe dochteronderneming, OrangeNXT.” (www.orangenxt.com)

 

 

 

 

Zelflerende toepassing
De softwareoplossingen van OrangeNXT worden in drie groepen verdeeld. Allereerst MobileNXT voor geconnecteerde fieldservice. Hiermee kunnen bijvoorbeeld service-engineers en andere buitendienstmedewerkers effectiever plannen en optimale service leveren. Voor kapitaalintensieve toepassingen, zoals remote assetmanagement en predictive/prescriptive maintenance, wordt conNXT op de markt gebracht. Ten slotte biedt DigitalNXT een platform voor artificial intelligence, waarmee de hele keten van digitale transformatie kan worden geoptimaliseerd. Op basis van dit platform heeft ICT Group met BAM Infra een zelflerende toepassing ontwikkeld die automatisch schade aan asfalt in kaart brengt. Door machine learning toe te passen bij de analyse van beelden die zijn gemaakt met 360-gradencamera’s kan BAM de beelden veel beter classificeren. Voor de jury van de Computable Awards 2018 was dit een reden om ICT Group te nomineren in de categorie ‘Service Integrator of the Year’.

Organisch
ICT Group gaat met de komst van OrangeNXT nadrukkelijk twee sporen berijden. Enerzijds de traditionele dienstverlening, met name maatwerksoftwareontwikkeling en consulting in projecten en detachering. Anderzijds de ontwikkeling en vermarkting van softwaretools en afgeleide diensten in OrangeNXT. Daarbij blijft het niet, zegt Blejie. “Wij zijn toonaangevend in Nederland, maar nog niet daarbuiten. Daar ligt echter wel onze toekomst. Onze ambitie is een Europese technologieleverancier te worden. Wij gaan vooral in Noordwest-Europa uitbreiden. Je moet dan uiteraard aanwezigheid in die landen hebben. Op korte termijn kijken we naar Duitsland, Zweden en Denemarken. In België hebben we al een vestiging. Willen wij bestaansrecht hebben als Europees technologiebedrijf, dan moeten we de komende drie jaar in omzet en werknemers verdubbelen. Dat zal deels door overnames gaan, want zo’n snelle groei lukt niet uitsluitend organisch. We hebben veel momentum in de onderneming; onze omzet en het aantal werknemers groeien gestaag. Daarom moeten we nú dit momentum kapitaliseren.”

OrangeNXT

Recente stories