In opkomende markten gaat innovatie nog veel sneller

Technologische ontwikkelingen voltrekken zich in een duizelingwekkend tempo. Voor opkomende landen is dat een uitgelezen kans om een inhaalslag te maken, betoogt Linda Broekhuizen, chief investment officer (CIO) van FMO. De ontwikkelingsbank speelt een sleutelrol in de financiering daarvan.

In opkomende markten gaat innovatie nog veel sneller

Innovaties verspreiden zich juist in opkomende markten razendsnel, simpelweg omdat er geen oude structuren in de weg staan. “We weten allemaal hoeveel landen in Afrika het vaste netwerk hebben overgeslagen en meteen de grote sprong naar mobiele telefonie hebben genomen”, memoreert Broekhuizen. “Inmiddels groeit het gebruik van smartphones razendsnel in opkomende landen. In veel gevallen is het een alternatief voor de pc, de laptop en de tablet.”

‘Het gebruik van smartphones groeit razendsnel in opkomende landen’

Internet

Het gevolg: een enorme stijging van de toegang tot en het gebruik van internet onder jongeren en mensen met een laag inkomen. Was in 2010 nog minder dan een derde van de wereldbevolking aangesloten op het wereldwijde web, vorig jaar was dat al bijna de helft. Voor burgers tussen de 15 en 24 jaar is dat zelfs al 70%. Tegelijkertijd blijft het aantal mensen dat geen toegang heeft tot een financieel systeem hardnekkig groot – zeker in Afrika. Fintech, de verzamelnaam voor technieken die financiële diensten beter beschikbaar en betaalbaar maken, kan de opmars van internet samenbrengen met betere toegang tot krediet en mobiel betalen. Talloze mkb-bedrijven, kleine boeren en vrouwelijke ondernemers die nu moeilijk aan financiering komen kunnen daardoor gaan investeren.

Gamechanger

Broekhuizen: “Fintech is een echte gamechanger als het gaat om het bereiken van klanten die nu niet of nauwelijks toegang hebben tot banken en betaalsystemen. Door de toepassing van de modernste technieken kan in een snel tempo en tegen lage kosten een financiële structuur worden opgezet.”

De kosten van mobiel bankieren liggen tot 90% lager dan die van een fysiek kantorennetwerk. FMO financiert zowel fintechbedrijven als traditionele banken die op dit gebied actief zijn, en beschikt sinds een jaar over een speciaal fintechteam. Financiële instellingen behoren ook tot de drie kerngebieden waar de ontwikkelingsbank op focust, naast energie en het trio agri, voedsel en water.

Vliegwiel

FMO heeft een lange geschiedenis met de financiering van innovatie, benadrukt de CIO. De ontwikkelingsbank lanceerde vorig jaar FinForward, een speciaal programma gericht op het versnellen van fintechontwikkelingen in Afrika. Via FinForward kunnen verschillende partijen (fintechbedrijven, banken) informatie delen. Een goed werkend en efficiënt financieel systeem kan een vliegwiel in gang zetten, benadrukt Broekhuizen. Technologie maakt het winstgevend verstrekken van kleine kredieten mogelijk in landen waar het reizen naar het dichtstbijzijnde bankfiliaal vaak uren kost. Precies dit mechanisme maakt fintech tot een potentiële gamechanger voor Afrika, voorziet de CIO van FMO: “Zodra ondernemers geld kunnen lenen, kunnen ze investeren. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van. Het zet echt een vliegwiel in gang.”

In opkomende markten gaat innovatie nog veel sneller

Recente stories