‘In het digitale tijdperk moet je snel manoeuvreren’

Alle processen die analoog verlopen worden langzaam maar zeker gedigitaliseerd, en dat met een steeds hogere snelheid. Toch blijven de toepassingen nog achter bij de verwachtingen, stelt Erik van der Meijden, CEO van Exact. Het bedrijf is druk doende om dat gat in de markt te vullen.

CEO Erik van der Meijden is naar eigen zeggen gefascineerd door het gedachtegoed van Raymond Kurzweil. “Volgens deskundigen zijn we het moment dicht genaderd dat Kurzweil omschrijft als singularity”, vertelt hij. “Dat houdt in dat de technologische ontwikkelingen samenkomen en zich exponentieel zullen voltrekken, juist doordat alles digitaliseert. Dat geeft al aan dat je in het digitale tijdperk enorm snel moet kunnen manoeuvreren. Voor bedrijven die in het analoge tijdperk al niet direct veel toegevoegde waarde weten te leveren, wordt het digitale tijdperk een slagveld. Door digitalisering vervagen namelijk de grenzen tussen aanpalende werkvelden, en kunnen jouw werkzaamheden worden overgenomen door een speler die je nu niet eens als concurrent beschouwt.”

Toepassingen

Op het niveau van infrastructuur hebben we volgens Van der Meijden in Nederland niet te klagen. “Op dat gebied zijn we klaar om digitalisering vol te omarmen”, stelt hij onomwonden vast. “Op toepassingsgebied echter, kunnen we veel dingen beter oppakken dan we nu doen. Kijk bijvoorbeeld naar wat WeChat in China aan digitale diensten verleent binnen één enkel platform. Dat gaat veel verder dan messenging; echt bewonderenswaardig. En: het is ingestoken vanuit het gemak van de consument.”

Binnen Exact worden toepassingen ingestoken vanuit het gebruiksgemak van de mkb-ondernemer, aldus Van der Meijden. “Daarom hebben we zwaar ingezet op het versterken van de eigen innovatiecultuur. Exponentieel denken en doen staat daarbij centraal. Met lean start-upteams ontwikkelen we snel nieuwe digitale producten. Deze compacte, multidisciplinaire teams experimenteren met nieuwe oplossingen en nieuwe functiegebieden, om op basis daarvan vanuit een specifieke marktbehoefte heel snel een product te ontwikkelen. De insteek van die innovaties is ons besef dat de mkb-ondernemer niet zelf alles uit de digitale businesswereld kan halen. Mkb-ondernemers zijn vooral bezig met het oplossen van hun belangrijkste businessuitdagingen. De snelheid van innovatie in de buitenwereld ligt enorm hoog. Dat moet je ook binnen je eigen organisatie zien te waarborgen. Het maakt ondernemers niet altijd evenzeer uit welke technologie daar een oplossing voor biedt, zolang het gebruiksgemak biedt. Kortom, technologie en digitalisering spelen een belangrijke rol, maar uiteindelijk gaat het er met name om dat wij de ondernemers de toepassingen bieden om succesvol te zijn. Wij stellen het midden- en kleinbedrijf met slimme technologie en persoonlijke dienstverlening in staat om zich te concentreren op ondernemen. We combineren digitale innovatie met inhoudelijke kennis over bedrijfsprocessen. Dat doen we al ruim 30 jaar en voor 350.000 kleinere en grotere klanten.”

‘Met het digital business platform helpen we ondernemers om barrières te slechten’

Digital business platform

Dat was volgens Van der Meijden ook de reden om op Exact Live het digital business platform te introduceren. “Daarmee kunnen we de digitale businesswereld naar de ondernemer toe brengen. We beginnen met de drie grootste belemmeringen voor groei: toegang tot kapitaal, het vinden van nieuwe klanten en transacties tot stand brengen, en toegang tot de juiste kennis en informatie op het juiste moment. Op die drie gebieden zetten wij diensten in. Ten eerste biedt Exact Finance onder meer toegang tot kapitaal via digitale businessprocessen. We hebben nu de eerste fase gelanceerd, waarin we ondernemers die met Exact werken een kredietcheck bieden plus een koppeling naar de juiste financiële-serviceprovider die hen laagdrempelig en snel geld kan lenen, om zo hindernissen voor verdere groei weg te nemen. Ten tweede biedt Exact Connect ondernemingen de mogelijkheid om de juiste klanten te vinden voor hun product of dienst. Hiervan hebben we een bètaversie gelanceerd, waarmee accountants nu aan het testen zijn om de juiste klanten te vinden. Daarna breiden we Exact Connect uit naar andere bedrijfstakken. Tot slot zal Exact Share ondernemers niet alleen toegang bieden tot de juiste kennis op het juiste moment, maar ook de mogelijkheid bieden om deel te nemen in de shared economy, waarbij ze bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een pool van schaarse specialisten of van mensen die ze alleen nu en dan nodig hebben. Dat zijn we nu aan het opzetten.”

Van der Meijden besluit: “Het digital business platform stelt ons in staat om andere industrieën te transformeren door digitale processen te bieden die voorzien in reële behoeften. Zo helpen we ondernemers om barrières te slechten en te doen wat ze echt willen doen, namelijk ondernemen.”

‘In het digitale tijdperk moet je snel manoeuvreren’

Recente stories