‘In Drenthe denken we in kansen’

Mensen denken bij Drenthe al snel aan mooi landschap en rust, maar er staan ook veel innovatieve bedrijven. “Niet iedereen weet dat wifi en bluetooth in Drenthe ontwikkeld zijn”, vertelt gedeputeerde Henk Brink. “Dat mag je best meer uitdragen en daar moet je op voortborduren.”

‘In Drenthe denken we in kansen’

Brink vindt dat je moet denken in kansen: “Als we in Drenthe iets willen bereiken, moeten we dat samen met onze ondernemers en met onze onderwijs- en kennisinstellingen doen. De ‘noaberplicht’ zit er bij ons goed in.”

‘Je moet mee met de digitalisering, anders verlies je de wedstrijd’

Digitaal Drenthe

“We bouwen al jaren aan een digitaal Drenthe”, vervolgt Brink. “In onze provincie is supersnel internet uitgerold en we zijn de eerste provincie met een gratis Internet of Things-netwerk. We hebben de supercomputers van ASTRON en Nederlands eerste gedeelde slimme fabriek, Technologies Added. Ook realiseren we een Drentse campus als onderdeel van de Universiteit van het Noorden, om onderzoek te doen en mensen op te leiden voor de banen van nu. Je moet mee met digitalisering, robotisering en datagedreven werken, anders verlies je de wedstrijd. Momenteel ontwikkelen we een voucherregeling om digitalisering bij Drentse mkb-ondernemers te helpen versnellen. En de Benchmark Digitalisering laat ondernemers zien waar ze staan op het gebied van digitalisering en helpt hen de weg te vinden in het digitale ecosysteem. Al onze ambities en acties staan verwoord in onze Digitaliseringsagenda Drenthe Digitaal.”

Samenwerking

“In Drenthe zijn er de afgelopen jaren verschillende digitale innovatiehubs ontstaan, zoals de Health Hub Roden, TechHub Assen, de DroneHub, Smart Industry Hub en AI-hub Noord-Nederland. Momenteel realiseren we een IT-hub in Hoogeveen, in samenwerking met onder meer Rijksuniversiteit Groningen en verzekeraar TVM. In al deze hubs werken ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden samen aan een toekomstgericht Drenthe, om talent dicht bij huis te houden. Ook hebben we vijf slimme en schone demofabrieken waar ondernemers terechtkunnen.”

Ecosysteem

“Zo bouwen we steeds verder aan ons digitale innovatie-ecosysteem. Als provincie zijn we daarin initiator en smeermiddel”, aldus Brink. “We hebben een aantal vooruitstrevende medewerkers, die ik graag de ruimte geef om mee te denken. Ons ecosysteem zal misschien niet de dimensie krijgen van Eindhoven, maar we trekken er bedrijven mee aan en we behouden onze jongeren voor de provincie.”

wij zetten sterk in op een digitale agenda

Recente stories