ICT-omgeving Gemeente Bladel klaar voor groei en samenleving

De nieuwe ICT-omgeving van de gemeente Bladel is een voorbeeld voor andere gemeenten in de regio. Bij de inrichting door  i³ groep op basis van de nieuwste HP-techniek is rekening gehouden met de toekomstige samenwerking met andere gemeenten. De omgeving biedt dan ook voldoende capaciteit, flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor de gemeente Bladel kan groeien en als shared service center kan dienen in geval van samenwerking.

Een passende oplossing

Verouderde ICT-apparatuur en servers waren voor de gemeente Bladel aanleiding om de  ICT-omgeving te vervangen. Hierbij speelde ook de geplande samenwerking met vier andere gemeenten een belangrijke rol. Samen met deze gemeenten werd een betrouwbare ICT-partner gezocht. Vier partijen werden uitgenodigd om offerte te doen. “Dit waren allemaal HP-leveranciers want de keuze voor HP stond al vast,” vertelt Frank van der Kammen, Adviseur Automatisering en Systeembeheer van de gemeente Bladel. “HP is op het gebied van storage en blades prominent aanwezig in de markt en staat goed bekend. Bovendien hebben we positieve ervaringen met HP als betrouwbare partij.” Uit de aanbesteding kwam i³ groep, HP Preferred Partner, het beste uit de bus. “i³ groep had al direct een helder verhaal over storage en blades. Ze deden de beste offerte en boden de beste oplossing. Als enige adviseerden ze de HP EVA4400, die toen nog niet op de markt was. De andere partijen hadden hier nog niet eens van gehoord, terwijl de 4400 vanwege meer capaciteit en mogelijkheden het beste past bij onze wensen en eisen. Vooral vanwege de toekomstige groei en samenwerking  met vier andere gemeenten. Dit gaf ook aan dat i³ groep bij HP hoog in de boom zit. Bovendien konden ze deze nieuwe EVA leveren tegen dezelfde prijs als waarvoor de andere partijen de oude EVA aanboden,” zegt Van der Kammen.

 

Nieuw en beter

i³ groep was voor de gemeente Bladel van grote betekenis tijdens zowel het adviestraject als de implementatie. “Zij hebben mede de richting bepaald door hun duidelijke visie op de toekomst, waarbij rekening werd gehouden met de op handen zijnde samenwerking met vier andere gemeenten.” Het is op termijn de bedoeling dat vijf gemeenten in de regio, de zogenaamde Kempengemeenten, hun gehele ICT samenvoegen en komen tot één shared service center. De gemeente Bladel was, twee dagen na de lancering, een van de eersten in Nederland waar de HP EVA4400 werd geïmplementeerd. Van der Kammen: “Een bewuste keuze want de 4400 kan beter inspelen op de groei die we voorzien wanneer we gaan samenwerken. De HP EVA4400 zorgt voor voldoende capaciteit, flexibiliteit en schaalbaarheid.”

 

Om het verschil aan te geven: met de HP EVA4400 beschikt de gemeente Bladel over 96 disken in plaats van 56 bij de HP EVA4100. “Een dubbele capaciteit dus en ook de snelheden zijn hoger.” Ook al was de HP EVA4400 nieuw, de implementatie werd door i³ snel en goed geregeld.  “Alle onderdelen kwamen in tientallen doosjes  binnen, maar dat was geen probleem voor i³. Ze kwamen, zagen en overwonnen, zou ik haast zeggen,” aldus Van der Kammen.

 

Betrouwbare partners en apparatuur

De overgang van de oude naar de nieuwe omgeving verliep zonder problemen. “En dat is van groot belang om de 220 gebruikers aan het werk te houden en de bijna 20.000 inwoners van de gemeente te kunnen blijven bedienen,” licht Van der Kammen toe. Tijdens de samenwerking viel vooral het hoge kennisniveau van de medewerkers van  i³ groep op. “Zeker ten opzichte van anderen die we over de vloer hebben gehad.  De medewerkers zijn erg behulpzaam en dragen hun kennis graag over. Bij vragen krijgen we geduldig en duidelijk antwoord en uitleg.” Ook over de samenwerking met de Cliënt ICT Groep, ingeschakeld door i³ groep voor de inrichting van de softwareomgeving, is Van der Kammen zeer positief. En ook van de keuze voor standaardisatie op HP-apparatuur heeft de gemeente Bladel geen spijt. “De apparatuur van HP is betrouwbaar en heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De verschillende onderdelen sluiten goed op elkaar aan en de integratie met de bladeserveropstelling is  en pluspunt. En áls er iets is, dan heb je te maken met één partij.”

 

Simpel, maar schaalbaar platform

Van der Kammen is zeer te spreken over de nieuwe omgeving. “De omgeving is sneller en biedt meer opslagcapaciteit. Het beheer is vereenvoudigd.  Zo hebben we alleen al in de bladeomgeving drie in plaats van vijftien servers. Dankzij de HP EVA kunnen we met drie man het beheer op ons nemen en een relatief groot aantal gebruikers bedienen.” Ook de flexibiliteit en schaalbaarheid van de omgeving blijken in de praktijk grote voordelen te bieden. “Geheugen is eenvoudig uit te breiden en uitbreiding van het aantal servers is een kwestie van erin klikken.” Maar misschien moet het grootste voordeel nog blijken als de gemeente Bladel gaat samenwerken met de Kempengemeenten. “Data zijn eenvoudig te repliceren naar een andere site en dit zou ook een andere gemeente kunnen zijn.”

 

Samen delen

De investering in een betrouwbare omgeving is in ieder geval al gedaan. Andere gemeenten kunnen daar straks van profiteren, waardoor de gemeente Bladel als shared service center kan fungeren. Van der Kammen: “Vergeet niet dat wij niet alleen hebben moeten investeren in nieuwe apparatuur en servers, maar ook in de inrichting van een nieuwe serverruimte. Dat hoeven de andere gemeenten straks niet meer te doen.” De nieuwe serverruimte moest aan heel wat voorwaarden voldoen, wat elektriciteit, vloer, koeling en dergelijke betreft.  i³ groep adviseerde de gemeente Bladel over de eisen en inrichting. “Veiligheid staat voorop en aan de muren van vijftig centimeter dikte zal het in ieder geval niet liggen. We hebben de ruimte in de kelder van het gemeentehuis gebruikt die vroeger als versterkt onderkomen diende voor de burgemeester. Het is net een bunker, compleet met kluisdeur.” Nu de nieuwe omgeving draait, dient de gemeente Bladel als voorbeeld. “Wij hebben de gemeente Asten, waar i³ groep eerder een dergelijke omgeving inrichtte, als voorbeeld genomen,” besluit Van der Kammen. “Nu zijn wij zelf binnen de Kempen-gemeenten de club waar ze allemaal komen kijken!”

ICT-omgeving Gemeente Bladel klaar voor groei en samenleving

Recente stories