Het bruist bij ProRail ICT

ProRail is verantwoordelijk voor een van de drukste spoornetwerken ter wereld. En voor de bouw mooie stations, een juiste verdeling van het spoor en het in goede banen leiden van het treinverkeer. Een gigantische 24/7-operatie met een razendsnel toenemende vraag naar digitalisering.

Het bruist bij ProRail ICT

“Digitalisering bij ProRail wordt steeds belangrijker. Dit zien we in zowel de bouw en het onderhoud van de infrastructuur als in de verkeersleiding en -planning. Met als doel om samen met onze partners efficiency in de keten te realiseren en door tijdig ingrijpen storingen te voorkomen”, begint Lars Vriesendorp, Manager ICT Assets en Bedrijfsvoering. “We werken aan ruim honderd grootschalige ICT-projecten tegelijkertijd. We beheren en ontwikkelen vier state-of-the-artdatacenters, een zeer uitgebreide infrastructuur en een indrukwekkend applicatielandschap.”

‘Dit maakt ProRail zo’n aantrekkelijke werkgever’

ICT realiseert efficiency door het bouw- en onderhoudsproces te baseren op data in plaats van op tekeningen van ‘spoorse’ objecten. Tijdens het proces wordt data verrijkt. Hiermee is relevante informatie op tijd beschikbaar, hetgeen de doorlooptijd verkort en de kans op fouten reduceert. Natuurlijk houdt ProRail zich ook volop bezig met predictive maintenance. “We voorspellen samen met de aannemers aan de hand van data steeds beter wanneer een storing zal optreden, zodat we preventief kunnen handelen. En dat voorkomt vertragingen bij de reizigers. Behalve voor storingen aan de infrastructuur doen we dit ook voor andere oorzaken van vertraging, zoals het voorspellen van spoorlopers.

 

Om deze ontwikkelingen te realiseren worden nieuwe technologieën toegepast, zoals big data, internet of things, sensoring en geografische informatiesystemen. En ook mobility-, cloud- en augmented-realityoplossingen.”

Anders werken

Deze ontwikkelingen en nieuwe technologieën vragen om nieuwe kennis, met name op het gebied van datamanagement, én een andere manier van werken. Vriesendorp: “We passen Bimodal IT toe waar het kan. Dat wil zeggen dat we naast traditionele IT-ontwikkeling volgens het watervalmodel steeds vaker op basis van experimenten tot een oplossing komen. Ontwikkelingsmethodieken als scrum/agile en DevOps worden volop toegepast.”

Deze manier van werken vraagt om een intensieve samenwerking met opdrachtgevers en ontwikkelpartners. Vriesendorp: “Dit maakt ProRail zo’n aantrekkelijke werkgever voor onze ruim vijfhonderd ICT’ers. Er is veel aandacht – naast het vergroten van technische bagage – voor het ontwikkelen van skills zoals persoonlijke en communicatieve vaardigheden. Daarnaast zijn we bewuster op zoek naar diversiteit binnen de teams, omdat dat tot de beste resultaten leidt.”

 

Wil jij ook bijdragen aan vervoer waar Nederland beter van wordt, zodat elke dag 1,2 miljoen reizigers en 110.000 ton goederen op hun bestemming komen? Kijk dan op werkenbijprorail.nl/ICT.

Recente stories