Hard bewijs voor de voordelen van mobiel werken

Mobiele communicatie is een onmisbaar element van het leven geworden, vergelijkbaar met elektriciteit en water uit de kraan. Slim gebruik van mobiele toepassingen verbetert de kwaliteit van het leven, zorgt voor het verlagen van de CO2-uitstoot en kan ook nog zeer winstgevend zijn.

Vodafone biedt toepassingen om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen werken en geeft zelf het goede voorbeeld door volledig mobiel te werken. Klaske de Jonge, Director Corporate Affairs van Vodafone, licht dit nader toe: “Mobiel werken is werken waar en wanneer we het meest productief, creatief en effectief zijn. Je werkt dus onafhankelijk van tijd en plaats. Door eigen onderzoek hebben we vastgesteld dat mensen daardoor niet alleen productiever worden, maar ook plezieriger werken. Daarnaast is komen vast te staan dat door mobiel werken 20% minder kantoorruimte nodig is. Daardoor kun je maar liefst 60% besparen op de totale facilitaire kosten, inclusief werkplekbeheer, en daalt de CO2-uitstoot met 25%. Mobiel werken is dus niet alleen goed voor mens en milieu, maar ook voor de portemonnee, en voldoet daarmee aan alle criteria die gelden voor het People Planet Profit-gedachtegoed.”

Traditie

“Vodafone biedt veilige oplossingen voor mobiele toegang tot bedrijfsinformatie en bedrijfssystemen via laptops, smartphones en vaste telefonie. Wij zijn ervan overtuigd dat elke organisatie mobiel kan werken. In dit kader werken we samen met MKB Nederland om ondernemers, onder wie een grote groep twijfelaars, met de voordelen van mobiel werken bekend te maken. Verder bieden we tools als de Mobiliteitsscan, die binnen enkele minuten inzicht geeft in de mate waarin mobiliteit al binnen de organisatie is doorgevoerd en hoe deze nog effectiever kan worden toegepast. En we hebben op dit gebied fors geïnvesteerd in onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Leefritme Kenniscentrum. We stellen de kennis die daaruit voortvloeit aan iedereen ter beschikking op www.leefritme.nl. Bovendien gebruiken we de inzichten uit die onderzoeken om onze producten en diensten voor de zakelijke markt te verbeteren. We zijn ons er zeer wel van bewust dat niet iedere werkgever onmiddellijk overtuigd is van de voordelen van mobiel werken. De Nederlandse cultuur heeft nu eenmaal een lange traditie van vaste gewoonten: van negen tot vijf binnen een kantooromgeving werken is nog steeds de norm. Tegelijkertijd dringt bij veel organisaties het besef door dat het niet alleen anders kan, maar ook anders moet. Niet alleen omdat dat beter is voor mens en milieu, maar ook omdat er kosten mee bespaard kunnen worden. Wij willen dat besef graag versterken door met harde gegevens aan te tonen dat organisaties veel voordeel kunnen hebben van mobiel werken. Daarom heeft Vodafone op www.startsmartbusiness.nl het Smart Business-platform gelanceerd. Dit platform biedt bedrijven tips en achtergrondinformatie over mobiel werken en het omgaan met het veranderende werk- en leefpatroon van hun medewerkers.”

Rendabel

“Vodafone heeft mobiel werken uiteraard ook binnen de eigen organisatie in praktijk gebracht. Zo hebben we proefondervindelijk kunnen vaststellen dat het ziekteverzuim onder mobiel werkende mensen drastisch is verminderd en dat het sinds we mobiel werken minder moeite kost om hoogopgeleide professionals te werven en langdurig aan onze organisatie te binden. Daarnaast wordt er als gevolg van het toegenomen gebruik van mobiele oplossingen veel minder gereisd. Het aantal autokilometers en vliegreizen is gedaald. Daarmee besparen we 22% brandstof per jaar. Ook het gebruik van papier en inkt is aanzienlijk afgenomen: Vodafone brengt het papierloze kantoor consequent in praktijk. Hiermee besparen we 10.000 kilo papier per jaar. We staan dus met beide benen in de maatschappij en dragen daaraan ook op andere gebieden bij. Inmiddels hebben we een groot aantal organisaties over de streep gehaald met oplossingen rond mobiel werken. Daaronder zijn veel grote organisaties, maar ook een sterk toenemend aantal bedrijven uit het mkb-segment. Voor deze ondernemingen is het dan ook bijzonder aantrekkelijk om gebruik te maken van de mobiele oplossingen van Vodafone: ze zijn out of the box te koop, daardoor direct en eenvoudig te implementeren en binnen zeer korte tijd rendabel.”

Win-Winsituatie

“Zowel voor relatief kleine als voor grotere organisaties geldt dat er altijd sprake is van een win-winsituatie: de werkgever en de werknemer worden er allebei beter van. Waar vind je een concept dat én lagere kosten én meer tevreden medewerkers én een beter milieu oplevert? Vodafone heeft dit uitgangspunt als strategische prioriteit geformuleerd om ervoor te zorgen dat de adaptie van mobiel werken in een veel hoger tempo zal gaan plaatsvinden. Als je alle voordelen op een rijtje zet, is het eigenlijk moeilijk te begrijpen dat de implementatie hiervan op dit moment nog vrij langzaam gaat. Wij denken dat er een mentaliteitsverandering voor nodig is, die met behulp van consequente voorlichting en harde bewijsvoering vanzelf zal plaatsvinden. Niet voor niets hebben wij in ons missionstatement staan dat we innovatieve mobiele leefritmes mogelijk willen maken. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: het gaat zowel om verbetering van de kwaliteit van het leven als om het aanbieden van businessopportunity’s!”

Hard bewijs voor de voordelen van mobiel werken

Recente stories