Haal meer uit leiderschap

Volgens Hay Group staan leiders van de toekomst voor drie uitdagingen: torenhoge druk, het afbreukrisico van transparantie en het managen van diversiteit in teams. Hoogwaardig assessment van hun functioneren helpt leiders om de kans op succes significant te vergroten.

Leiders binnen organisaties staan voor steeds complexere uitdagingen. De markt verandert in hoog tempo, de mondiale competitie neemt toe en aandeelhouders willen sneller resultaat zien. “Het functioneren van een leider bepaalt meer dan ooit het voortbestaan van een organisatie”, vertelt Madeline Dessing. Ze is Managing Director van Hay Group Benelux, een internationaal adviesbureau op het totale gebied van organisatie en HR. “We leren leiders de juiste competenties om met druk om te gaan, zoals reflecteren op het effect dat hun gedrag in verschillende settings heeft. Uit onderzoek blijkt immers dat leiders die een gezond organisatieklimaat creëren de beste resultaten behalen.”

 

Shared story

Transparantie is geen keuze meer, maar een plicht. Dus liggen leiders continu onder een vergrootglas, zeker nu de buitenwacht via social media snel zijn mening uit. “Zorg voor een shared story én handel ernaar”, vertelt Dessing. “Vroeger kwam je er nog mee weg als je niet naar je woorden handelde. Ga je nu in de fout, dan word je niet meer geaccepteerd door de publieke opinie, maar ook niet door je eigen medewerkers. En kom je in een negatieve spiraal terecht. Wat wij adviseren, is de onderliggende waarden van je organisatie bewust te maken en via een shared story te communiceren. Dit verhaal kun je binnen een organisatie vastleggen, zodat je elkaar erop aan kunt spreken en eventuele dissonanties bij kunt sturen.”

 

Diversiteit

Volgens Dessing ontkomen toekomstige leiders er niet aan om meer op hun team te leunen. “Een goed team is als een hefboom”, zegt ze. “Vooral diversiteit geeft je team kracht: denk hierbij aan een mix van mannen en vrouwen, van generaties en culturen. Een goede leider is in staat om zijn team ruimte te geven voor andere meningen, ook van degenen die zich niet makkelijk uitspreken. Met die gevarieerde input kom je sneller tot betere oplossingen en verrijk je het functioneren van de gehele organisatie.”

 

Assessment

Hay Group is recent samengegaan met Korn Ferry, de internationale organisatie die gespecialiseerd is in recruitment op executive niveau. “Door deze synergie kunnen we leiders nog beter evalueren”, zegt Dessing. “Het belang van wetenschappelijk onderbouwde data groeit; het vergroot de kans op het werven van succesvolle leiders. Ook helpt het leiders om gerichte feedback te geven. Zeker nu na de crisis alle overbodige onkosten weggesneden zijn, valt uit goed leiderschap nog veel winst te behalen.”

Haal meer uit leiderschap

Recente stories