Groei van impactinvesteringen houdt aan

FMO is de Nederlandse ontwikkelingsbank. CEO Jürgen Rigterink voorziet een versnellende groei van de wereldeconomie. Ook de belangstelling voor impactinvesteringen zal blijven toenemen. “Bij FMO gaan financieel rendement en maatschappelijke impact goed samen.”

Groei van impactinvesteringen houdt aan

“De wereldeconomie zal in 2018 groeien met het hoogste percentage sinds 2010”, zegt Jürgen Rigterink, CEO van FMO. “Het merendeel van de analisten gaat uit van een groei van 3,5 tot 4%. Opkomende landen zullen de aanjagers van de wereldeconomie blijven, met als uitschieters grote economieën als India en China. Dit betekent dat ook de kansen voor internationaal opererende Nederlandse bedrijven verder zullen toenemen. FMO kan helpen om die kansen daadwerkelijk te benutten. Dankzij onze contacten en expertise zijn we bij uitstek een partner voor investeringen in opkomende landen.”

 

Nuance

Toch plaatst Rigterink een kanttekening bij de optimistische vooruitzichten. “Niet iedere opkomende markt zal profiteren. In landen die olie en/of gas exporteren zal de groei duidelijk lager uitvallen. Zoals in Nigeria, de grootste economie van Afrika. Tevens zijn er naar mijn idee een aantal onderschatte gevaren die de groei zouden kunnen temperen. In de EU is dat bijvoorbeeld de onzekerheid die gepaard gaat met het onconventionele monetaire beleid of de Brexit – waarvan het effect op de Nederlandse economie weleens groter zou kunnen worden dan tot nu toe wordt aangenomen. En rondom de gunstige prognoses voor China hangen op middellange termijn ook nadelen, aangezien de kredietgroei nog altijd hoger is dan de nominale bbp-groei.

En dan spreek ik nog niet over de ‘wildcard’ van de wereldeconomie, de Verenigde Staten. Overigens zullen negatieve ontwikkelingen in afzonderlijk opkomende markten weinig invloed op ons portfolio hebben. FMO investeert namelijk in meer dan zeventig verschillende opkomende economieën. Dankzij deze diversificatie is ons portfolio robuust.”

‘In opkomende landen liggen veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven’

Momentum

Impactinvesteringen hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Volgens Rigterink zal dat momentum toenemen. “We moeten nog steeds grote vraagstukken als klimaatverandering, honger en armoede oplossen. Net als de Nederlandse regering en FMO onderschrijven ook steeds meer institutionele beleggers de sustainable development goals (SDG’s). Met impactinvesteringen willen zij maatschappelijke impact combineren met financieel rendement. FMO’s resultaten tonen aan dat wij hierin slagen. Een aantal middelgrote Nederlandse pensioenfondsen heeft dan ook al in onze fondsen geïnvesteerd. Zo kunnen we verdergaan met het stimuleren en verduurzamen van de economieën van opkomende landen.”

Recente stories