Groei in technologie

Techbedrijf Exact neemt voortdurend de voortrekkersrol als het gaat om innovatie. Een grenzeloze nieuwsgierigheid naar technische ontwikkelingen zit het bedrijf in de genen. Zo is zakendoen interessanter, zijn businessmodellen efficiënter en is de winst groter.

Innovatie begint bij nieuwsgierigheid, aldus Erik van der Meijden, CEO Exact. “Nieuwsgierigheid naar technologie die er al is, maar vooral ook naar datgene wat er nog níet is. Die nieuwsgierigheid moet zich niet beperken tot je eigen sector. Kijk ook wat andere landen, bedrijven en sectoren doen. Daar kun je van leren of inspiratie uit halen. Onlangs ben ik in China geweest. In bepaalde vormen van digitale dienstverlening zijn ze daar veel verder dan wij. Neem WeChat; dat is begonnen in 2011 en inmiddels uitgegroeid tot een platform waarmee je betalingen kunt doen of geld op een spaarrekening kunt zetten, taxi’s kunt reserveren en restaurants kunt boeken. Zoiets bestaat hier niet. Een ander Chinees bedrijf waar we veel van kunnen leren, is Alibaba, dat daar zeer sterk in de markt staat.”

Van der Meijden vervolgt: “Als Exact naar zulke bedrijven kijkt, zoomen we in op de mogelijkheden van technologie die ze gebruiken. Die vertalen we door naar bruikbare oplossingen voor mkb-bedrijven. Door die vertaalslag kan Exact hen kansen bieden die voorheen buiten hun bereik waren. Er zijn veel nuttige dingen die je in de software kunt inbouwen, waardoor onze klanten veel eenvoudiger aansluiting vinden bij de voordelen van het digitale tijdperk.”

‘Wij onderzoeken elke nieuwe technologie, altijd’

Het ecosysteem van Exact

Van der Meijden constateert dat alles wat analoog is, digitaal wordt. “Dit zorgt voor een versnelling op veel vlakken. Als midden- of kleinbedrijf kan dat lastig zijn om bij te houden. Daarom ondersteunen wij ze, door op een bredere manier naar innovatie te kijken. En op een nieuwe manier naar de mogelijkheden die we bieden met onze technologie. Exact gaat bijvoorbeeld klanten onderling verbinden om voor hen nieuwe zakelijke mogelijkheden te creëren. Zo ontstaan relaties die waardevoller kunnen zijn dan de huidige verbinding tussen klant, accountant en Exact. Het hele ecosysteem profiteert daarvan.”

Van der Meijden ziet ruimte voor Exact om het dienstenpakket uit te breiden: “Daarbij speelt slimme software die data kan analyseren een belangrijke rol. Exact kan op basis daarvan bijvoorbeeld diensten gaan leveren als kredietverlening of bedrijfsfinanciering. De wereld om ons heen verandert razendsnel; de ene technologie is nog niet ingevoerd of de volgende dient zich alweer aan. Kijk naar de impact en verwachtingen van fintech: traditionele banken voelen de noodzaak om zichzelf opnieuw uit te vinden en relevant te blijven. En wat te denken van nieuwe marketplaces met hun ongekende onlinesalesmogelijkheden. Of de kracht van big data. Blockchain. Sluit je je ervoor af? Wij kiezen er liever voor om ze te omarmen en te onderzoeken hoe onze klanten ervan kunnen profiteren.”

Nieuwsgierig naar toekomstige technologie

“Het onderzoeken en mogelijk inzetten van deze innovaties hoort bij ons”, aldus Van der Meijden. “Niet voor niets werken er bij Exact alleen maar mensen die nieuwsgierig zijn naar de technologie. Het zit in onze genen. We gedragen ons als een techstart-up, ook al bestaan we al meer dan dertig jaar. Excellente developers die in ons hun gelijke herkennen zijn dan ook welkom. Technici die de uitdagingen van nieuwe technologie omarmen om onze nieuwste diensten te ontwikkelen.”

Nieuwsgierig zijn is dus ook ‘jong blijven’. Geen toeval dat Exact partner is van de jongste winnaar ooit van een F1-race. Max Verstappen bekleedt bij Exact sinds kort de rol van Tech Talent Leader. Van der Meijden: “Het is echt een verrijking van ons partnership met Max Verstappen om hem als motivator voor onze groep developers en designers te kunnen zetten. Als je ziet wat zijn winst in Spanje heeft losgemaakt in Nederland, dan kun je je wel voorstellen wat het voor onze talenten betekent dat hij bij Exact de rol van Tech Talent Leader krijgt. We zijn heel trots op zijn prestaties en vinden de manier waarop hij zijn sportcarrière invult ongelooflijk inspirerend. Het is een mooie kans dat Max anderen deelgenoot wil maken van zijn persoonlijke ervaringen als toptalent.”

Groei in technologie

Recente stories