Goed management bindt en boeit

Juist in deze turbulente periode zorgt goed getraind management ervoor dat werknemers graag bij je willen werken. Binden en boeien leidt tot betere resultaten. In een wereld die steeds sneller verandert is flexibiliteit nodig om relevant te blijven.

Goed management bindt en boeit

Martin van der Groep weet waar hij over praat. Boertien Vergouwen Overduin, waar hij leiding aan geeft, verzorgt al bijna een halve eeuw opleidingen die gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden als leidinggeven, coaching en communicatie. “Kies je voor ons, dan kies je voor ‘de uitvinders’ van het vak.”

Van der Groep is van mening dat leiders, professionals en teams die toekomstbestendig willen werken zich continu moeten aanpassen en dagelijks moeten bepalen wat relevant is en wat niet. “Juist in deze turbulente periode moet de focus liggen op blijvende progressie. Wat kan er beter? Je kunt leren om collega’s beter en empathischer te woord te staan. Het is coachen in een mindfulnessrichting.”

Sociale veiligheid is belangrijk

Wat belangrijk is, is dat de sociale veiligheid op de werkplek wordt gewaarborgd. Door een aantal voorvallen in de media, het bedrijfsleven en de voetbalwereld moet het management een cultuur bouwen waarin het voor werknemers veilig is om zichzelf te zijn. “Dat is meer dan een meldpunt”, meent Van der Groep. “We geven daarom leiderschapsprogramma’s op het vlak van diversiteit en inclusiviteit. Je moet zo’n moeilijk onderwerp als cultuur bespreekbaar maken. Door met elkaar de dialoog aan te gaan kun je die veranderen, want het kán altijd beter. Uiteindelijk bind je daarmee de werknemers.”

‘Wees flexibel in deze snel veranderende wereld om relevant te blijven’

Door flexibiliteit duurzaam inzetbaar

In het gesprek vertelt Van der Groep wat hij zelf doet om duurzaam inzetbaar te blijven; het is een belangrijk thema, vindt hij. “Het volgen van trainingen op het vlak van verandermanagement is een van de dingen die ik doe. Ik blijf daardoor nu waardevol, maar ook in de toekomst. We zullen namelijk steeds langer werken. Flexibiliteit is een vereiste om je elke keer weer aan te passen aan die nieuwe situatie. Maar ik durf mijzelf als leidinggevende ook kwetsbaar op te stellen. Ook dat is een belangrijk facet van hedendaags leiderschap, en in trainingen met rollenspelen te verbeteren.”

Recente stories