Focus op cloud en vernieuwde licentiestructuur

  • Erik van der Meijden
  • Exact
Exact verwacht dat organisaties tot honderd medewerkers steeds meer gaan werken met cloudoplossingen. CEO Erik van der Meijden zet daarom sterk in op innovatie binnen het cloudsegment. Voor organisaties die nog niet overstappen naar cloudoplossingen, biedt Exact een flexibele licentiestructuur voor de traditionele bedrijfssoftware.

Erik van der Meijden kwam op 19 maart jongstleden binnen, met als doel Exact terug te brengen naar duurzame groei op lange termijn. “Ik heb honderd dagen de tijd genomen om het bedrijf te leren kennen”, vertelt hij. “Daartoe ben ik in gesprek gegaan met collega’s, businesspartners en klanten wereldwijd. Ze hebben me verteld wat ze goed vinden aan Exact en wat er in hun ogen beter kan. Dat hielp me om snel een beeld van Exact te krijgen. In combinatie met alle ontwikkelingen in de softwaremarkt heeft dat geresulteerd in een strategie waarbij we een duidelijke focus hebben, met aparte doelstellingen voor cloudoplossingen en de traditionele bedrijfssoftware.”

Belangrijke trends

Er is geen visionair nodig om te zien dat cloudcomputing geen overwaaiende hype is. Steeds meer organisaties werken met een cloudoplossing, al gaat het nu vooral nog om mkb-bedrijven tot twintig medewerkers. In dit segment is Exact als marktleider in de Benelux dan ook al sterk vertegenwoordigd met het Exact Online-portfolio, dat groeicijfers rond de vijftig procent laat zien. Inmiddels gaan ook grotere organisaties de voordelen van cloudcomputing zien. De bijbehorende dynamiek (geen zorgen om beheer, updates altijd direct beschikbaar en een hoog innovatiepeil) en de flexibiliteit in het gebruik (opschalen of terugschroeven van het aantal gebruikers), maken de cloud ook steeds interessanter voor organisaties tot honderd medewerkers.

 

In navolging van consumenten die gewend zijn om op een bepaalde manier met IT te werken, vraagt de zakelijke wereld om eenvoudig en mobiel te gebruiken applicaties. Bedrijfssoftware moet daarom beschikken over simpele gebruikersinterfaces en bovendien moeten apps centraal toegankelijk zijn. Door de opkomst van cloudoplossingen raken organisaties inmiddels ook gewend aan abonnementsmodellen voor het gebruik van IT-oplossingen. De traditionele licenties maken steeds vaker plaats voor de flexibele tarievenstructuur die inherent is aan cloudcomputing. Dit is mede ingegeven door de economische crisis, maar steeds meer organisaties, en zeker start-ups, betalen liever een vast bedrag per maand dan alles in één keer. De dynamiek van al deze aan elkaar gekoppelde trends hebben Van der Meijden doen besluiten om binnen Exact een nieuwe focus aan te brengen. “De organisatie wordt ingericht rond twee nieuwe businessunits: Cloud Solutions en Business Solutions.”

‘Exact biedt klanten flexibiliteit en gaat internationaal met zijn cloudportfolio’

Cloud Solutions

“Speerpunten voor deze businessunit zijn legio”, vertelt Van der Meijden. “We gaan met ons productportfolio in de markt omhoog. We zijn nu vooral sterk in het mkb tot twintig medewerkers, maar we gaan ons nu ook richten op het segment tot honderd medewerkers. Bovendien breiden we ons portfolio uit, nog dit jaar komen Exact Online Productie en Exact Online CRM op de markt. Een belangrijk aspect van succesvolle cloudoplossingen zijn de koppelingen die er gelegd kunnen worden met andere systemen. Dat heeft te maken met de openheid die echte cloudoplossingen bieden. Er zijn veel spelers die zich binnen een bepaalde niche hebben gespecialiseerd. Het is slimmer om met deze spelers te koppelen dan om te proberen zelf een vergelijkbare oplossing te maken. Hiervoor introduceren we het Exact App Center, waarin ook apps van partners worden aangeboden die meerwaarde bieden voor onze klanten. Op die manier bieden we ondernemers een overzichtelijke one-stop-shop-ervaring die past in het huidige tijdsbeeld. Exact Online wordt daarnaast uitgerold naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. In de Verenigde Staten rollen we Exact Online uit binnen de marktsegmenten Groothandel & Distributie en Productie. Door deze veranderingen zijn we in staat het grote potentieel in onze markten beter te benutten”, stelt Van der Meijden vast. “Met Cloud Solutions richten we ons op een jaarlijkse groei van dertig tot vijftig procent. Om het potentieel volledig te benutten, investeert Exact fors in research & development en daarmee in de toekomst.”

Business Solutions

Behalve in de ontwikkelingen op het gebied van cloudcomputing blijft Exact ook investeren in de traditionele softwareoplossingen. “Grotere organisaties zullen minder snel overstappen op pure cloud en houden voorlopig vast aan on-premiseoplossingen, waarbij eventueel wordt gekozen voor een gehoste versie”, aldus Van der Meijden. “Om ook op dit vlak waarde te bieden voor de klant en mee te gaan met de tijdsgeest, wordt er een nieuwe licentiestructuur geïntroduceerd. Daarbij hanteren we een flexibele abonnementsstructuur. Met onze producten Exact Globe Next (ERP), Exact Synergy Enterprise (business-processmanagement: e-HRM, e-CRM, e-Workflow) en Exact Financials zullen we ons bovendien nadrukkelijker profileren bij organisaties met maximaal 2500 medewerkers”, legt Van der Meijden uit. Partners spelen volgens Van der Meijden een belangrijke rol in de nieuwe strategie, zeker ook wat Cloud Solutions betreft. “Ze helpen klanten bij het integreren van cloudoplossingen in complexe omgevingen. Ons partnerkanaal is hier bijzonder goed voor opgeleid en zij kennen de bedrijven van onze klanten door en door. In onze nieuwe organisatiestructuur leggen partners dan ook onverminderd gewicht in de schaal.”

Focus op cloud en vernieuwde licentiestructuur
  • Josee Koning
  • Fjodor Buis

Recente stories