Eerste hulp bij duurzaamheidstransitie

Toekomstbestendig ondernemen staat steeds vaker op de agenda van zowel mkb-bedrijven als ‘mid-corporates’. Maar hoe vul je dit in? En waar te beginnen? Accountants- en adviesbureau Grant Thornton helpt bedrijven van a tot z met hun duurzaamheidstransitie.

Eerste hulp bij duurzaamheidstransitie

“Ondernemingen voelen steeds meer druk om het thema duurzaamheid vorm te geven daar waar het gaat om hun impact op het milieu en sociale onderwerpen”, zegt Marcel Welsink, bestuursvoorzitter van Grant Thornton. “Nieuwe wet- en regelgeving voert die druk op, maar ook klanten, leveranciers en sollicitanten vragen erom.”

Expertisecentrum

Maar veel mkb-bedrijven en ‘mid-corporates’ vinden het lastig om het thema concreet vorm te geven. “Toch is het belangrijk voor de maatschappij dat ondernemers nu stappen zetten”, zegt Welsink. “Wij kunnen hen daarbij helpen.”

Sinds het voorjaar van 2022 maken Avance Impact en Wolfs Company – twee specialisten op het gebied van duurzaamheid – deel uit van Grant Thornton. Sinzer doet dat al sinds 2019. Welsink: “Samen vormen we een expertisecentrum met ruim veertig ervaren duurzaamheidsconsultants.”

‘Focus op duurzaamheid biedt bedrijven óók kansen’

Duurzaamheidsstrategie

Strategie bepalen, duurzaamheid meetbaar maken, training en opleiding, en controle op de verantwoording. Dat zijn de domeinen waar Grant Thornton klanten bij ondersteunt. Edith Kroese, partner Duurzaamheidspraktijk, legt uit: “Wij helpen ondernemers bij vraagstukken als: waar sta ik nu als bedrijf, wat zijn mijn ambities, waar kan ik het meeste verschil maken? Kortom: wat wordt mijn duurzaamheidsstrategie? Ook is het belangrijk dat de ambities concreet en meetbaar zijn. Meetbaarheid is net zo goed een belangrijk aandachtspunt bij de duurzaamheidstransitie van een onderneming. Je wilt dat voor iedereen duidelijk is wat de impact is van het beleid. Tot slot vinden we het belangrijk dat ondernemers zelf de kennis opbouwen om duurzaamheid vorm te geven. Daar helpen we hen bij met onze impact campus.”

Geen ‘greenwashing’

Nadat de strategie helder is uitgewerkt, de maatregelen zijn vormgegeven en de duurzaamheidsrapportage op tafel ligt, blijft er nog één belangrijke taak over. Welsink: “De accountantsverklaring. Daarmee laat een bedrijf zien dat het transparant is en dat de cijfers betrouwbaar en onderbouwd zijn. Daarmee voorkomt het ‘greenwashing’ en laat het aan alle stakeholders zien dat het duurzaamheid serieus neemt.”

Wat kun jij doen? Waar kun jij beginnen?

Toekomstbestendig ondernemen

Recente stories