Een bandenfabrikant met profiel

De Nederlandse Apollo Vredestein-bandenfabriek bestaat volgend jaar 75 jaar. Van zelfstandig ondernemerschap uitgegroeid tot onderdeel van een Indiaas conglomeraat. “Door digitalisering zal de apparatuur in de Enschedese fabriek met succes de toekomst tegemoet treden.”

Een bandenfabrikant met profiel

Martijn ter Haar, Unit Head, Plant Enschede: “Wist je dat het merk Vredestein een grotere bekendheid heeft dan de bandenfabriek in Enschede?” Vredestein kent een dynamische historie. Na decennia van zelfstandigheid volgde in 2009 de overname door het Indiase beursgenoteerde Apollo Tyres. Intussen is het bedrijf zijn Europese expansie gestart en heeft een fabriek operationeel in Hongarije. In Amsterdam is het Europese hoofdkantoor geopend en in bijna alle Europese landen zijn verkoopkantoren van Apollo Vredestein gevestigd. In Europa wordt er een compleet productenpakket aangeboden van personenwagenbanden, landbouwbanden, industriebanden, fietsbanden en truckbanden.

Vredestein is een van de oudste bandenfabrikanten ter wereld, met een oorspronkelijke geschiedenis die meer dan honderd jaar teruggaat. Een lange historie die ook turbulente ontwikkelingen kent. Vanwege de noodzaak om de kosten omlaag te brengen, is er besloten om de fabriek in Enschede te specialiseren. Martijn: “Middels een reorganisatie hebben we onlangs het personeelsbestand met de helft terug moeten brengen. Dit was een pijnlijke periode. Natuurlijk raakt dit behalve het personeel in de fabriek ook de toeleveranciers en klanten.”

‘In de fabriek hebben we het productieapparaat snel weten te stabiliseren’

Geboren om te presteren

Hij vervolgt: “In de fabriek hebben we gelukkig het productieapparaat snel weten te stabiliseren. We hebben vertrouwen in de toekomst. Het mooie is dat we hier bijzondere dingen doen voor beide merken. We maken gespecialiseerde producten met de grootste complexiteit en richten ons op een drietal productcategorieën: Spacemaster, landbouwbanden en personenwagenbanden. Vredestein is geboren om te presteren.”
Door deze strategische aanpak ziet het ernaar uit dat het bedrijf de komende jaren weer kan gaan uitbreiden. “Plant Enschede is een uniek radertje binnen de grote Apollo Tyres-familie. In Enschede is er een nauwe samenwerking met het Global R&D Centre, de nabijgelegen Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en Oost NL, om het productieapparaat verder te verduurzamen. Ontwikkelingen die goed zijn voor de fabriek, de BV Nederland en de stad Enschede!”

Geboren om te presteren

Recente stories