‘Duurzaamheid is verweven in ons DNA’

Nyenrode Business Universiteit staat bekend als een van de meest hoogstaande opleidingsinstituten van Nederland. Maar de reputatie kan nóg beter, vindt de universiteit, zeker als het gaat om de aandacht voor duurzaamheid.

‘Duurzaamheid is verweven in ons DNA’

“Onze missie is ‘serving society by shaping responsible leaders’; dit zit in ons DNA. Dit geeft niet alleen aan dat wij onderzoek doen en uitmuntend onderwijs bieden, maar ook dat wij verantwoordelijkheid nemen voor de maatschappij en wat daarin gebeurt. Hier past een thema als duurzaamheid perfect bij.”

Constant proces

Vice-rector magnificus Barbara Majoor legt uit dat Nyenrode in 1946 is opgericht om de ‘BV Nederland’ weer op poten te krijgen. “Daar hadden we toen responsible leaders voor nodig. Nu hebben we hen nodig om de transformatie naar een duurzame samenleving vorm te geven. Het is daarom logisch dat wij ons hierop richten.”

‘Wij nemen verantwoordelijkheid voor de maatschappij en wat daarin gebeurt’

Overigens komt aandacht voor duurzaamheid niet uit de lucht vallen. Nyenrode was eind jaren tachtig de eerste met een leerstoel Bedrijfsethiek. Majoor: “Het ging over thema’s die we nu scharen onder de termen duurzaamheid en ESG. We hebben ons bovendien altijd al gericht op het meegeven van sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid en integer besturen.” Ze vervolgt: “Daar is het thema duurzaamheid nadrukkelijk bij gekomen. Voor ons begint dat bij gebruikelijke zaken als zuinig zijn met energie, laadpalen op onze parkeerplaatsen en ruimte voor biodiversiteit op ons terrein. Maar we gaan verder. We zijn bezig om B Corp te worden en hopen straks als eerste universiteit in Nederland het B Corp-certificaat te halen. Als B Corp laat je zien dat je hoge standaarden nastreeft op het gebied van duurzaamheid en ethiek.”

Impact via onderwijs en onderzoek

Duurzaamheid is bij Nyenrode verweven in vrijwel alle opleidingen. Majoor: “Of het nu gaat over onze Accountancy, Controlling & Tax-programma’s, de MBA, Business Administration- of Executive-programma’s, voor jonge studenten of voor professionals met jarenlange werkervaring: we geven ze allemaal de handvatten om zich te ontwikkelen tot responsible leaders met zorg voor de wereld om hen heen. Dat zie je terug in vakken over bijvoorbeeld sustainable transition, ESG-impact op business, control en audit, en in onderzoek naar duurzaamheidsverslaggeving of innovatieve businessmodellen voor maatschappelijke ondernemingen. Maar waar het bij Nyenrode vooral om draait, is de impact die we maken door ons onderwijs en onderzoek. Met ons onderwijs en onderzoek bereiken wij de nieuwe én de huidige leiders van bedrijven en organisaties. Zij gaan het verschil maken in de wereld.”

Serving society by shaping responsible leaders

Recente stories