Digitalisering helpt productiviteitsgroei

Bedrijven zitten in een ‘perfect storm’. Na COVID-19 volgden hoge energieprijzen en inflatie, supplychain- en personeelstekorten. Digitalisering, stelt Michael Kimmijser van Microsoft, kan bijdragen aan hogere productiviteit en zo personeelsgebrek ondervangen. Minder kostenstijgingen zijn een mooie bijvangst.

Digitalisering helpt productiviteitsgroei

Ondernemend Nederland heeft veel uitdagingen. Digitalisering en automatisering kunnen verlichting bieden. “Daarmee kun je mensen direct én indirect productiever maken”, stelt Michael Kimmijser, Small, Medium and Corporate Business Lead bij Microsoft Nederland en MT-lid.

Microsoft biedt behalve werkplektoepassingen ook oplossingen voor supply chain en operations, vervolgt Kimmijser. “Een voorbeeld: met onze technologie laat een woningbouwbedrijf de bouwactiviteiten deels uitvoeren in hun fabriek. Op de bouwplaats worden deze componenten samengevoegd tot een woning. Door automatisering van bouwactiviteiten dalen de kosten, waardoor gestegen materiaal- en loonkosten worden gecompenseerd en het bedrijf concurrerend kan blijven bouwen.”

‘Digitalisering maakt mensen direct en indirect productiever’

Verdere digitalisering

De zo vrijgespeelde uren kunnen ook worden ingezet voor verdere digitalisering. Kimmijser: “Elke organisatie wordt ICT- en datagedreven. Maar niet iedereen is ICT’er. De inzet van low code en no code maakt ontwikkelen van toepassingen dusdanig eenvoudig, dat ook mensen met minder digitale vaardigheden processen mede kunnen digitaliseren. Zo word je als onderneming niet volledig afhankelijk van je ICT-partner.”

Bovengenoemde bouwonderneming heeft zo het Tesla-concept toe kunnen passen in het hele bouwproces: van aankoop van grond en vergunningaanvraag, via kopers online opties laten uitkiezen tot het produceren en vervoeren van bestelde componenten naar de bouwplaats. Digitalisering heeft zo een direct kostendrukkend effect. Maar door looncomponenten te digitaliseren, heeft technologie ook een indirect dempend effect op inflatie. “Technologie kan bijvoorbeeld arbeidsintensieve bedrijven als facilitaire dienstverleners helpen om te voorspellen hoeveel personeel er op basis van bezoekersaantallen nodig is. Zo kun je beperkte capaciteit optimaal inzetten.”

Digitale vaardigheden

De digitale gereedschapskist hiervoor is er al. Daar hoort bij dat Microsoft ondernemingen helpt om de digitale vaardigheden van hun werknemers te ontwikkelen, zoals Microsoft Power Platform om ‘low code no code’-vaardigheden onder de knie te krijgen. Dit kan via het mkb-leerplatform en ook via de Microsoft Virtual Training Days, vertelt Kimmijser. “De juiste mate van digitalisering en set aan vaardigheden bezitten zijn de valuta van morgen. Microsoft is graag een trusted partner om dit te realiseren.”

Recente stories