Cross Cloud Architecture sleutel tot digitale transformatie

Cross Cloud Architecture sleutel tot digitale transformatie

‘Innoveren als een start-up en leveren als een volwassen organisatie’

De digitale transformatie is in volle gang: organisaties moeten veel sneller innoveren om de steeds veeleisender eindklanten tevreden te stellen en overeind te blijven in een sterk concurrerende markt. Een IT-infrastructuur die nauw is verweven met de public cloud opent hiertoe de deuren. VMware reikt met zijn splinternieuwe Cross Cloud Architecture en samenwerkingsverbanden met IBM en AWS de sleutels aan. Senior Regional Director Benelux Leon de Werker licht toe.

“In 2021 zijn er, exclusief IoT, naar verwachting 18 miljard devices aan het internet geknoopt. De economische macht verschuift van b2b naar b2c, dus naar de eindklant, en zodoende ontstaat eigenlijk een nieuwe economische orde.” Leon de Werker schetst met grote streken het perspectief. Om tegemoet te komen aan de immer groeiende macht van de eindklant moeten bedrijven, maar ook overheidsinstellingen, steeds sneller innoveren en in toenemend tempo nieuwe producten en diensten op de markt brengen. Een goede en snelle IT-infrastructuur, die applicatieontwikkeling in het door de business gewenste tempo en de gewenste kwaliteit mogelijk maakt, is absolute noodzaak. Precies daar wringt echter de schoen. De IT-afdeling, gebonden aan allerlei regels en procedures voor bijvoorbeeld informatiemanagement, beveiliging en stringente wetgeving, kan het tempo van de business niet altijd bijhouden. Die gaat vervolgens zelf maar met app-ontwikkeling in de publieke cloud hobbyen, waardoor een ‘shadow IT’ wordt geschapen. Om bij problemen daarmee weer bij de CIO aan te kloppen.

 

‘Innoveren als een start-up en leveren als een volwassen organisatie’

 

Rock solid enterprise

Door zijn portfolio en diensten stelt VMware bedrijven in staat om op eenvoudige wijze applicaties te ontwikkelen die geoptimaliseerd zijn voor de publieke cloud (cloud native). Deze presteren veel beter dan traditionele applicaties die voor cloudgebruik moeten worden omgebouwd. Dankzij standaardisatie ontzorgt VMware organisaties met betrekking tot de kwaliteit en beheerlast van de IT-infrastructuur. Bij elkaar verbetert hierdoor de innovatiekracht van bedrijven, zodat ze zich kunnen focussen op de digitale transformatie. De Werker: “Bottomline is dat wij het organisaties mogelijk maken te innoveren als een start-up en tegelijkertijd te leveren als een volwassen organisatie, als een ‘rock solid enterprise’. Wij bieden de business alle vrijheid en faciliteren hen volledig aangaande app-ontwikkeling. Terwijl de CIO toch de controle over de IT behoudt. Vrijheid en controle gaan nu hand in hand in plaats van elkaar te belemmeren.”

Cross Cloud Architecture

Inspelend op de groeiende belangstelling voor de public cloud is VMware in de tweede helft van 2016 al samenwerkingsverbanden aangegaan met giganten als IBM en Amazon Web Services (AWS). Onder meer via hen komt de splinternieuwe VMware Cross Cloud Architecture beschikbaar in de public cloud. Daarmee slaat het bedrijf meerdere vliegen in één klap. De Werker: “Wij bieden een gestandaardiseerde softwarelaag aan op een public-cloudplatform. Groot voordeel is dat de klant hiermee zelf kan bepalen in welke clouds hij zijn workloads wil plaatsen. Die workloads, maar ook gevirtualiseerde infrastructuren, kunnen daarnaast simpel van de ene naar de andere cloud worden verplaatst.” Ook op regionale schaal slaat VMware toe: in de Benelux beschikt men inmiddels over 450 serviceproviders, zoals KPN, Simac en Reasonnet, die de VMware-technologie omarmen en daarmee de toegang tot de cloud kunnen realiseren.

 

Digitale werkplek

Ook aan de voorkant van het IT-spectrum, de ‘digitale werkplek’, roert VMware zich. Senior Manager System Engineers Benelux Boudewijn Aelbers: “Met de komst van Windows 10 zien we dat er nu nog meer op portable devices als tablets en smartphones wordt gewerkt. De eindgebruiker verwacht een naadloze facilitering en alle functionaliteiten. Het beheer van al die gebruikers, data en devices is een echte uitdaging. Met onze softwaresuite zorgen we ervoor dat een gebruiker altijd veilig toegang heeft tot zijn data, ongeacht locatie of device. Wij bieden de tools om het gehele umfeld, inclusief desktops, laptops en virtuele werkplekken, te kunnen beheren. Hiermee maken we een digital workspace mogelijk, een ander belangrijk onderdeel van de digitale transformatie.”

 

Van desktop tot datacenter en cloud

Het Amerikaanse VMware is opgericht in 1998 en inmiddels goed voor een omzet van meer dan 7 miljard dollar. Het is een pionier en al vele jaren de leider in de virtualisatie van servers, netwerken en storage, van de desktop tot het datacenter en de cloud. VMware heeft wereldwijd 500.000 klanten, die het bedrijf met 75.000 partners bedient. In de Benelux beschikt VMware over 130 werknemers en 1800 gecertificeerde partners en daar is De Werker heel tevreden over: “Ons commitment naar partners is 100%; we doen alles samen: sales, delivery en uitvoering. Via en met hen helpen wij klanten met zowel de digitale werkplek als de digitale infrastructuur.”