Blockchainapps veroveren zorg

Ledger Leopard gaat met een eigen blockchainplatform de strijd aan met de administratieve lasten in de zorg. In 2017 won het bedrijf de Computable Award voor het beste ICT-project in de zorg. In 2019 wil Ledger Leopard dit succes naar andere sectoren uitbouwen.

Blockchainapps veroveren zorg

Ledger Leopard werd in 2017 opgericht. Hoewel jong, spreekt CEO Johan Mastenbroek niet van een start-up. “Met ruim honderd medewerkers zijn we daar te groot voor. Bovendien leveren we geen hypothetische oplossingen, maar concreet toepasbare blockchainapps. We hebben hiervoor een eigen blockchainplatform ontwikkeld, waarmee we snel en goedkoop maatwerkapps bouwen. Met ons platform lopen we ver voorop: in Nederland, maar ook daarbuiten.”

‘Mijn Zorg Log is technologisch en juridisch waterdicht’

Efficiëntere administratie

In opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkelde Ledger Leopard in 2017 de bekroonde Mijn Zorg Log-app. “In 2018 is deze blockchainapp als proef toegepast in de kraamzorg”, vertelt CTO Jeroen van Megchelen. “Kraamverzorgers voeren er hun uren op in en vervolgens controleert de moeder of dit klopt. Met één touch worden de data verwerkt in de systemen van alle betrokken partijen. Door de app zijn de administratieve lasten met 40% teruggebracht. Een van de kraamzorgaanbieders kon dankzij deze kostenbesparing een extra verzorgende aannemen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Kijk je naar het grote plaatje, dan zie je de zorgkosten in Nederland over de grens van 100 miljard euro gaan.

 

Dankzij blockchain is er in de toekomst dus veel efficiëntiewinst te behalen, zodat er meer tijd is voor de cliënt en we de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren.”

Cliënt centraal

Blockchaintechnologie creëert een volledig transparant logboek dat alleen in te zien is door mensen die daarvoor toestemming hebben. “Beveiliging van data en compliance zijn voor ons cruciaal; het gaat immers om de privacy van mensen”, vertelt Mastenbroek. “Daarom hebben we Mijn Zorg Log uitvoerig laten testen, onder andere door TNO. Na beoordeling door een landsadvocaat kreeg de app als eerste in Nederland een juridisch certificaat. Mijn Zorg Log is dus technologisch én juridisch waterdicht.”

Van Megchelen: “Dankzij blockchainapps kunnen onnodige zorgkosten worden geschrapt. Bovendien krijgen cliënten meer regie over hun eigen data. Bij de proef in de kraamzorg geeft de moeder akkoord op het aantal gewerkte uren, zodat de controle terug is bij de bron. Ook kan zij bepalen welke partijen toegang tot haar gegevens krijgen en heeft ze realtime inzicht in haar kraamzorgbudget. In 2019 wordt Mijn Zorg Log verder ontwikkeld, zodat het ook breder in de zorg kan worden ingezet. We willen andere sectoren laten zien dat blockchain geen tijdelijke hype is, maar dé manier om data veilig en efficiënt uit te wisselen.”

Recente stories