Betalen met QR-code wordt nieuwe standaard

Betalen met een QR-code wordt steeds populairder en Payconiq plukt daar de vruchten van. De betaalapp voor online en fysieke winkels heeft vorig jaar extra funding ontvangen van investeerders om zijn positie in de Benelux te verstevigen en te kunnen groeien op de Europese markt.

Betalen met QR-code wordt nieuwe standaard

“Wij zien de QR-code echt als ‘the way to pay’ en zetten daar vol op in”, zegt Guido Vermeent, CEO van Payconiq Nederland. “Dit soort codes bestaan weliswaar al sinds de jaren negentig, maar door de snelle ontwikkeling van betaalmogelijkheden winnen ze de laatste jaren flink aan populariteit.”

Fintechstart-up Payconiq heeft een app ontwikkeld waarmee iemand met zijn mobiele telefoon zowel met als zonder kassa een QR-betaling kan verrichten. Een transactie wordt uitgevoerd nadat de klant een QR-code scant op een betaalterminal, kassascherm, kassabon, telefoon of iPad, QR-sticker of online. Een volgende stap in de adoptiefase is aanstaande, want binnenkort wordt het mogelijk om ook met de apps van de investerende banken ING en Rabobank een QR-code van Payconiq te scannen en betalen.

QR-stickers scannen

QR-codes bieden extra gemak voor consument én ondernemer. “Met een Payconiq-sticker is een ondernemer al direct in business”, vertelt Guido. “De QR-code op zo’n sticker scannen is voldoende om te betalen. Dat scheelt personeel en rijen bij de kassa. En als consument hoef je geen portemonnee meer bij je te hebben.”
De toepassingen zijn legio: van frisdrankautomaten tot het scannen van je restaurantbon. Guido: “Kleine ondernemers kunnen een fysieke QR-code gebruiken, waarbij ze het bedrag kunnen aanpassen voor verschillende diensten of producten. Denk bijvoorbeeld aan een thuiskapper die verschillende tarieven heeft voor dames- en herenbehandelingen.”

‘Cashless betalen biedt zowel snelheid als gemak voor consument én ondernemer’

Cashless betalen

De toekomst ligt bij ‘QR-betalen’, maar het grote publiek moet nog wel de overstap maken. “Bijna acht miljoen Nederlanders gebruiken al een bankapp en de helft van hen willen wij met QR-code laten betalen”, zegt Guido. “Gemak is het grote voordeel. Zo kunnen Payconiq-gebruikers ook direct geld naar elkaar overmaken zonder dat ze elkaars rekeningnummer hoeven te hebben, wat erg handig is op bijvoorbeeld een festival of na een avondje stappen. Sterker nog: festivals worden zelfs helemaal cashless als alle bezoekers kunnen afrekenen via de mobiele telefoon of zelfs hun polsbandje kunnen opladen via een QR-code.” Het is een kwestie van tijd, want we beginnen al te wennen aan zelfscankassa’s. “In Azië zijn QR-codes al de standaard.”

Je kunt met Payconiq al in veel winkels betalen, van supermarkten tot horeca en catering. Daarbij staat integratie van verschillende loyaltyprogramma’s hoog op de agenda: via de Payconiq-app wordt het hierdoor mogelijk om rechtstreeks punten te sparen zonder fysieke spaarpas. “Aangesloten winkels hebben ook het voordeel dat ze via onze app meer traffic krijgen door acties in de app en mailings met speciale aanbiedingen.”

Recente stories