Benut de kansen van digitalisering!

De kranten staan vol met artikelen over de impact van digitalisering. Ook de regering heeft er (eindelijk) aandacht voor, maar wat ontbreekt is een positieve grondhouding en een gezamenlijk doel, stelt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT.

Benut de kansen van digitalisering!

Lotte de Bruijn constateert dat de digitale transformatie in alle sectoren plaatsvindt, maar dat we eigenlijk nog blind zijn voor de kansen die digitalisering biedt. “Ik denk dat iedereen – van het bestuur van een grote organisatie tot de media, tot de gebruiker – moet beseffen dat de impact van de digitale transformatie op onze economie, en ons welzijn, enorm is.”

Gezamenlijk doel

Tal van sectoren ervaren al de positieve bijdrage van digitalisering, vervolgt De Bruijn: “Er zijn ziekenhuizen die op basis van data-analyse op het juiste moment de juiste hoeveelheid antibiotica toedienen, waardoor mensen veel sneller van de intensive care kunnen en er minder mensen sterven. Of denk aan klimaatverandering: als je nu optimaal ICT toepast, kun je rond 2030 74 miljoen ton CO2-uitstoot besparen. En dan de discussie over verkeersveiligheid, die met zelfrijdende auto’s sterk zal toenemen. Ik zie echter ook dat sectoren soms het wiel opnieuw uitvinden. We hebben allemaal met dezelfde vraagstukken te maken. Dat vraagt om een gezamenlijke visie, een stip op de horizon.”

De Bruijn zou het liefst zien dat de politiek met een integrale visie komt. “Dat heeft dan een – hopelijk positief – rimpeleffect. Wij blijven ons ondertussen inzetten in gesprekken met de verschillende sectoren.”

 

‘Een integrale visie op digitalisering heeft een – hopelijk positief – rimpeleffect’

Randvoorwaarden digitalisering

In die gesprekken wijst Nederland ICT onder meer ook op de verschillende randvoorwaarden voor een optimale digitale transformatie, aldus De Bruijn. “Heb je voldoende mensen, mensen met ICT-vaardigheden, is het veilig, is de infrastructuur goed, hoe zit het met privacy? Het matchen van vraag en aanbod van ICT-personeel wil je als sector niet in je eentje doen. Daarbij slaan we de handen ineen, net als bij security en privacy: samen moeten we ervoor zorgen dat er een minimaal aantal incidenten is en dat de werkprocessen veilig zijn.”

Ze vervolgt: “Wij hebben de verantwoordelijkheid om dat toegankelijk en begrijpelijk te maken. Daar zet ik me elke dag voor in, maar daar moeten meer mensen een rol in spelen dan nu het geval is. We hebben er allemaal profijt van en dus hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dus, mensen, stel jezelf niet de vraag ‘willen we daar iets mee?’ maar vraag je af hoe je de kansen kunt benutten.”

Drie dingen zijn essentieel, vat De Bruijn samen: “Durf te vernieuwen, werk samen en maak de technologie begrijpelijk en toegankelijk. Dan kun je optimaal de kansen van digitalisering benutten.”

Recente stories