Associates zet intermediairs buitenspel

De reclamespot van Dell waarin de ‘dure tussenhandel’ werd uitgeschakeld door een sloopkogel zou probleemloos hergebruikt kunnen worden door Associates. Deze spin-off van ABN Amro brengt opdrachtgevers en interimprofessionals in allerlei branches bij elkaar via een onlinewebportal, zonder tussenkomst van commerciële intermediairs.

Als manager External Staffing van ABN Amro viel het Zondag op dat de kosten voor het inhuren van externe krachten stegen. Terwijl de bank steeds vaker gebruikmaakte van zzp’ers in plaats van grote (ICT-)dienstverleners. Toen hij inzag dat een groot deel van de kosten voor extern personeel werd opgestreken door commerciële intermediairs en tussenschakels die elk tien tot twintig procent boven op de prijs zetten, ontstond het idee om voortaan rechtstreeks contact te zoeken met interimprofessionals. En om andere grote inleners in de gelegenheid te stellen dat ook te doen, aangezien die met dezelfde problematiek te maken hebben.

Tussenschakels

“In de loop der jaren heb ik heel wat externe krachten aan mijn bureau gehad die niet begrepen dat zij bijvoorbeeld vijftig euro per uur verdienden bij ons, maar dat wij honderd euro per uur betaalden voor hen”, zegt Zondag. “In de periode 2003-2007 verdriedubbelde het aantal zzp’ers binnen de groep externe professionals die we inhuurden. Vergeleken met de grote (ICT-)dienstverleners hebben zzp’ers veel lagere overheadkosten, terwijl ze juist wel de noodzakelijke specialistische kennis bezitten. Je zou verwachten dat de kosten voor extern personeel daardoor daalden, maar ze stegen juist fors. Dit kwam doordat er steeds meer schakels tussen ons en de zzp’ers zaten.” Het werken met tussenpersonen heeft veel nadelen, heeft Zondag aan den lijve ondervonden. “Het is niet alleen zo dat je als opdrachtgever meer moet betalen, je hebt ook slecht inzicht in de kwaliteit en de kwantiteit van interimprofessionals in de markt. Bovendien gebeurt de afdekking van risico’s niet altijd op de gewenste manier.

Nieuwe norm voor bedrijven

Associates breekt de macht van de commerciële intermediairs door bedrijven en interimprofessionals rechtstreeks met elkaar in contact te brengen. Via de overzichtelijke website laten zij elkaar weten welke opdrachten of vaardigheden ze in de aanbieding hebben. Omdat iedere kandidaat die via Associates een opdracht wil aannemen zowel een pre employment screening (op opleiding, ervaring en arbeidsverleden) als een persoonlijkheidstest heeft doorlopen, kan een bedrijf altijd de kandidaat kiezen die het best bij zijn organisatie en de klus past. “Voor inleners is het belangrijk goedkoper en ze lopen veel minder risico. Voor de zzp’er breken we de markt open, maar ook voor interimspecialisten, die zich verenigd hebben in een bedrijf. Deze specialisten zijn vaak te klein om als preferred supplier bij grote organisaties gecontracteerd te worden en werken dus vaak via intermediairs. Ook deze specialisten zijn zeer waardevol voor vele opdrachtgevers en dus meer dan welkom bij Associates. Feitelijk heb je met Associates toegang tot de gehele inhuurmarkt, exclusief de grote ICT-dienstverleners.”

Associates sluit contracten af met interimprofessionals en berekent een vast laag bedrag per gewerkt uur, in plaats van de gebruikelijke marge die een traditionele intermediair berekent. “Goedkoper kan gewoonweg niet, omdat wij altijd de professional rechtstreeks aanbieden, zonder tussenschakels. Daarnaast berekenen wij geen hoge marges, maar slechts 2,50 euro per uur, wanneer de opdrachtgever zelf toegang wil hebben tot onze database. Door onze transparante propositie maken we het de BV Nederland een stuk makkelijker efficiënt om te gaan met de flexibele schil in haar bedrijf”, zegt Zondag.

Naast ABN Amro zelf en enkele corporates, maken ook mkb-ondernemingen gebruik van de Associatesdatabase. Zondag: “Mkb’ers kunnen nu eenmaal sneller dan grote ondernemingen handelen.” Zondag verwacht op korte termijn diverse nieuwe opdrachtgevers uit diverse branches aan Associates te kunnen binden. Hij is in gesprek met enkele overheidspartijen en grote Nederlandse bedrijven. “De meeste bedrijven en instellingen waarmee we praten zijn zich wild geschrokken en beseffen nu dat ook zij miljoenen over de balk gooien doordat er tussenschakels in het proces actief zijn. Ons doel is de hele BV Nederland te bedienen, dus elk bedrijf dat interimprofessionals nodig heeft. Ik denk daarbij aan de sectoren finance, telecom, IT, maar ook aan de zorgsector, waar het aantal zzp’ers een steeds grotere vlucht neemt.”

Ruggengraat

Dat de intermediairs die door Associates buitenspel gezet worden niet blij zijn met het initiatief, vindt Zondag een goed teken. “Deze correctie van de markt is nodig, voor (grote) opdrachtgevers en interimprofessionals. Dit is de nieuwe norm van inhuren: transparant, kostenefficiënt en met maximale risicobeheersing.”

Onze maatschappij drijft op interimprofessionals, meent Zondag. “Zzp’ers met ambitie en ervaring zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie, juist in deze tijd! Als je kijkt naar de huidige conjunctuur, dan is transparantie van werkgelegenheid, ofwel vraag en aanbod, kosten en een juiste inzet van flexibel en vast personeel essentieel. Bedrijven zijn minder genegen om vaste verbintenissen aan te gaan met de benodigde medewerkers. Maar ze willen ook niet drie keer zo veel betalen voor een interimprofessional. Associates biedt dan als enige een marktconforme oplossing.” Zondag besluit: “Het zou mij niet verbazen als minister Donner een groot voorstander blijkt van de Associatespropositie. Alleen al om werkgevers en werknemers maximaal te stimuleren.”

Associates zet intermediairs buitenspel

Recente stories