Ambitie en daadkracht vormen de basis voor succes

De Nederlandse marktleider in businesssoftware voor het mkb is ook internationaal een koploper op dit gebied. Om die positie verder uit te breiden, investeert Exact sterk in zijn organisatie en producten. Alles is erop gericht om tot de wereldwijde top te behoren met businesssoftware in de cloud voor het mkb.

Het bruist in het hoofdkantoor van Exact langs de A13 bij Delft. De softwareontwikkelaar heeft grootse plannen en aan iedereen die je ziet of spreekt is te merken dat er vol enthousiasme wordt gewerkt aan het realiseren van de ambitie van het bedrijf. Wereldwijd behoort Exact al tot de top drie van aanbieders van boekhoudsoftware in de cloud. Een positie die men wil uitbouwen naar een topdriepositie met businesssoftware in de cloud voor het mkb. “De wereldwijde markt voor businesssoftware in de cloud voor het mkb bestaat nog niet”, geeft CEO Erik van der Meijden aan. “Het mkb is van origine een groep die lokaal wordt bediend en zich ook op de lokale markt richt. Dat verandert. Grenzen vervagen en er wordt steeds sneller op internationaal vlak geopereerd. Je ziet steeds meer kleinere of startende bedrijven een locatie openen in het buitenland. Met cloudtechnologie kunnen al die vestigingen heel eenvoudig worden bediend vanaf een enkel platform. Op die manier heeft een ondernemer altijd volledig inzicht in zijn business, waar ook ter wereld.”

Exact ziet dat het midden- en kleinbedrijf de keuze steeds vaker laat vallen op internationaal opererende softwarepartijen: leveranciers die hen kunnen ondersteunen vanuit een specifieke automatiseringsbehoefte. Het aanbod van de lokale aanbieders van bedrijfssoftware sluit niet meer goed aan bij de nieuwe bedrijfsdynamiek van een internationaal opererende organisatie. Die dynamiek vraagt ook van leveranciers dat er voortdurend sterk wordt geïnvesteerd en geïnnoveerd om toegevoegde waarde te blijven leveren. De businesssoftware waarmee wordt gewerkt, moet dat ondersteunen. “Het niveau van investeringen dat daarvoor nodig is, kan alleen worden volgehouden door organisaties die voortdurend investeren in mensen en de ontwikkeling van nieuwe technologie”, geeft Van der Meijden aan.

 

Nederland als centrum van innovatie

Om de leidende positie in de wereldtop zeker te stellen, wordt hard gewerkt aan uitbreiding van de organisatie. “We zijn voortdurend op zoek naar nieuw talent. Er is een bewuste keuze gemaakt om de extra benodigde ontwikkelcapaciteit binnen Nederland onder te brengen. De komende jaren gaan we meer en meer developers aannemen. Mensen die meebouwen aan de modernste cloudarchitectuur en geweldige nieuwe oplossingen ontwikkelen die een wezenlijk verschil maken in het leven van ondernemers.”

Van der Meijden vervolgt: “Exact is een belangrijke hightech werkgever in Nederland. Dat is iets wat we misschien nog wel beter over het voetlicht moeten krijgen. Onze mensen werken met de modernste technologie. We geven ze de vrijheid om te werken aan projecten waarvan zij geloven dat het waarde toevoegt aan onze oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een smartwatch-toepassing voor zakelijke dienstverleners waarmee het mogelijk is om automatisch uren te schrijven. Daarmee worden handmatige acties en gereken achteraf overbodig gemaakt. Dit is een specifiek voorbeeld van een project dat op initiatief van een medewerker in gang is gezet. Exact is altijd op zoek naar mensen die net dat beetje extra brengen. Die niet alleen maar binnen de lijntjes willen kleuren, maar eigen initiatief tonen en nadenken over de volgende stap die gezet kan worden om klanten over de gehele wereld te verbazen met geweldige oplossingen. Mensen die over die mindset beschikken kunnen bij Exact een mooie carrière opbouwen in development, sales en marketing of support.”

‘De wereld veroveren met Nederland als centrum van innovatie‘

 

Toegevoegde waarde van cloud

Dat businesssoftware in de cloud toegevoegde waarde biedt voor het mkb blijkt uit de MKB Cloud Barometer. Dit internationale onderzoek van Exact onder bijna drieduizend bedrijven in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten toont aan dat de adoptie van cloudoplossingen een positieve uitwerking heeft op de bedrijfsresultaten. Gemiddeld hebben bedrijven die meerdere cloudoplossingen benutten een omzetgroei van 26%, tegen 6% bij bedrijven die geen gebruik maken van de cloud. Van der Meijden: “Je moet wel voorzichtig zijn met die stelling; bedrijven groeien niet sneller omdat ze gebruikmaken van cloud, maar snel groeiende bedrijven gebruiken cloudoplossingen om groei te faciliteren. Anders gezegd: als je snel groeit, of dat wil, maak je eerder gebruik van cloud.”

Van der Meijden besluit: “Al enkele jaren zien wij een stijgende lijn in het gebruik van cloudapplicaties door het mkb. De eenvoud in gebruik via allerlei verschillende apparaten en het altijd en overal inzicht hebben in de bedrijfsgegevens zijn daarin de belangrijkste aanjagers. Steeds meer bedrijven zien dit in, en we verwachten dat over een aantal jaar alle bedrijven, groot en klein, de transitie naar de cloud gaan maken of hebben gemaakt.”

 

Ambitie en daadkracht vormen de basis voor succes

Recente stories