Alles wordt IP

Communicatie tussen mensen, systemen en mensen én systemen is onmisbaar voor ondernemingen. A2 Networks maakt die communicatie mogelijk met geavanceerde en geïntegreerde, op IP gebaseerde netwerkoplossingen binnen gebouwen en complexen. Daarbij gaat het onder meer om toegangscontrole, telefonie en inbraakbeveiliging.

Met zes vestigingen in Nederland en één in België kan A² Networks bogen op een landelijke spreiding van zijn diensten. Zo kunnen klanten in hun eigen regio bij A² Networks terecht. Directeur Ad van der Aa hecht waarde aan die spreiding: “Ik vind het belangrijk om een relatie met klanten op te bouwen.” In de aanpak van het bedrijf staan onafhankelijkheid, degelijkheid en maatwerk centraal. A² Networks werkt aan grote projecten, zoals de High Tech Campus in Eindhoven en het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht, waar het verantwoordelijk was voor de bekabeling. Toch is bekabeling slechts een deel van het aanbod. “Kabels zijn de fundering van het netwerk. Toch doe ik zulke grote opdrachten eigenlijk vooral voor naamsbekendheid. Als ik heel eerlijk ben, heb ik liever een wat kleinere opdracht waarbij we alles kunnen doen, dan zo’n grote waarbij we alleen maar kabels mogen leggen”, aldus Van der Aa.

Versnelling van integratie

De kracht van A² Networks ligt in het feit dat alles onder één dak huist. Zo levert het bedrijf onder meer switching/routing, security, environment control, building automation en VoIP in combinatie met unified communications voor onder andere callcenters en decentrale omgevingen. Daarnaast levert A² Networks ook BORG-gecertificeerde producten en diensten voor de fysieke beveiliging van gebouwen en complexen. “Veel panden maken nog gebruik van conventionele installaties voor toegangscontrole, inbraakbeveiliging en tijdregistratie, maar al die zaken zijn eenvoudig te koppelen over IP”, zegt Van der Aa. In zijn visie heeft IP de toekomst. De convergentie van spraak, data en video versnelt de integratie van gebouwinstallaties. “Als je op dit moment een gebouw binnenloopt, zie je overal stopcontacten. In de nabije toekomst zitten daar aansluitingen op het IP-netwerk naast.” Dan zullen ook netwerk- en beveiligingsdiensten als remote service worden aangeboden. “Klanten kunnen van tientallen onderhoudscontracten terug naar één dienst die ze afnemen.”

Flexibel

IP-technologie staat voor flexibiliteit. Door het toepassen van op IP gebaseerde installaties binnen gebouwen en complexen neemt de flexibiliteit van de gebruiker toe, terwijl de structurele kosten afnemen. De missie van A² Networks is dan ook de klant te ontlasten van taken die niet tot zijn kernactiviteit behoren. “Het softwarematig herindelen van installaties binnen een pand, in plaats van het opnieuw moeten leggen van kabels, is eenvoudiger, sneller en kostenefficiënter”, zegt Van der Aa. Neem de klant waar iedere medewerker beschikte over een persoonsafhankelijke ventilatie boven de werkplek. “Als iemand van de ene naar de andere plek verhuisde, moest die instelling weer helemaal opnieuw geconfigureerd worden. Wij hebben een koppeling met de IP-telefoontoestellen gemaakt. Door de VoIP-gebruiker te koppelen aan het klimaatbeheersysteem kan de gebruiker bij het aanmelden op het toestel zijn persoonlijke instellingen voor bijvoorbeeld ventilatie meenemen. De instellingen zijn niet meer ruimtegebonden, maar persoonsgebonden. Deze technologie draagt tevens bij aan een groener klimaat”, legt Van der Aa uit.

Kennis is waarde

Betrouwbaarheid en deskundigheid, dat is wat Van der Aa met A² Networks wil uitstralen. “We hebben het imago betrouwbaar te zijn en veel kennis in huis te hebben. Wij beginnen pas aan zaken als we onze mensen goed getraind hebben. Daardoor zijn we te allen tijde in staat om het project goed uit te voeren en de dienstverlening te garanderen. Toch is het verloop bij A² Networks niet groot. Van der Aa zorgt goed voor zijn mensen, want hij hecht veel waarde aan de kennis en de medewerkers in zijn bedrijf. “De mensen bepalen het. Ik trek niet de mensen aan die gaan voor het grote geld. We werken hier allemaal met hetzelfde doel voor ogen; daarom gaan er ook zo weinig mensen weg.”

Geen blabla

A² Networks is een rustig bedrijf dat door gedegen en betrouwbaar te zijn organisch wil groeien in de markt. “We zijn geen bedrijf met blabla”, zegt Van der Aa. Zijn bedrijf voert dan ook alle activiteiten in eigen beheer uit, wat leidt tot een soepele implementatie en een duurzaam eindresultaat. “Zo’n enorm project als bij Rijkswaterstaat of de High Tech Campus, waar gruwelijk veel kabels moeten worden gelegd, kunnen wij door een gedegen voorbereiding op het gebied van ontwerp, installatie en configuratie met twee of drie mensen uitvoeren.” Uitbreiding van de dienstverlening moet bij zijn bedrijf passen, vindt hij. “We zoeken naar zaken die aansluiten bij de rest van onze werkzaamheden. We zijn geen snelle IT-jongens. We willen gewoon lekker rustig groeien en vooral tevreden klanten hebben.”

Alles wordt IP

Recente stories