‘AI helpt klanten beter produceren’

Innovatie is altijd de drijvende kracht geweest van TKH Group. Nu, dankzij de opkomst van AI, kunnen weer nieuwe softwaretoepassingen worden ontwikkeld, waarmee de klanten van dit bedrijf nog beter hun processen kunnen beheersen en betere producten kunnen maken.

‘AI helpt klanten beter produceren’

“Innoveren zit in ons DNA”, zegt CEO Alexander van der Lof. “Van de 7000 mensen die bij ons werken zijn er 750 actief in R&D. Ongeveer de helft van hen ontwikkelt software die onze hardware intelligent maakt. Dit passen we toe in onze techdivisies Smart Vision, Smart Manufacturing en Smart Connectivity.”

Van der Lof vertelt dat TKH zich nu zo’n anderhalf jaar richt op AI en een sterk team heeft opgebouwd van ontwikkelaars die al een aantal mooie oplossingen hebben ontwikkeld. “AI voegt een extra dimensie toe: je kunt anticiperen op handelingen die moeten worden verricht, waardoor betere producten kunnen worden gemaakt en dit is van onschatbare waarde.”

‘We staan nog maar aan het begin van een evolutie’

Eyes off, hands off

Hij noemt als voorbeeld een systeem dat ontwikkeld is voor een fabrikant van autobatterijen. Tijdens het productieproces kunnen kleine fouten ontstaan, die ertoe kunnen leiden dat de batterij tijdens gebruik in brand vliegt. Dankzij het intelligente camerasysteem van TKH kan worden voorspeld dat deze fouten gaan worden gemaakt, waardoor het proces tijdig kan worden bijgestuurd of stilgelegd. Het resultaat is geen productiefouten meer die grote schades of verstoringen tot gevolg hebben. Van der Lof: “Dankzij onze technologie ontstaat er minder afval en kan op een nog nauwkeuriger specificatie worden geproduceerd. Wij ondersteunen met AI het automatiseringsproces, waardoor ‘eyes off, hands off ’ kan worden geproduceerd.”

Hij legt uit dat bedrijven hier zeer geïnteresseerd in zijn, omdat ze ondanks een tekort aan technisch personeel en een inflatie van de loonkosten meekunnen in de trend van ‘reshoring’ door automatisering. “Ze kunnen de productie dichter bij de eindklant brengen. Dit scheelt dan ook weer transport, wat bijdraagt aan de duurzaamheid.”

Monitoren op afstand

De CEO noemt verschillende andere AI-toepassingen die TKH aan het ontwikkelen is, zoals voor de productie en inspectie van kabels, onder meer voor de offshore-windindustrie. Zo kan zijn bedrijf voorspellen wat de levensduur van zo’n kabel is. Ook monitoren van objecten op kilometers afstand behoort tot de mogelijkheden om offshore-kabelnetwerken te bewaken. “Omdat wij AI toepassen in al onze divisies kunnen wij al onze relaties helpen technologisch betere producten te maken en de risico’s te beperken. Wat dit betreft staan we nog maar aan het begin van een evolutie.”

Recente stories