Flexchange

Flexchange

Branche
HR
Opgericht
2000
Adres

Flexchange is in 2009 opgeheven

Hoofdkantoor
Contactinformatie
Secretariaat: 070-7000544
Bezoekadres:
Wilhelmina van Pruisenweg 52
2595 AN  Den Haag
Let op: Bezoekers moeten zich legitimeren (identiteitsbewijs, paspoort, rijbewijs).
Postadres:
Flexchange
Postbus 19288
2500 CG Den Haag

Website

Rijksoverheid gaat flexwerk beperken

Den Haag wil het goede voorbeeld geven

Trouw 2 juni 2015
Met de Wet werk en zekerheid voor de boeg, belooft het Rijk flexwerk binnen de eigen gelederen terug te dringen. Payrollen moet vanaf 2016 helemaal tot het verleden behoren. Dat stelt minister Blok (rijksdienst) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij schrijft dat het Rijk al in 2014 is begonnen met de afbouw van payrolling.

Begin vorige maand werd bekend dat verschillende overheidsdiensten onder de nieuwe flexwet proberen uit te komen. Rijkswaterstaat, de Belastingdienst, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en uitkeringsinstantie UWV zetten uitzendkrachten op straat die in aanmerking komen voor een vast contract.

Dergelijke klachten kwamen binnen bij het meldpunt van vakbond CNV.

CNV-voorzitter Maurice Limmen riep de overheid op als werkgever in de spiegel te kijken. Op 1 juli gaat de Wet werk en zekerheid in, die het verschil tussen tijdelijk en vast werk moet verkleinen. Minister Asscher zei eerder dat de overheid het goede voorbeeld dient te geven.

In zijn brief aan de Kamer schrijft Blok dat hij de lijn hanteert dat payrollwerknemers die structurele werkzaamheden verrichten door het Rijk in dienst worden genomen. “Dit geldt in ieder geval voor de payrollwerknemers met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd.”

Ook zal het Rijk niet meewerken aan constructies waarbij payrollers worden vervangen door uitzendkrachten. Maximaal één op de tien werknemers mag in de toekomst nog worden ingehuurd bij een uitzendbureau. “De Rijksoverheid werkt ook niet mee aan het omzeilen van de ketenbepaling”, aldus Blok. “Zoals door het hanteren van draaideurconstructies om het ontstaan van vaste contracten te voorkomen.”

D66-kamerlid Steven van Weyenberg is ontevreden over de uitleg van Blok. Volgens hem is de brief van het kabinet mistig en geeft het niet de gewenste duidelijkheid.

De reden dat werkgevers als de overheid kiezen voor payrolling zijn vaak de kosten. Payrolling lijkt op werken via een uitzendbureau, maar is voor de werkgever goedkoper. Een uitzendbureau rekent ook kosten voor de werving van personeel. Bij een payrollbedrijf doet de werkgever zelf de werving.

Tot 1 januari dit jaar waren werknemers op payrollbasis minder goed beschermd tegen ontslag. Nieuwe wetgeving heeft daar een eind aan gemaakt.