ANWB B.V.

ANWB B.V.

Branche
Vereniging - Dienstverlening - Mobiliteit, Vakantie en Vrije Tijd
Adres

Bezoekadres
Wassenaarseweg 220
2596 EC Den Haag

Postadres
Postbus 93200
2509 BA Den Haag
Telefoon 088-269 29 99
E-mail: info@anwb.nl

Website

De ANWB werd op 1 juli 1883 opgericht door Edo Johannes Bergsma en Dirk ter Haar onder de naam Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond op de Maliebaan te Utrecht. De club had toen 200 leden. Twee jaar later werd de naam veranderd in Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, waar afkorting ANWB vandaan komt. Sinds de vereniging formeel ’toeristenbond’ heet (1905) hebben de letters geen betekenis meer.

Op 28 mei 1893 werd de eerste stap gezet naar juridische hulpverlening naar de leden door het instellen van de “Rechtsgeleerde Commissie”. Tegenwoordig wordt de leden die zo’n verzekering afsluiten deze hulp via de afdeling Rechtshulp aangeboden. Deze afdeling is gespecialiseerd in het verlenen van (internationale) rechtshulp op het gebied van mobiliteit, recreatie en toerisme. Een voorbeeld van dergelijke rechtshulpverlening heeft betrekking op de dienstverlening voor ANWB-leden van de Alarmjurist, een service die 24 uur per dag 7 dagen per week te raadplegen is in geval van acute behoefte aan juridisch advies in het buitenland.

Naast het aanbieden van verzekeringen, reizen en testen zijn ook de Wegenwacht (opgericht in 1946), de Alarmcentrale en Rechtshulp van ons.

Sinds het einde van de jaren tachtig brengt de ANWB ook verkeersinformatie voor regionale en landelijke radiozenders.