Fotograaf: Geert de Jong, CheeseWorks.nl

Groener en slimmer

“Nederland groener (ver)bouwen met slimme technieken; daar draait het om”, zegt Jan Ferwerda, CEO Technische Unie, de grootste technische groothandel van Nederland. “Wij haken hierop in door klanten advies op maat te geven, duurzame oplossingen te bedenken en slimme producten te bieden.”

We bevinden ons in een groots en spannend transformatieproces. Communicatietechnologieën die elkaar in rap tempo opvolgen en de shift naar duurzame energiebronnen. “De bouw- en installatiebranche speelt een cruciale rol bij deze uitdagingen. De vakmensen die werken in deze tak van sport bouwen en renoveren huizen, gebouwen en installaties. Zij creëren letterlijk die nieuwe duurzame leefwereld. Het is van groot belang dat ze goed geïnformeerd en geoutilleerd hun werk kunnen uitoefenen en de installatie van de toekomst kunnen neerzetten”, vertelt Ferwerda. “Alleen door samen te werken met klanten en leveranciers kunnen wij waarde toevoegen en vervolgens gezamenlijk een duurzame en slimme infrastructuur neerzetten waar uiteindelijk iedereen van profiteert.”

Van groen naar groener

Klimaatconferenties en de Verenigde Naties stellen duidelijke duurzame doelstellingen. De techniek is aanwezig om het praktischer en groener in te vullen. Ferwerda: “Het laten aansluiten van ons mvo-beleid bij deze maatschappelijke uitdagingen is onze toegevoegde waarde naar de installatiebranche, die het waar kan maken. Wij nemen stappen om van groen naar groener te gaan.”

Smart solutions

“Naast duurzame producten vragen klanten steeds meer naar slimme producten en diensten die ‘connected’ zijn”, zegt Ferwerda. “In de praktijk zien wij vier toepassingsgebieden steeds concretere vormen aannemen: smart home, smart office, smart building en smart industry. Slimme oplossingen die de omgeving digitaal besturen vanuit één centrale plek en zo wonen en werken comfortabeler en energie-efficiënter maken. Maar denk ook aan oplossingen gericht op intelligent bouwen, zodat het gebouw de invloed van zelfsturende systemen goed aankan. Met als gevolg dat het pand een veel langere levensduur krijgt. En niet te vergeten smart solutions die zich richten op digitalisering van de industrie. Waarbij productieprocessen inclusief dienstverlening efficiënter, duurzamer en op maat worden ingericht.”

Ketenpartner en ketenefficiëntie

Ferwerda: “Wij halen alles uit de kast om de vakman die zó belangrijk is voor onze leefomgeving maatwerk te bieden. We zijn de ‘tailor’ die de vakman ontzorgt.” Technische Unie faciliteert op het gebied van elektrotechniek, sanitair, klimaat en verlichting en bedient ruim 45.000 klanten met een assortiment van twee miljoen artikelen. Klanten en leveranciers op een slimme manier verbinden en ontzorgen is het doel. “Deskundigheid van onze specialisten die klanten adviseren over producten, maar óók helpen bij berekeningen is essentieel. Daarnaast blijven we online vernieuwen en logistieke diensten ontwikkelen die faalkosten terugdringen en ketenefficiency vergroten. Zo proberen we gezamenlijk met onze leveranciers ruimte voor het vakmanschap van installateurs en bouwers te creëren. Waarbij wij samen werken aan een schonere omgeving!”

‘Door samenwerken een duurzame, slimme infrastructuur neerzetten waarvan iedereen profiteert’