Auteur: Vincent Weggemans

De creatieve kracht van een uniek netwerk

Creatief bureau GRRR uit Amsterdam maakt sinds kort deel uit van Handpicked, een netwerk van boutique agencies in branding, marketing en digitale transformatie. Het doel? Minder tijd voor management, meer tijd voor inhoud en creatie. En dat werkt: “Onze innovatiekracht is enorm toegenomen.”

Data-analyse: goudmijn voor accountancy

Nog lang niet alle bedrijven en accountants maken gebruik van de data die ondernemers in hun systemen verzamelen. De accountants van de Jong & Laan maken die data inzichtelijk. “Dat is een goudmijn aan data voor zowel de klant als onze controlepraktijk. Dankzij data-analyse ligt de focus waar die moet liggen.”

De perfecte locatie voor leisure

Als ‘leisurestad van Brabant’ werkt Roosendaal hard aan een nog aantrekkelijker aanbod voor bewoners en bezoekers. Als een goed bewaard geheim op een van de bekendste locaties van het land biedt Roosendaal levendigheid en natuurschoon, waterplezier aan de Vliet en gezelligheid bij de vleet.

Samenwerken voor ‘goeie groei’

Voor toeristische steden is het vaak een uitdaging om in de binnenstad de belangen van ondernemers en bezoekers te dienen, zonder die van de bewoners te verwaarlozen. In Middelburg hebben ze daarvoor de juiste modus gevonden. “Overleg is en blijft het toverwoord.”

Duurzaam innoveren

Een robuuste en duurzame economie in Noord-Holland: dat is waarom ontwikkelingsmaatschappij InWest in 2021 is opgericht. De focus ligt op innovatieve mkb’ers: “Wij kunnen adviseren, maar zij moeten het doen.”

Noord-Holland is goed vertegenwoordigd in de lijst met toplocaties. Niet zo verrassend, aangezien liefst 21% van ons bnp in deze provincie wordt gerealiseerd. De grote motor van de economie is ook daar het mkb, dat daarom een enthousiaste aanjager vindt in ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de provincie.

“Het zijn de innovatieve ondernemers die ervoor gaan zorgen dat we de transitie op het gebied van energie, circulaire economie, voedsel en digitalisering kunnen maken”, vertelt Janet Nieboer, CEO van ROM InWest. “Het gebeurt echter nog te vaak dat een slimme innovatie ergens tussen concept en uitvoering blijft steken. Wij proberen mkb’ers te helpen hun idee verder te brengen en om te zetten in een onderneming met toekomstperspectief – of dat nu gaat om, ik noem maar wat, AI-toepassingen in de zorg of gekoppelde energiesystemen op bedrijventerreinen.”

De potentie voor innovatie is in Noord-Holland zeer groot, maar het vergt een goed functionerend ecosysteem van kennisinstellingen, overheidsloketten, ontwikkelingsmaatschappijen en durfkapitaal om die innovaties tot bloei te laten komen, aldus Nieboer. “Het zou enorm helpen als in dat umfeld alle betrokken instanties, publiek én privaat, soepel samenwerken. Niet elke innovator weet immers hoe zijn of haar concept geschikt kan worden gemaakt voor de markt. En dat is het leuke van onze rol: wij helpen die droom te realiseren middels menskracht, netwerk en financiering. Zo proberen we samen de transitie te versnellen.”

 

Altijd volledige controle, ook in de cloud

Een van de grootste stijgers in de lijst – met stip, zou men vroeger zeggen – is SLTN, een van de grootste niet-beursgenoteerde ‘solution integrators’. Hun geheim? “Als er een issue is, kunnen wij razendsnel schakelen. Zo heeft de klant altijd bedrijfszekerheid.”

Zorgen voor de klant én voor elkaar

Beveiligingsbedrijf PROFI-SEC kan leunen op jarenlange ervaring in crowdmanagement. Het succes van de aanpak vindt zijn oorsprong in het ‘zorgen voor’ het eigen team. “Ons motto is ‘We take care of you’ – en dat geldt zowel extern als intern.”

Het belang van voortdurende vernieuwing

Met de overname van cloudspecialist Sentia heeft organisatieadviesbureau Accenture zijn technologieportfolio verbreed. “Met behulp van de cloud kun je een enorme businessversnelling realiseren. Maar dan moet de hele organisatie meebewegen.”

Ondernemen met betekenis

Met ruim 130 vestigingen behoort Olympia tot de grootste arbeidsmarktbemiddelaars van Nederland. Het ondernemerschap binnen hun franchiseformule zorgt voor sterke lokale betrokkenheid. “We willen van waarde zijn voor mens en maatschappij.”

‘Waarde genereren is nu nog makkelijker’

De tijd dat ‘digital’ grotendeels werd bepaald door het contentmanagementsysteem (CMS) is voorbij. De toekomst is aan het digital-experienceplatform (DXP), dat eenvoudig naar behoefte kan worden samengesteld en ingericht. “Composability is nu het sleutelwoord.”

‘We slepen klanten graag de toekomst in’

Als digital marketing agency heeft het Amsterdamse DEPT® nooit willen kiezen tussen hun specialismen tech en marketing. Bewust niet, om zo de creatieve kruisbestuiving alle ruimte te geven. Het heeft ze van een lokaal bureau doen uitgroeien tot een global player. “Zo bestrijken we de hele klantjourney.”

‘Het beste wapen is nog altijd preventie’

Multinationals werken met strakke beveiligingsprotocollen, maar in het mkb hangt cybersecurity er vaak maar een beetje bij – al is het maar vanwege de kosten. Om dat probleem uit de wereld te helpen, bieden de cyberspecialisten van tien security nu ‘security as a service’. “Juist bij cybercrime is voorkomen beter dan genezen.”