Auteur: Robert den Bremer

Duurzame impact als basis voor strategie

Facilitair dienstverlener en zorgonderneming Facilicom Group plaatst haar eigen medewerkers centraal in de bedrijfsstrategie. Met de focus op welzijn en ontwikkeling van de ruim 20.000 professionals omarmt Facilicom een strategie waarin sociale duurzaamheid centraal staat. Een gesprek met CEO Eric Otto en HR-directeur Wendy Aendekerk.

AI-marketing transformatie

Digital marketing verandert snel en AI speelt daarin een belangrijke rol. Grote speler op dit gebied is Artefact. Het internationale bureau dat met AI-oplossingen bedrijven sneller hun marketingdoelen laat behalen.

Maatwerk-commercewebsite live in weken

Composable commerce is hot en steeds meer bedrijven kiezen deze architectuur. Met het zelf ontwikkelde CoreConnect van rb2 kan het toonaangevende developmentbureau snel een werkend composable commerceplatform live zetten. Daarmee geeft rb2 de concurrenten van klanten het nakijken.

Social frontrunners

Social media verandert zo snel dat je het nauwelijks bij kunt houden. Wie dat wel kan, is Somention. Het succesvolle socialmediabureau dat in tien talen opvallend werk maakt voor aansprekende merken.

‘Onze digitalisering verhoogt klanttevredenheid’

Het lijkt tegenstrijdig: hogere klanttevredenheid door meer te digitaliseren. Dat het kan, bewijst energieleverancier Vattenfall. Daar creëert technologie meer ruimte voor echt persoonlijk contact met de klant. Hoe dat werkt, bespreken we met manager automation Tjeerd Schopman en teamleider webcare Richard Boerrigter.

Social impact

BNG Bank, al sinds 1914 dé bank voor de publieke sector, heeft een duidelijke missie. De bank wil Nederland socialer en duurzamer maken. Een gesprek met bestuursvoorzitter Gita Salden.

“De publieke sector heeft te maken met veel en vaak complexe transitievraagstukken. Duurzaamheid speelt daarin een grote rol. Of het nu gaat om een ziekenhuis of een gemeente: ik ken geen bestuurder die niet staat voor een duurzamer Nederland. Daarmee hebben we gelijklopende belangen. Al wil ik de transitiediscussie niet verengen tot alleen ‘groen’. Vaak gaat dat samen met het sociale aspect. Het zit in ons DNA dat we ten dienste staan van de publieke sector. Die is keihard aan de slag om Nederland prettig te laten wonen, leven en werken.”

Gunstige kredieten vormen het belangrijkste instrument van BNG Bank. Salden legt graag uit waardoor BNG Bank altijd met scherpe tarieven kan komen: “Hoe lager de financieringskosten, des te meer er overblijft voor de maatschappelijke impact. Onze klanten weten dat ze wat dat betreft goed zitten bij BNG Bank. Onze bank behoort al tien jaar tot een van de veiligste banken ter wereld. Daardoor is het vertrouwen bij investeerders groot en kunnen wij tegen de meest scherpe tarieven funding aantrekken op de kapitaalmarkt. In goede en slechte tijden.”

Op de vraag waarop ze trots is, zegt Salden: “Meest trots ben ik op onze volharding. Dat we er altijd zijn voor onze klanten en hun maatschappelijke vraagstukken. Dat we onze financiering en kennis inzetten voor bijvoorbeeld de realisatie van warmtenetten. Als ik met de trein door Nederland reis, denk ik vaak: oh ja, dat is ook mede mogelijk gemaakt door BNG Bank. Dat maakt ons werk zo mooi.”

Ondernemers kiezen voor Zeeuws lef

Links onderaan de weerkaart van Nederland verschijnt vaak een zonnetje. Dit is toevallig ook de plek waar Goes ligt. De plaats die al jaren hoog scoort bij gemeenten met het beste ondernemersklimaat. We spreken wethouder Economische Zaken Stan Meulblok over het succes van Goes.

Happy faces

Farm Frites zorgt al ruim vijftig jaar voor blije gezichten. Van de medewerkers van dit succesvolle familiebedrijf tot de tevreden klanten die elke dag rekenen op de kwaliteit van de smaakvolste producten.

Aan het woord de bevlogen CEO Warden Zuketto: “De kracht van Farm Frites zit ’m vooral in onze mensen. Stuk voor stuk ambitieuze medewerkers die elke dag net dat stapje extra zetten. Ze voelen zich echt onderdeel van de familie. Door hun kennis, trots, passie en gedrevenheid kunnen we zo succesvol zijn als we zijn, en blijven we groeien.”

Hoewel Farm Frites is uitgegroeid tot een gerenommeerde internationale onderneming met prachtige klanten, van de grote fastfoodketens tot de lokale restaurants, is het nog steeds een echt familiebedrijf. Zuketto benadrukt: “Dat is ook ons grootste pluspunt. Dankzij onze platte organisatie zijn we wendbaarder en kunnen we sneller beslissingen nemen. Dat maakt ons slagvaardig op elk gebied.”

Vanaf de start investeert Farm Frites elk jaar in het ontwikkelen, verwerken en vermarkten van aardappelproducten, met groei als hoofddoel. Duurzaamheid en innovatie spelen hierbij een belangrijke rol. Zuketto legt dat graag uit: “We blijven onderzoek doen, nieuwe ideeën uitproberen en creatieve oplossingen bedenken. Momenteel werken we aan de ontwikkeling van smaakvolle vleesvervangers. Net als bij onze andere producten staan constant hoge kwaliteit en volle smaak centraal. We bereiken dit door de inzet en expertise van onze medewerkers. Zo blijven we foodserviceondernemers verrassen en kunnen gasten over de hele wereld genieten van onze heerlijke frites en specialiteiten. Daar gaan we voor bij Farm Frites.”

Misschien wel het duurzaamste bandenmerk

In de wereld van autobanden neemt Apollo Tyres een opvallende plaats in. De grootste bandenproducent van India staat bekend om haar vooruitstrevende duurzaamheidsbeleid. Met name op het gebied van CO2-reductie, wastemanagement en social responsibility. We spreken Manfred Rudolf, Sustainability Manager binnen Apollo Tyres Europe.

Slagen in je vak én in je leven

Sinds augustus gaan Friesland College en ROC Friese Poort verder onder de naam Firda. Een nieuw mbo-college met een eigenzinnige propositie. “Naast vakonderwijs vinden we brede vorming van onze studenten minstens zo belangrijk. Want daardoor leren ze wie ze willen worden.”

Happy healthy

De toenemende personeelsschaarste is de grote uitdaging van deze tijd. Als je al goede mensen hebt, hoe zorg je er dan voor dat ze bij je blijven? Het antwoord komt van PwC.

“Als strategische kennispartner op het gebied van people and organization zien we dat veel opdrachtgevers hiermee worstelen”, aldus PwC-partner Bas van de Pas. “We kijken altijd eerst welke impact je als bedrijf hebt op je werknemers. Welke risico’s zijn er? Vraag je niet te veel van je mensen, waardoor het ziekteverzuim stijgt? Maar ook: welke mogelijkheden heb je om het leven van je mensen te verbeteren? Daar komt het sociale aspect om de hoek kijken. Een factor die steeds belangrijker wordt. De S van ESG.

“Wil je mensen houden, dan is salarisverhoging niet altijd zinvol. Voor je het weet, doet de concurrent dat ook. Zorg daarom dat je mensen het goed hebben. Maar hoeveel moet je investeren in de wellbeing van je medewerkers? Hoe verleid je mensen om meer uren te gaan werken als daar ruimte voor is en hoe help je ze om het ziekteverzuim omlaag te brengen? Bij PwC gebruiken we daarvoor people analytics. Op basis van analyses en visualisaties ontwikkelen we de juiste strategie. Belangrijk is in ieder geval dat je de mens centraal stelt. Door naast de cijfers en analyses drie factoren in de gaten te houden waar je medewerkers beter van worden: gezond blijven, happy zijn en het benutten van hun talenten.

“Tot slot speelt sustainability van je bedrijf een steeds grotere rol. De CSRD-richtlijn komt eraan. Voor veel bedrijven nu nog niet verplicht, maar het zal wel gezien worden als best practice. Voor toekomstige medewerkers een mooie lakmoesproef om te zien hoe het er bij een bedrijf echt aan toegaat.”

‘Complexe klantreizen: daar zijn we goed in’

Ze waren het enige bureau in de pitch voor MKB Brandstof dat durfde te zeggen dat het de doelstellingen zou gaan realiseren. Het tekent de mentaliteit en de aanpak van onlinemarketingbureau Yonego uit Breda. Doelstellingen overtreffen door strategisch slimme keuzes te maken.