Auteur: Harry van Brandenburg

Nieuwe manier van bouwen maakt direct impact

Substantieel bijdragen aan duurzaamheid én het enorme woningtekort. Plegt-Vos maakt écht impact voor de maatschappij. Niet alleen gaat de innovatieve bouwer voor maximaal woonplezier; de basis vormt het grote werkplezier. “De betrokkenheid van onze mensen is enorm. In korte tijd draaide onze Slimme Huizenfabriek voor woningcomponenten.”

De energietransitie versnellen: doe je mee?

Een beter woon- en werkklimaat voor onszelf en volgende generaties. Breman, een van Nederlands grootste installateurs, merkt dat het steeds vaker een voortrekkersrol mag vervullen in de verduurzaming van ons land. “We gaan voor de lange termijn en nemen graag onze verantwoordelijkheid. Daarvoor zoeken we samenwerking in én buiten de keten.”

Versnellen digitale transformaties

In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal medewerkers van de internationaal opererende Microsoft-partner HSO naar 2800. De recente overname van Motion10, gespecialiseerd in Microsoft-cloud en data & AI, brengt een ijzersterke combinatie van twee marktleiders. “Als één partij ontwikkelen we de hele MS-cloud voor klanten, van strategie tot implementatie en beheer.”

Pionier met toekomstkansen

Impactcreatie. Inspelen met innovaties vormt daarbij de sleutel. Met inzet van virtuele booths voor events, fraaie online campagnes én een low-codeteam dat de huidige flexibiliteitswens van klanten invult: in twee weken draait een applicatie. Betrouwbaar, zeggen klanten over TRIMM. Een warm bad met prachtige toekomstkansen, zeggen medewerkers.

‘Duurzaamheid begint in ieders hart’

De onvoorspelbaarheid in de wereld neemt toe. We gaan van de ene naar de andere crisis. De impact van de energiecrisis is zelfs groter dan die van corona. “Het is nu echt tijd om door te pakken met sustainability. Iedereen dient zijn verantwoordelijkheid te nemen voor een schonere planeet. Alleen voor de kwetsbaren moet de overheid als vangnet dienen.”

‘Meer mensen verbinden op de werkplek’

Door de coronacrisis zouden medewerkers structureel meer thuis gaan werken. Dat blijkt minder dan verwacht. Inmiddels groeit de belangstelling voor het werken op kantoor snel. “Bedrijven doen er verstandig aan om hun werkplek aantrekkelijker te maken. Zeker nu de krapte op de arbeidsmarkt groot is”, zegt CEO ISS Nederland Edu Peek.

Hightech stad met groeiambities

Hengelo is het kloppend hart van Twente waar toptechnologie hoogtij viert. Van de 6200 bedrijven is ruim 80% actief in ‘hightech systems and materials’ (HTSM). De ambities van Hengelo reiken ver. De gemeente wil de kennisintensieve sector fors uitbreiden én versterkt de infrastructuur, verfraait de binnenstad en transformeert oude fabrieksterreinen tot locaties 3.0 voor wonen, werken en ontmoeten.

Zwolle koploper in brede welvaart

Langs de singels van Zwolle snelt een lachende fietskoerier van Cycloon naar de volgende bestelling. De voice-over in de commercial meldt dat bol.com, sinds kort mede-eigenaar van de Zwolse fietskoerier, de ambitie heeft om bezorging duurzamer en socialer te maken. “En: aangedreven door bruine boterhammen!”

Hybride leren voor IT-ers

Behoud van IT-talent is met de huidige personeelskrapte belangrijker dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de IT-managers te maken heeft met kennistekorten en dat het aanbieden van opleidingen tot behoud van medewerkers leidt, vertelt René Lap. Hij is Area VP EMEA & APAC bij het in juni ‘21 gefuseerde Skillsoft Global Knowledge, kwalitatief opleider in Cloud computing, Cyber security, Data management en Software development. “Het is cruciaal dat bedrijven juist nu blijven investeren in hun medewerkers. Door het samengaan van de twee opleiders spelen wij volledig in op het nieuwe hybride IT-leren”, zegt Lap.
Door de coronacrisis is, naast klassikaal leren, online leren sterk toegenomen. Global Knowledge richtte zich met name op klassikaal leren en Skillsoft is de marktleider in online leren. Door de combinatie van de twee methodieken ontwikkelde de opleider Career Journeys: een onbeperkt functiegericht aanbod van klassikale trainingen, oefenlabs en digitale trainingen volledig geïntegreerd in één platform. “Dit betekent het aanbieden van volledig individueel maatwerk. De deelnemer kiest zelf wat bij hem of haar past. Online, klassikaal of een combinatie”, legt Lap uit. “Dat maakt leren leuker en dynamischer.”
Hoe helpt Skillsoft Global Knowledge bedrijven met het nieuwe hybride leren? Via afname van ‘Skill benchmarks’ stelt ze vast wat een medewerker of afdeling wel of niet beheerst en volgt een advies van een leerprogramma op maat. Skillsoft Global Knowledge, met een hoge score als kwalitatieve opleider in de MT1000, levert haar opleidingsdiensten inmiddels aan 75% van de Fortune 1000-bedrijven en heeft de eer om meer mensen op te leiden dan wie dan ook.

‘Schoonmakers verdienen meer waardering’

Weinig mensen beseffen de impact die schoonmakers dagelijks maken. De maatschappij raakt zelfs ontwricht als treinen, operatiekamers of energiecentrales twee dagen niet worden schoongemaakt. “Hun werk is van onschatbare waarde. Ze verdienen zoveel meer respect”, overtuigt Bob Mols.

‘Ik geloof in de kracht van samen’

Onze maatschappelijke uitdagingen stapelen zich in ongekend tempo op. Welke verantwoordelijkheid neem ik als bedrijf voor de uitdagingen in de samenleving? Dat moet elk bedrijf zich méér dan ooit afvragen nu de overheid snakt naar oplossingen, zegt Ron Steenkuijl, directielid van ADG, dat succesvol publiek-private samenwerkingen aanjaagt.

Wetenschap: beter slapen = beter leven

Slecht slapen veroorzaakt meer verkeersongevallen dan alcohol. En continu te weinig nachtrust geeft tien jaar eerder kans op Alzheimer. Enkele harde conclusies van Matthew Walker, met wereldwijd aanzien na 30 jaar slaapresearch. “Goed slapen heeft enorme impact op kwaliteit van leven. Hiervoor heeft Nederland, dat 25% gezondheidskosten kan besparen, te weinig aandacht.”