‘We zorgen voor een onbezorgd gebruik van het internet’

‘We zorgen voor een onbezorgd gebruik van het internet’

‘We scoren hoog op bevlogenheid en betrokkenheid’

Een leesteken en twee letters: om meer lijkt het bij SIDN niet te draaien. In werkelijkheid staat het bedrijf dat Nederlandse domeinnamen registreert in de frontlinie om de veiligheid en betrouwbaarheid van het internetgebruik te waarborgen.

SIDN registreert en beheert alle .nl-domeinnamen, en zorgt ervoor dat die wereldwijd vindbaar zijn. Daarnaast levert SIDN onder meer de technische ondersteuning voor .amsterdam en .aw (Aruba). “Domeinregistratie en -publicatie zijn cruciaal voor het goed functioneren van het internet”, vertelt HR-manager Joanna Klaver. “Stel je voor dat .nl-domeinnamen niet meer bereikbaar zijn: de impact op onze economie en samenleving zou niet te overzien zijn. Wij leveren dus een grote bijdrage aan het goed functioneren van het internet in Nederland en daarbuiten. Wij zeggen altijd: we verbinden mensen en organisaties voor een onbezorgd digitaal bestaan. Die klus klaren we 24/7, al hebben ook wij steeds meer te maken met misbruik, die de veiligheid en stabiliteit van het web bedreigt.”

“Het blijft een race tegen de boeven”, zegt Cristian Hesselman, manager van SIDN Labs. “Want het internet is een open systeem, dus elke maatregel die we nemen, sijpelt uiteindelijk door naar de buitenwereld. We doen er alles aan om ze voor te blijven.”

Hoe garandeert SIDN dat het internet blijft werken? “Een groot deel zit ’m in de manier waarop het Domain Name System (DNS) werkt. Dat is een hiërarchisch systeem: niet alles staat op één server, dus je kunt ’t niet zo makkelijk omverblazen. En we zorgen ervoor dat onze beveiligingen ijzersterk zijn en continu securitychecks ondergaan. Daar zorgen onze beheerders en softwareontwikkelaars wel voor.”

SIDN loopt voorop als het gaat om een veilige en betrouwbare domeinnaamregistratie en -publicatie, zegt Klaver: “In 1986 was .nl het eerste actieve landendomein buiten de VS en het behoort kwalitatief gezien tot de top in de wereld. SIDN heeft momenteel bijna 5,6 miljoen domeinnamen geregistreerd, pakweg één domeinnaam per drie Nederlanders. Dit is erg hoog in vergelijking met het buitenland! Ook het aantal extensies is hoog: oorspronkelijk kreeg elk land zijn extensie; dat zijn er zo’n driehonderd. Maar inmiddels zijn er al meer dan duizend extensies. Die zijn, anders dan .nl, vooral commercieel georiënteerd.”

Uitdagingen

SIDN draagt daarnaast bij aan een veilig en stabiel internet in Nederland, aan de ontwikkeling van internetbeleid op mondiaal niveau en aan nieuwe technische internetstandaarden. Hesselman: “Via het SIDN fonds ondersteunen we nieuwe internettoepassingen die de welvaart in Nederland bevorderen. Ook helpen we partijen om nieuwe internettechnologieën uit te rollen, zoals DNSSEC, een beveiligde vorm van het DNS die met handtekening gevalideerd wordt. Verder ondersteunen we anderen met onze expertise. Zo hebben wij meegewerkt aan AbuseHUB, een systeem dat internetaanbieders helpt om door botnets besmette IP-adressen te identificeren. Hiervoor hebben we ook een deel van de startfinanciering geleverd.”

Hesselman zette in 2011 een programma op voor het financieren van externe onderzoeksprojecten. In 2013 heeft hij een eigen research & development team in het leven geroepen om nieuwe internettechnieken en -systemen te ontwikkelen: SIDN Labs. “SIDN Labs werkt vooral aan innovatie op het gebied van DNS-stabiliteit en -veiligheid, DNS big data en privacybeheer. We zijn nu bijvoorbeeld bezig om, samen met onder meer de Universiteit Twente – en nu word ik even heel technisch – DNS-anycastsystemen zelforganiserend te maken. Dat doen we door voor de DNS-servers virtuele machines te gebruiken in plaats van hardware. We ontwikkelen een intelligente ‘automatische piloot’ waarmee zo’n systeem zichzelf monitort en zelf automatisch virtuele machines inschakelt waar het druk is. Dit beschermt het DNS beter en efficiënter tegen DDoS-aanvallen. De beheerder gaat daardoor wel op een ander abstractieniveau zitten: je vertelt het systeem niet hóe het iets moet doen, alleen wát.”

SIDN Labs is enerzijds sterk gericht op het verbeteren van de interne dienstverlening, anderzijds op samenwerking met externe partijen om het internet als geheel stabieler en veiliger te maken. De samenwerking tussen teams binnen SIDN is daarbij essentieel, meent Hesselman. “Je hebt in je werk ook de mensen van beheer, softwareontwikkeling, juridische zaken en communicatie nodig. Je kunt technisch nog zo goed zijn: alleen samen met je collega’s kun je daadwerkelijk iets nieuws neerzetten. Dat maakt ’t heel erg uitdagend werk.”

Inspirerende omgeving

Door de nadruk op innovatie en de groei van het internet is SIDN de laatste jaren hard gegroeid. “We hebben een aantal nieuwe functies ontwikkeld”, vertelt Klaver. “We zoeken vooral technische internetspecialisten, maar ook juniors. Als je testers, netwerkbeheerders of technische applicatiebeheerders zoekt, dan vraagt dat ervaring. Maar er zijn ook mensen die bij ons hun afstudeerproject hebben gedaan en daarna meteen in dienst zijn gekomen, of die van Development naar Labs doorstromen. Het gaat om het potentieel dat iemand heeft en de bereidheid om mee te ontwikkelen.”

“Ik zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden om het werk leuker en beter te maken, waardoor medewerkers goede prestaties leveren”, zegt Klaver. “Doel is een inspirerende werkomgeving, en wat iemand inspireert is voor iedereen anders, dus krijg je veel vrijheid. Ook investeren we veel in ontwikkeling en opleiding. Er heerst een echt teamgevoel, met veel teambuildingsactiviteiten die samen met de medewerkers worden georganiseerd.”

Het gevolg is commitment, weten Hesselman en Klaver. “In het laatste medewerkersonderzoek scoorden we opnieuw hoog op bevlogenheid en betrokkenheid. Ons personeelsverloop is minimaal. Als mensen van hun plaats gaan, dan is het om door te stromen. Ze zoeken ’t niet snel buiten de deur. Onze mensen zijn er erg trots op om hier te werken.”