‘Deelnemingenfondsen vol ondergewaardeerde juweeltjes’

Elf jaar geleden introduceerde Delta Lloyd zijn Nederlandse Deelnemingenfonds. Sindsdien boekt dat een stabiel, hoog rendement. Inmiddels past Delta Lloyd dezelfde beleggingsfilosofie internationaal toe. “Dit is helder, ouderwets en heel transparant beleggen”, verklaart Jack Jonk, Hoofd Aandelen bij Delta Lloyd Asset Management.

Mocht er ooit een prijs komen voor het meest transparante beleggingsproduct, dan gooien de Deelnemingenfondsen van Delta Lloyd ongetwijfeld hoge ogen. Want de filosofie achter deze fondsen is zelfs voor niet-specialisten moeiteloos te begrijpen. Die helderheid gaat bovendien niet ten koste van het rendement. Integendeel: de Deelnemingenfondsen van Delta Lloyd laten al jaren bovengemiddelde prestaties zien.

Heldere filosofie

“Voor onze Deelnemingenfondsen zoeken we smallcapbedrijven die op de beurs ondergewaardeerd zijn, maar een hoge intrinsieke waarde hebben”, vertelt Jack Jonk. “We kiezen bedrijven die in hun niche een stevig marktaandeel hebben en een stabiele klantenkring. Bovendien moet er sprake zijn van een gefocust businessmodel, uitstekende kerncompetenties en een gezonde cashflow.”

Die voorwaarden stelt Delta Lloyd omdat het nadrukkelijk naar waardecreatie streeft. “Andere investeerders in smallcapbedrijven hopen op snelle groei en stappen vaak binnen een jaar weer uit”, aldus Jonk. “Wij kiezen echter voor de lange termijn en nemen in geselecteerde bedrijven een aanmerkelijk belang van minimaal vijf procent. Eigenlijk kiezen we daarmee voor een ouderwetse manier van beleggen.”

Omdat Delta Lloyd voor minimaal vijf procent mede-eigenaar wordt, zit de organisatie regelmatig met het management van bedrijven uit de Deelnemingenfondsen om de tafel. “Daardoor leren we een bedrijf en de markt waarin het opereert nog beter kennen”, verklaart Jonk. Die intensieve betrokkenheid bij geselecteerde bedrijven is een belangrijk aspect van de deelnemingenfilosofie. Een gevolg daarvan is bovendien dat Delta Lloyd per fonds kiest voor een geconcentreerde portefeuille van maximaal 25 bedrijven. Jonk: “Met een grotere portefeuille zouden we de ontwikkelingen in de verschillende markten niet goed kunnen volgen. Dan zouden we het risico lopen dat we, zoals veel investeerders, blind achter de markt aan gaan hollen. Dat doen we bewust niet.”

‘Voor deze fondsen kiezen we voor ondergewaardeerde bedrijven met een hoog dividend’

Risico’s

“Het risico van investeren in smallcapbedrijven dekken we af door onze strenge selectie”, verklaart fondsmanager Angus Steel. “Daardoor staan er drie stevige pijlers onder onze investeringen. We kiezen voor bedrijven met een gezonde cashflow, zodat we verzekerd zijn van dividend. Omdat we bovendien kiezen voor ondergewaardeerde bedrijven met goede perspectieven zien we potentie voor koersstijging. De derde pijler is de keuze voor bedrijven met een stevig marktaandeel in een interessante niche. Dat roept belangstelling op van grotere concurrenten”, verklaart Steel. “Vrijwel jaarlijks komt een door ons geselecteerd bedrijf in aanmerking voor overname. Voor onze aandelen ontvangen wij dan een premie van minstens dertig procent.”

Jonk en Steel geven toe dat de filosofie achter hun Deelnemingenfondsen simpel is. “Maar dat wil niet zeggen dat uitvoering makkelijk is”, zegt Jonk. “Je hebt hier bijzondere mensen voor nodig. Je moet tegen de heersende beleggingstrends durven in te gaan. Daarbij is geduld een belangrijke vereiste. Een eigenschap die veel beleggers steeds minder bezitten.”

Daar komt bij dat het selecteren en onderzoeken van bedrijven voor de Deelnemingenfondsen tijdsintensief is. “Dat is ook een kwestie van lifestyle”, voegt Steel toe. “Je moet veel reizen en bedrijven bezoeken. Bovendien is het een interessante uitdaging om de kennis van strategische ontwikkelingen in de ‘echte wereld’ om te zetten in de juiste beleggingsbeslissingen.”

Internationalisering

Steel weet waarover hij praat. Hij is net terug uit Azië, waar hij diverse bedrijven bezocht heeft. Zijn reis maakt deel uit van de internationalisering van Delta Lloyd’s Deelnemingenfondsen. “Het oorspronkelijke Deelnemingenfonds bestaat uitsluitend uit Nederlandse bedrijven”, legt hij uit. “Sinds 2007 hebben we ook een Europees Deelnemingenfonds met ondergewaardeerde Europese bedrijven. Begin dit jaar zijn we op dezelfde basis in Azië begonnen.” Voor dat fonds heeft Delta Lloyd inmiddels in vier bedrijven een belang van minimaal vijf procent. In andere Aziatische bedrijven bouwt Delta Lloyd nog aan een groter belang. “Bovendien hebben we voor het Aziëfonds een lijstje verborgen juweeltjes die we nog nader onderzoeken”, aldus Steel.

De internationalisering van de Deelnemingenfondsen heeft ook betrekking op klanten. “We richten ons op semi-institutionele beleggers die voor de lange termijn kiezen”, legt Jonk uit. “Denk bijvoorbeeld aan fund-of-funds en family offices.”

Ter ondersteuning van die internationalisering heeft Delta Lloyd inmiddels een verkoopkantoor in Duitsland geopend. “Een interessante markt met kritische beleggers”, weet Steel. “Bovendien een grote uitdaging omdat wij in Duitsland nog geen trackrecord hadden.” Dat is inmiddels veranderd, want volgens Steel heeft Delta Lloyd in Duitsland al een interessante klantenkring opgebouwd. “Ook uit Zwitserland en Oostenrijk is er veel belangstelling voor onze Deelnemingenfondsen”, voegt Jonk toe. “Een aantal klanten is zelfs meegegaan toen we met ons Azië Deelnemingenfonds begonnen. Sommige investeerders hebben bovendien al gevraagd wanneer we in Latijns-Amerika of de VS beginnen.” Het antwoord op die vraag kan Jonk nog niet geven. “Zeker is dat we een volgende stap gaan zetten. Zoals ook zeker is dat we elders in Europa nog een verkoopkantoor gaan openen.”

‘Deelnemingenfondsen vol ondergewaardeerde juweeltjes’

Recente stories