Jan-Willem van der Hek

Jan-Willem van der Hek

Functie
director of wine flex4wine | cwines.nl
Werkgever
Social media

Jan-Willem van der Hek, director of wine bij Cwines.nl en flex4wine.

* Advanced Sommelier bij The Court of Master Sommeliers UK

* Open Pools Kampioen Sommelier 2014 (Warschau)

* Kwartfinalist Wereldkampioenschap Sommelier 2013 (Tokyo)
* Als jongste deelnemer op 27ste plaats geëindigd op WK Sommelier 2013 (Tokyo)

* Kwartfinalist en 16de plaats Europees Kampioenschap Sommelier 2013 (San Remo)

* A.S.I. International Certified Sommelier

* Nederlands Kampioen Sommelier 2012-2013

* W.S.E.T. level 3 Advanced Certificate

* Vinoloog

* Propedeuse Bestuurs- en Organisatiewetenschap Utrecht University

* Diploma VWO

* Diverse gerenommeerde sterrenrestaurants werkzaam geweest

* Director of Wine bij Cwines, flex4wine en twenty4wine

Op jonge leeftijd wist Jan-Willem (geb. 1986) al dat hij naar de Hogere Hotelschool in Maastricht wilde. Na zijn VWO-examen ging hij vol verwachting naar Maastricht waar hij helaas werd afgewezen. Daarop besloot hij zijn ambitie te verleggen en zich te richten op de wereld van Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Na één jaar, waarin hij zijn propedeuse behaalde, kwam hij erachter dat zijn passies toch meer lagen bij de restaurantwereld. Van die culinaire wereld was hij inmiddels onderdeel geworden als parttime werkend student bij Restaurant de Limonadefabriek in Streefkerk.

Gastronoom-Sommelier

Als eerste begon Jan-Willem met de opleiding Gastronoom-Sommelier aan de Academie voor Gastronomie van ’smaakprofessor’ Dr. Peter Klosse. Deze opleiding sloot hij af met een gemiddeld cijfer van 8,5. Naast het intensief bezig zijn met gasten sprak het wijnaspect hem erg aan. Omdat hij heel graag nog meer over dit geweldige product wilde leren, besloot Jan-Willem om in 2008 de opleiding tot vinoloog te volgen aan de Wijnacademie.

Om te peilen waar hij wat betreft kennis en kunde als sommelier stond, schreef hij zich in 2009 in voor het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers: de Trophée Ruinart. Zoals viel te verwachten stond hij die eerste keer stijf van de zenuwen. Ondanks zijn nervositeit wist hij zich goed door het kampioenschap heen te slaan en eindigde hij op de derde plaats!

Stroomversnelling

Dit was het moment dat zijn carrière in een stroomversnelling raakte. Jan-Willem kreeg steeds meer bekendheid in de restaurant- en wijnwereld.  Hij werd een ‘vakidioot’ en wilde steeds meer leren en weten over wijn. Toen hij in augustus 2009 de vraag kreeg of hij als sommelier bij Restaurant De Nederlanden (*) aan de slag wilde gaan, hoefde hij daar geen seconde over na te denken. Na twee jaar heel veel geleerd te hebben, een wijnkaart te hebben gemaakt die als een wijnbijbel mag worden omschreven, en in 2010 de op één na beste sommelier van Nederland te zijn geworden, was het tijd voor iets nieuws.

Beste Sommelier van Nederland

Jan-Willem is als sommelier werkzaam geweest bij diverse (sterren)restaurants zoals De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht (*), De Hoefslag (*) in Bosch en Duin en de Limonadefabriek in Streefkerk. In 2012 heeft hij voor de derde keer deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers. Met succes. Na een zenuwslopende dag in Oss heeft hij eindelijk de felbegeerde titel ‘Beste Sommelier van Nederland’ weten te bemachtigen. Hierdoor heeft hij in 2013 kunnen deelnemen aan het WK (in Tokyo). Deze eerste mondiale ervaring heeft hij als jongste deelnemer weten af te sluiten met een prachtige 27ste plaats van de 57 deelnemers. Ook nam hij in 2013 deel aan het EK (in San Remo), waar hij een mooie 16de plaats behaalde. In 2014 was hij winnaar van het Open Pools Kampioenschap Sommelier (in Warschau). Vanaf oktober 2012 is Jan-Willem druk bezig om met flex4wine een aantal nieuwe online platforms te starten waar niet de fles, maar de wijnbeleving centraal staat. Onder de merknamen: Cwines, flex4wine en twenty4wine richt hij zich op diverse doelgroepen met natuurlijke wijnen. Met behulp van professionele video’s brengt Jan-Willem op zijn eigen enthousiaste wijze de vele geheimen van wijn in beeld en licht daarmee een verhelderend tipje van de sluier op.