Print als antigif tegen de fraudewereld van het digitale adverteren

15 november 2020

Terwijl de omzet uit papieren magazines blijft dalen, leest 83% van de Nederlanders een magazine liever van papier dan digitaal. Dat blijkt uit onderzoek door Blauw Research in opdracht van de Magazine Media Associatie. Tijdens het event Big Mag in Amsterdam werden de resultaten bekend gemaakt. In een andere lezing gaf Juan Señor een ontluisterend beeld van het digitale display adverteren. In deze derde fraudemarkt ter wereld gaat jaarlijks 44 miljard euro om. Hij liet een video zien van de clickfarms die zorgen voor nepverkeer richting websites.

Tijdens het event “Big Mag”, dat de Magazine Media Associatie 13 juni organiseerde in het BIM-huis in Amsterdam, oordeelde key note spreker Juan Señor (zie foto) snoeihard over de wereld achter de digitale display advertenties: met name de bannerruimte die via open advertentienetwerken wordt verhandeld. Señor is partner bij het Londense Innovation Media Consulting. Hij doorkruist constant de wereld en spot zodoende trends in publishing, die hij bundelt in jaaruitgaven als het Innovation in Magazine Media World Report.

Hij liet een video zien van een kantoorpand dat uitpuilt van de 24/7 automatisch bediende mobiele telefoons: ‘Ik heb in meerdere landen dergelijke click farms bezocht die nepverkeer genereren naar websites en banners.

Adverteerders gooien zeker 44 miljard euro weg aan fake traffic. Partijen die actief zijn in de wereld van programmatic advertising – sorry dat ik het moet zeggen -,  maar ze deugen allemaal niet. En de Facebooks van deze wereld weten dat maar al te goed. Maar ze verdienen er teveel geld aan om er iets aan te willen doen.’

Papieren advertenties minder storend en meer opvallend
Bots kunnen gelukkig niet denken, maar ook de digitale display advertenties die wel mensen van vlees en bloed bereiken, worden vaak als storend ervaren; vandaar het succes van adblockers. Vergelijk dat eens met papieren magazines: uit het genoemde onderzoek van Blauw Research blijkt dat advertentiepagina’s door 84% van de respondenten wordt beschouwd als “behorend tot de inhoud van print magazines”. Met print val je als adverteerder bovendien op, daar waar digitale display advertenties ondersneeuwen in een bombardement aan informatie.

Lees het gehele artikel op PRINTmatters