Van buzzword naar toegevoegde waarde

Ronald van Weerlee 17 december 2018

Naar de cloud om naar de cloud te gaan of omdat iedereen het doet? Dat is niet het uitgangspunt van KPN ICT Consulting. Elke klant heeft een eigen, unieke vraag en bij elke vraag past daarom een eigen uniek antwoord. Hoe vind je deze antwoorden? Door samen met de klant op zoek te gaan.

Reis naar Cloud Native

Een semi-publiek bedrijf in de (internationale) logistiek liep tegen de grenzen van hun systemen aan. Wensen van interne, maar ook van externe klanten – zoals transporteurs of de Douane – konden niet snel genoeg worden ingewilligd. Onderhoud of het aanbrengen van nieuwe features betekende telkens een onacceptabel lange down time.

Ronald van WeerleeNiet goed voor het bedrijf zelf, maar ook niet voor de partners in de keten en al helemaal niet voor de Nederlandse concurrentiepositie. KPN ICT Consulting ging aan de slag. De bestaande applicaties op basis van Java werden uit elkaar gerafeld en met behulp van containers onderverdeeld in microservices. Met behulp van KPN AppFactory kreeg de klant de beschikking over een self-service platform voor het bouwen van continuous delivery pipelines op basis van open-source technologie zoals Kubernetes en Jenkins. Dat levert betrouwbaarheid en flexibiliteit op waardoor changes in het systeem snel en zonder lange down time verwerkt kunnen worden, zonder (veel) impact op het totale proces. Het draaien van de applicaties – in eerste instantie in de KPN Cloud en eventueel later in de publieke cloud –  maakt de aansluiting op bestaande eigen systemen en die van derden een stuk eenvoudiger. Een veilige, efficiënte oplossing die weer voor jaren de ondersteuning van belangrijke economische activiteiten garandeert.

Blijven leren

“Bij deze klant is de omwenteling goed zichtbaar”, zegt Ronald van Weerlee, Lead Consultant Cloud. “Digitalisering is overal en niemand kan meer zonder, maar de tijd dat jouw systeem een afgescheiden, min of meer statisch geheel was is echt voorbij. Alles wordt aan elkaar gekoppeld in een soms letterlijk wereldomspannend ecosysteem. De techniek verandert, daardoor veranderen ook de processen en daar zitten technische, organisatorische en cultuurconsequenties aan. En dat allemaal met snelheden die we ons tien jaar geleden niet konden voorstellen. Wij helpen de klant over de volle breedte bij de migratie naar flexibele en toekomstbestendige systemen. Door het maken van analyses en plannen, adviseren over de transitie, het leveren van technologische ondersteuning en platformen, van KPN zelf of via de publieke cloud. ‘Cloud’ mag dan een buzzword zijn, voor ons telt de vraag: hoe geven we de klant een systeem dat toegevoegde waarde levert? Daarvoor gebruiken we onder andere het door onszelf ontwikkelde Cloud Transformation Framework, een fasenbeschrijving met werkwijzen op basis van onze kennis en praktijkervaring. Zo maken we de vraag én de oplossing inzichtelijk. Met KPN AppFactory geven we de agile teams van onze klanten een Cloud Native Platform voor continuous delivery, zonder dat ze daarvoor zelf hoeven te investeren in technologie en expertise. Het mooie is: dat helpt niet alleen de klant, maar geeft ons ook de mogelijkheid om de ontwikkelingen bij te houden.”

Bij het aansturen van de medewerkers in het Cloud-domein heeft Ronald veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. “Het gaat zo hard, de vraag is hoe ik mijn mensen erbij kan houden. Inzetten op certificering en het aangrijpen van elke kans om te experimenteren en te leren zijn daarbij de belangrijkste tactieken. KPN ICT Consulting doet dat heel goed.”

Over de auteur

Ronald van Weerlee is werkzaam als Lead consultant Cloud bij KPN ICT Consulting